Siirry suoraan sisältöön

sitruuna

Sitruuna on ihana ja maistuvan raikas hedelmä. Moni voi pitää sitä kirpeänä, mutta itselleni se on aina kuulunut suosikkeihin sen raikkaan maun vuoksi. Kuulen monelta ystävältäni, että heidän aamurutiineihin kuuluu joka aamuinen sitruunavesi sen terveyshyötyjen vuoksi.

Minusta on hyvä, että moni kyseenalaistaa terveysväittämiä, joihin ei ole linkitetty tutkimuksia näytöksi. Tästä hyvänä esimerkkinä tapahtuma, joka parisen kuukautta sitten tapahtui. Hyvä ystäväni Lotta kirjoitti muistaakseni Facebookin sivuilleen sitruunaveden hyödyistä ja heti siellä joku kommentoi, ettei ole tieteellistä näyttöä asiasta. Hyvä ja aiheellinen pointti. Lähteet on hyvä tarkistaa. Onneksi rakas lukijani, otan tämänkin huomioon tarjoamalla sinulle vain tieteellisesti perusteltuja väittämiä.

Alkuun hieman hedelmästä itsestään ennen kuin siirrymme sitruunan 6 faktaa terveydelle osioon

Sitruuna eli latinalaiselta nimeltään citrus limon. Kuten jo puhuinkin, niin maultaan se on sekä hapan/kirpeä ja samalla raikas hedelmä. Sitruuna sisältää paljon c-vitamiinia. Muoto sitruunalla vaihtelee lajeittain, mutta yleisimmin sen erottaa soikeasta muodostaan sekä keltaisesta väristään.

Missä sitruuna kasvaa? Sitruuna kasvaa puussa. Näitä sitruunapuita löytyy yleensä trooppisilta sekä subtrooppisilta alueilta, koska ilmasto sopii tuolloin parhaiten sitruunan kasvuympäristöksi. Kuten muitakin hedelmiä, niin myös sitruunaa kasvaa sekä villinä että viljeltynä. Sitruuna alkuperä ei ihan ole tiedossa, mutta eteläisestä Aasiasta kenties Intiasta lähtöisin.  Satokausi ajoittuu yleensä lokakuusta-heinäkuulle eli varsin pitkälle ajalle.(1)

Ruuaksi sitä on käytetty 2500 vuoden ajan. Sitruunaa on hyödynnetty niin makeissa, kuin suolaisissa ruuissa koska se tuo esille monia makuja. Ilman sitruunaa moni ruokalaji tai leivos ei maistuisi siis niin hyvälle. Itse ainakin käytän sitruunaa salaisena raaka-aineenani kehittelemissä resepteissäni.

Raudan puutoksesta johtuva anemia on kohtalaisen yleinen nykyään saatavilla olevasta tiedosta huolimatta. Anemiaa sairastat yleisesti silloin, kun et saa riittävästi rautaa ruokavaliostasi tai se ei imeydy kunnolla.

Voit parantaa ruoansulatuskanavan terveyttä syömällä sitruunaa. Koska sitruuna koostuu noin 10% hiilihydraateista. Nämä voidaan luokitella liukoiseen kuituun sekä yleisiin sokereihin. Sitruunan pääkuitu on pektiini, mikä on liukoisen kuidun muoto. Pektiini liitetään useisiin terveyshyötyihin. Tarkastelen pektiiniä tarkemmin eri postauksessa.

On tutkittu, että syömällä runsaasti hedelmää sekä vihanneksia sisältävää ravintoa, voit auttaa estämään joidenkin syöpien syntymistä. Kuten esimerkiksi ruoansulatuskanavan syövän puhkeamista.  Vaikka tutkimuksen yhteenvedossa ei puhuta sitruunasta suoraan, niin sitrushedelmien runsaalla käytöllä oli havaittu ruoansulatuskanavan sekä kurkunpään syöpäriskin vähentymistä.