Siirry suoraan sisältöön

Omega rasvahapot – ovatko Omega 3, 5, 6, 7 ja 9 sinulle tuttuja?

Omega rasvahapot

Mukavaa, että olet löytänyt blogini. Tänään on jännä päivä, koska julkaisin sinulle luettavaksi blogini ensimmäisen postauksen. Omega rasvahapot postaus on minun ensimmäinen koko blogissani. Olen tammikuussa 2019 syntyneen pojan äiti, joten postauksia saattaa tulla alkuun hieman epäsäännöllisemmin. Jokainen postaus on kuitenkin huolella tehty antamaan sinulle parasta tietoa. 

Toisinaan julkaisen Terveyden sanansaattaja blogin postauksia, jotka kertovat työn tekemisestä terveyden parissa yrittäjänä. Siinä pääset lukemaan minun kulkua alusta lähtien ja jaan sinulle omia hyödylliseksi kokemiani vinkkejä yrittäjyytesi polulle. Teen kummastakin blogista videoita YouTubeen ja olen iloinen, jos käyt vilkaisemassa myös niitä. 

Mutta mennään itse asiaan. Tässä, ihan ensimmäisessä postauksessani, haluan kertoa sinulle pintaraapaisuna Omega 3, 5, 6, 7 ja 9 rasvahapoista. Postauksen loppupuolella kerron lyhyesti myös matala-asteisesta tulehduksesta ja voit tilata itsellesi 8 kohdan oppaan, jonka avulla voit arvioida, että kuulutko sinä riskiryhmään sairastua matala-asteiseen tulehdukseen.  

Omega rasvahapot, mitä ne ovat?

Mistä niitä saadaan? Ovatko ne tarpeellisia? Nämä ovat ne kysymykset, jotka heräsivät mieleeni, kun lähdin tutkimaan Omegoita. Yleisemmin tunnettuja näistä ovat Omega 3 ja 6 rasvahapot. Toisinaan olen törmännyt artikkeleihin, tutkimuksiin ja postauksiin, jotka kertovat Omega 9 rasvahapoista, mutta Omegat 5 ja 7 ovat jääneet vähemmälle huomiolle.  

Kaikki nämä Omegat ovat tärkeitä elimistölle. Ja jokaisella Omegalla on tärkeä tehtävä elimistössä. Osaa Omegoista elimistö ei tuota riittävästi, mutta ne ovat silti välttämättömiä rasvahappoja. Osaa Omegoista elimistö tuottaa yleensä riittävän määrän. Tässä artikkelissa kerron sinulle yleiskatsauksen jokaiseen Omegaan. 

Tämä postaus aloittaa postausketjun Omegoista. Kerron sinulle tulevissa postauksissa Omegoista yksitellen ja erilaisista näkökulmista lähestyen. Saat näin ollen itsellesi hyvän käsityksen Omegoista ja osaat päätellä tarvitsetko sinä jotakin Omegan lisävalmistetta buustaamaan elimistöäsi. 

 

Omega 3  

Mikä Omega 3 on? Se on tarpeellinen rasvahappo, jota elimistösi ei tuota tarpeeksi. Omega 3 rasvahappovarantoja täytyy siis täydentää ruokavalion avulla. Omega 3 rasvahappoa saadaan sekä kalaperäisenä, että kasvisperäisenä. Kasvisperäisestä Omega 3 rasvahaposta kannattaa muistaa, että ne eivät imeydy yhtä hyvin kuin kalaöljyistä saatavat Omega 3 rasvahapot.  (1)

Omega 3 rasvahapot normalisoi elimistöä. Se on monityydyttämätön rasvahappo, joka tasapainottaa näin ollen elimistöä ja tarjoaa sinulle monta terveyshyötyä.(2). Kalapohjaisissa valmisteissa on myös enemmän terveyshyötyjä kuin kasvipohjaisissa (2) (3)

Mistä sitten saat välttämättömiä Omega 3 rasvahappoja ylläpitämään oman elimistösi normaalitilaa? Rasvaisesta kylmänveden merikaloista, jotka syövät mikrolevää. Mikrolevä on se syy miksi kalan soluista löytyy Omega 3 rasvahappoja. Jos kala ei syö mikrolevää, kalassa ei ole Omega 3 rasvahappoa ruokavaliosi tueksi. (1)

Näin ollen vegaanienkin iloksi merilevä sisältää monipuolista Omega 3 rasvahappoa. Onkin spekuloitu, jos koko maailman kaikki ihmiset käyttäisivät Omega 3 valmisteita, kalakanta ei sitä kestäisi. Levää voidaan tuottaa laboratorio olosuhteissa saastuttamatta meriä ja tuhoamatta niiden tasapainoa, jolloin pystyisimme tuottamaan tarpeeksi Omega 3 valmisteita kaikille. Lisäksi Omega 3 rasvahappoa löytyy kasviperäisenä Chian siemenistä, saksanpähkinöistä ja pellavansiemenistä (1) , (4). 

Lue lisää Omega 3:sta tästä

Omega rasvahapot

Omega rasvahapot – ovatko Omega 3, 5, 6, 7 ja 9 sinulle tuttuja?

Omega 5 

Tästä Omegasta oli todella vähän tieteellisiä tutkimuksia löydettävissä. Ne kirjoitukset, mitä aiheeseen liittyen löysin, ovat toivoa herättäviä. Omega 5 on monityydyttämätön rasvahappo, jolla on terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia (5). Onko tämä Omega 5 se, mikä auttaisi ehkäisemään syöpäsolujen muodostumisen? Ainahan sitä saattaa toivoa, mutta tutkimuksissa todella sanotaan Omega 5 rasvahapon torjuvan tehokkaasti syöpäsoluja esimerkiksi rinta-, eturauhas- ja haimasyövässä. (6) , (7)

Omega 5 rasvahappoa tapaa luonnosta harvemmin. Sitä esiintyy pääasiassa Muskottikasveissa eli Myristicaceae-suvun kasvien siemen öljyissä, joissa muskottipähkinä on tunnetuin. Öljyä uutetaan myös sahapalmusta. Muskottikasvit, joihin tuo muskottipähkinä kuuluu, on koppisiemenisten Magnoliales-lahkoon kuuluva kasviheimo, jossa on puolentuhatta eri lajia. Omega 5 rasvahappoa saa myös Alaskan villilohesta, ruohoa syövien eläimien täysirasvaisista maitotuotteista ja kookosöljystä (7) , (8) , (9).

Lisäksi Omega 5 rasvahappoa saadaan Granaattiomenan siemenistä. Granaattiomenassa on 5 kertaa enemmän Omega 5:sta, kuin vihreässä teessä ja tuplasti enemmän, kuin viinirypälesiemenuutteessa. Omega 5 rasvahapolla on rasvanpolttamista edistäviä ominaisuuksia. Olisiko tässä myös mahdollista apua laihdutukseen.(5) 

 Lue Omega 5 rasvahaposta enemmän tästä.

Omega 6  

Omega 6 on monityydyttämätön rasvahappo. Tämä on siis toinen rasvahappo, jota elimistömme ei tuota riittävästi ja sitä tulee saada ruuasta. Omega 6 rasvahappoa saadaankin paljon monesta eri ravinnonlähteestä varsinkin eineksistä. Ei pidä kuitenkaan luulla, että Omega 6 rasvahapot olisi huonoja elimistöllemme.  

Omega 6 rasvahappo on välttämätön elimistön terveyden ylläpitäjä ja, vaikka saamme helposti paljon Omega 6 rasvahappoja, niin kannattaa varmistaa Omega 3 rasvahappojen saanti samassa suhdanteessa. Yhdessä nämä tarjoavat elimistöllemme hyvän suojan ja pitävät yllä elimistön normaalitilaa, kun suhdanne on lähellä 3:1 tai alle.(10)

Omega 6 rasvahappoa saadaan pääsääntöisesti kasvipohjaisista lähteistä. Omega 6 kantaa yllään paljon synkempää imagoa, mitä sen tärkeä kumppani Omega 3. Keho pystyy muuntamaan linoleenihapon aragidonihapoksi. Tämän on yhdistetty voivan edistää tulehdusta, veren hyytymistä ja verisuonien tukkeutumista. Kuitenkin, samalla aragidonihappo muodostaa tulehdusta rauhoittavaa ja verisuonen tukoksia vähentävää molekyyliä.(10)

Koska Omega 6 rasvahappoja saadaan monesta lähteestä, herääkin kysymys, mistä sitten saa hyviä Omega 6 rasvahappoja. Hyvinä lähteinä on kerrottu olevan safloriöljy, auringonkukkaöljy, maissiöljy, soijaöljy, auringonkukansiemenet, saksanpähkinät, kurpitsan siemenet ja viljat.(11)

 

Omega 7 

Meille usealle tuntematon Omega 7 tunnetaan tietyissä piireissä paremminkin kauneus Omegana. Tämä Omega 7 on tyydyttämätön rasvahappo, joka on herättänyt viimeaikoina hyvien ominaisuuksiensa takia myös tiedemiesten huomion. Kuten muutkin Omegat, myös Omega 7 vaikuttaa koko kehossa positiivisesti erityisesti iholla ja rasvakudoksessa.  

Kun haluaa kosteuttaa ihoa, hiuksia ja kynsiä solutasolla sisäisesti, Omega 7 on haluamasi tuote. Tämän takia kosmetiikkayritykset ovat ottaneet Omega 7 rasvahapon omiin tuotteisiinsa.(12) , (13)

Mistä tätä Omega 7 rasvahappoa saa? Tämä suomalaistenkin sydämen valloittanut tyrnimarja on paras kasviperäinen Omega 7 lähde. Aikoinaan tyrnimarja oli harvinainen ja sitä oli vaikea löytää käytettäväksi, mutta se on vuosien varrella löytänyt tiensä omakotitalojen pihoihin omenapuiden ja kirsikkapuiden jatkoksi.(13) Koko kehoon voi saada hyviä vaikutuksia, kun nauttii tyrnimarjoista tehtyä öljyä ja sitä kautta Omega 7 rasvahappoja. 

 

Omega 9 

Omega 9 rasvahappo poikkeaa tunnetuimmista Omega 6 ja 3 rasvahapoista siten, että elimistö valmistaa tätä rasvahappoa itse. Tämän vuoksi Omega 9 rasvahappo ei kuulu välttämättömiin rasvahappoihin, mutta tämänkin nauttimisella on omat etunsa. Omega 9 on tyydyttymätön rasvahappo. Tämä Omega voi vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, sydänkohtauksiin. Se on myös hyvä nostattamaan energiaa. (14) , (15)

Vaikka muita Omega rasvahappoja sanotaan, että niitä on hyvä saada ravintolisistä, jos niitä ei saa tarpeeksi ruuasta, niin Omega 9 on tässä erilainen. Sitä ei tarvitse lisää, jos syö normaalia ruokaa. Esimerkkinä välimerellistä ruokaa, jossa on paljon mereneläviä ja oliiviöljyä, joista Omega 9 rasvahappoja saa eniten. Sinun ei tarvitse kuitenkaan alkaa syömään juuri Omega 9 takia välimerellistä ruokaa, vaan ihan kotiruoka käy, kun Omega 9 rasvahappoja löytyy monista vihanneksista sekä muutenkin hyviä rasvoja sisältävästä lihasta.(14) , (15)

Summa Summarum

Kuten huomasit, niin Omega 3 ja Omega 6 rasvahapota ovat välttämättömiä kehollesi. Eikä se riitä, että syöt molempia vaan näiden kahden tulee olla balanssissa, joka tasapainottaa kehosi soluseinämät. Kun tasapaino on saavutettu solusi ovat pehmeitä ja ravinteet pääsevät soluihin sekä kuona-aineet pääsevät pois. 

Vaikka nämä muut Omegat 5, 7 ja 9 rasvahapot kuuluvat kategoriaan, että kehosi valmistaa niitä itse ravinnosta, voi kehostasi puuttua näitä hyödyllisiä Omegoita. Kaikki riippuu siitä, että oletko syönyt sellaisia raaka-aineita, joista näitä Omegoita syntyy kehossamme. 

Sen voin sanoa, että ainakin Omega 5, 7 ja 9 rasvahapot ovat vähemmän tutkittuja, kuin Omega 3 ja 6 rasvahapot. Esimerkiksi Omega 5 rasvahaposta ei oltu kirjoitettu kansankielelle kokopitkää postausta suomenkielellä tai englanninkielellä, ennen kuin minä siitä kirjoitin ensimmäisen. Postauksen pääset lukemaan täältä

Sinun onkin tärkeää tuntea nämä Omega rasvahapot ja ymmärtää niiden tarkoitukset kehossasi. Ne tuovat muitakin ominaisuuksia sinulle kuin vain solutasapainoa. Esimerkiksi ihon hyvinvointia, sydämen terveyttä sekä optimaalista aivojen toimintaa. 

Suosittelen lukemaan myös pidemmät postaukset aiheista, koska niissä avautuu sellaista tietoa, jota tähän ei ollut järkevää sijoittaa postauksen pituutta silmällä pitäen. Mikäli sinulle heräsi kysyttävää Omega rasvahapoista jätäthän kysymyksesi kommenttikenttään. Jos asia pohdituttaa sinua, niin se varmasti on pohdituttanut myös muita. 

Kärsitkö matala-asteisesta tulehduksesta? 

Omega rasvahapot pitävät yllä elimistön normaalitilaa ja estävät matala-asteista tulehdusta. Meitä jokaista vaanii vaara sairastua matalan asteen tulehdukseen. Matala-asteisella tulehduksella on yhteys selittämättömiin päänsärkyihin ja muihin särkytiloihin, suurempaan riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.  

Pahimmillaan se voi sotkea hormonitasapainoa, vaikuttaa hermostoon ja näin ollen se voi aiheuttaa masentuneisuutta. Matala-asteinen tulehdus ei tule hetkessä vaan se kehittyy vuosien varrella pikkuhiljaa ja sen takia sitä on vaikea todeta, ennen kuin ollaan niin pitkällä, että oireita alkaa ilmenemään.  

Sitä kutsutaan hiljaiseksi tai jopa hiipiväksi tulehdukseksi, mutta se on erilainen, kuin viruksien ja bakteerien aiheuttamat tulehdukset. Matala-asteinen tulehdus ei ole koko kehossa vaan se voi olla jossakin tietyssä osassa kehoa.   

Testaa kärsitkö tietämättäsi matala-asteisesta tulehduksesta. Tilaa 8 yleisintä syytä sisältävä opas ja arvioi sen avulla, että kuulutko riskiryhmään. Klikkaa tästä ilmaiseen testiinot

4 kommenttia artikkeliin “Omega rasvahapot – ovatko Omega 3, 5, 6, 7 ja 9 sinulle tuttuja?”

  1. Kertooko herkkä CRP mielestäsi riittävän tarkasti, onko kehossa matala-asteista tulehdusta? Näitä arvoja näköjään mitataan luontaistuotekaupoissa kiertävän palvelun parissa.

    1. Hei Tuija

      Loistava kysymys. Olen törmännyt monesti tuohon herkkään CRP tutkimukseen, mutta en ole löytänyt vielä riittävästi tietoa sanoakseni juuta tai jaata. Ennen kesää/alku kesästä minulla on tulossa postaus testeistä, jolloin tutkin aihetta perusteellisesti ja otan tuolloin kantaa tarkemmin aiheeseen. Tämän hetken tiedolla melkein suosittelisin tekemään rasvahappotasapainoa mittaavaa testiä (jonka myös otan käsittelyyn samassa postauksessa), koska tuolloin saat selville paljon enemmän kehosi tasapainosta. Kiitoksia kysymyksestäsi. Saa kysyä jatkossakin!

    1. Hei Vilma!

      Pahoittelen, että en aiemmin huomannut viestiäsi. En jostain syystä ole saanut ilmoitusta. Mukava kun olet tykännyt. Oletko lukenut jo kattavamman postaukseni Omega 3 rasvahapoista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *