Siirry suoraan sisältöön

Puutostila ja sen tunnistaminen

Puutostila-ja-sen-tunnistaminen-on-tarkeaa.-Monipuolinen-ruokavalio-turvaa-kehosi-ravintotasapainon-ja-estaa-sinua-sairastumasta.

Ajattelin välillä kirjoittaa kuuntelemistani asiantuntija haastatteluista. Tämän kertainen haastattelu oli Terveyssummitin alkuvuoden nauhoitteita. Karita Aaltosen haastattelussa oli tällä kertaa Pyry Suonsivu. Aiheena oli aina niin kiinnostava ravinteen puutostila ja sen tunnistaminen.

Pyry Suonsivu kertoi ”puutostila ja sen tunnistaminen” teemalla Terveyssummitin haastattelussa omaa kokemuksellista tietoaan aiheesta. Suonsivu on Antioksidanttiklinikan tuoreehko toimitusjohtaja, jolla on pitkän linjan ura lääkärinä auttaen ihmisiä tervehtymään ja voimaan paremmin.  

Haastattelun alussa Aaltonen tiedusteli kevyesti kuulumisia. Alkuun Suonsivu kertoi Aaltosen kysymyksen pohjalta tekemästään mehupaastosta. Mehupaaston ohjeet hän oli saanut Jason Valen kirjasta. Mehupaasto tarkoittaa sitä, että erilaisia vihanneksia/kasviksia mehustetaan. Teen siitä oman postauksen, kunhan tutkin asiaa tarkemmin. 

Puutostila ja sen tunnistaminen

Nykyään puhutaan liian vähän puutostiloista, joita lähestulkoon jokaisella meistä on jossain vaiheessa elämää. Esimerkiksi jonkun vitamiinin, hivenaineen, Omegan, kivennäisaineen, mineraalin tai antioksidantin puutostila.  Puutostila ja sen tunnistaminen on hankalaa, mutta ei mahdotonta.

Hän kertoi haastattelussaan, että todella moni kärsii aliravitsemuksesta, vaikka syövät ruokaa päivittäin. Aliravitsemus ei siis johdu syömättömyydestä, joka ensimmäisenä monelle tulisi mieleen, vaan yksipuolisesta ravinnosta, josta puuttuu tärkeät ravinteet, joita kehomme tarvitsee. Suonsivun mukaan tällainen ajattelu on harhaluuloa.  

Tutkiessani tutkimuksia ja tilastoja, olen jo aiemmin päässyt samaan tulokseen. Kansantaudit lisääntyvät ja kansakuntamme voi huonommin kuin koskaan ennen. Einesruuat ja pitkälle prosessoidut ruuat ovat valloittaneet kauppojen hyllyt. Kuvitellaan olevamme niin kiireisiä, ettei kiinnitetä huomiota siihen, mitä syömme. 

Mitkä sitten ovat niitä yleisimpiä puutostiloja, joita Pyry Suonsivu on pitkän uransa aikana huomannut? Ehdottomana ykkösenä on Jodin puutos. Hyvänä kakkosena tulle Raudan puutos. Suonsivu mainitsee, että erityisesti nuorilla naisilla tämä on yleistä. 

Raudanpuutos on yleinen puutostila myös vegaaneilla. Suonsivu kertoo vegetarismin olevan taitolaji. Mikäli kuulut niihin, jotka kiinnittävät huomiota monipuoliseen ravitsemukseen, saavat monesti myös parhaita verikokeita. Heidän ravintoarvot ovat paremmat kuin monella lihansyöjällä. 

Maksaruuat pitäisi palauttaa takaisin ruokavalioon vaikka ne eivät kovin suosittuja ruokia ole koskaan olleetkaan. Maksa on superfoodia.

Pyry Suonsivu

Pitäisi nostaa erilaiset maksaruuat kuten jauhemaksapihvit, maksalaatikot, maksakastike takaisin kunniaan. Maksa on superfoodia sisältäen paljon rautaa, folaattia, a-vitamiinia ja kuparia enemmän kuin muissa ruoka-aineissa. 

Mistä sitten voi tunnistaa näitä puutostiloja?

Jodin puutostilat tunnistaa monesti kasvaneesta struumasta eli jonkinlaisesta kyhmystruumasta sekä taustalla voi olla kilpirauhasen oireita. Raudan puutoksesta yleisin oire on väsymys, mutta raudan puutos aiheuttaa toisinaan myös nielemisvaikeuksia.  

B vitamiinien puutokset ovat harvinaisempia. Sen huomaa yleensä aivosumusta, jota esimerkiksi B12 vitamiinin puutos aiheuttaa. Kun syö monipuolista ruokaa, niin B vitamiinin puutokset pitäisi pysyä aisoissa. Kasvissyöjien täytyy kiinnittää huomiota esimerkiksi B12 vitamiinin saantiin. 

Niillä, joilla on atooppinen iho, on monesti puutostila E-vitamiinista sekä sinkistä. Lapsilla yllättävä, mutta yleisin puutos, on A-vitamiinin puutos. Ja, mikäli taustalla on jokin refluksi tautiin liittyvä ongelma, voi olla myös puutosta B12 vitamiinista. 

Lue lisää A-vitamiinista täältä ja tiivis kuvaus kaikista vitamiineista täältä.

Puutostila-ja-sen-tunnistaminen-on-tarkeaa,-jotta-pysyt-terveena.-Lapsilla-on-todettu-a-vitamiinin-puutosta-yleisimmin,-joka-on-hyvin-yllattavaa.
Puutostila ja sen tunnistaminen. Yllättävä asia on se, että lapsilla on yleisin puutos a-vitamiinista.

Onko olemassa vitamiineja kaikenikäisille, joita uskaltaa ottaa ilman kummempia tutkimuksia? Niitä vitamiineja, joita voi ottaa ilman testituloksia, on monia. Suonsivu sanoo, että on todennäköisempää sinulla olevan jodinpuutos, kuin ettei sitä olisi. Jodia on siis hyvä ottaa ravintolisästä. 

Toinen, mitä kaikki voisivat ottaa päivittäin, on monivitamiinivalmiste, jossa suositus olisi ottaa kahdesti päivässä. Tällaista monivitamiinia olisi hyvä syödä yhden kerran annos eli vain kerran päivässä. 

Vitamiinilisiä syödessä kannattaa huomioida, että ettei syö liikaa B6 vitamiinia. B6 vitamiinia voi kertyä liikaa vereen eikä välttämättä aktivoidu. Se ei ole hengenvaarallisia, mutta on oireet ovat usein kiusallisia, kuten raajan turtuminen. 

Haastattelussa Aaltonen kysyy, mitä sairauksia ja oireita näkee eniten klinikalla? 

Tietty ryhmä nousee ylitse muiden, joka on suolisto-ongelmaiset. Oireet saattavat olla invalidisoivia ja näin ollen haittaavat päivittäistä elämää. Monen elämänlaatu on heikentynyt ja saattavat jopa masentua. Tästä syystä on tärkeää saada heidät hoitoon. 

Vatsakipuihin voi vaikuttaa monet asiat, kuten loiset esimerkiksi Dientamoeba fragilis. Tämän loisen löytymistä on opittu tutkimaan isoissakin sairaaloissa ja on huomattu, että se on aika yleinen loinen. Luonteeltaan se ei ole kovin aggressiivinen, vaan sitä voisi kuvailla ennemminkin sohvalla telkkaria katsovaksi loiseksi, joka ei niinkään riehu, jolloin sen olemassaolon toteaminen on vaikeampaa.  

Hoidoksi kelpaa yritti hoidot, lääkäreiden määräämät antibiootit tai todella kalliit loisten häätö lääkkeet, joihin tarvitaan hakea aina erityislupa. Yleensä lähdetään liikkeelle yhdellä hoitomenetelmällä ja, jos se ei auta, niin kokeillaan seuraavaa versioita. 

Miksi IBD:tä sairastavien määrä on noussut niin paljon? Bakteeristo ympärillämme on muuttunut niin valtavasti. Antibioottikuureja on käytetty holtittomasti ja se on aiheuttanut ongelmia kehomme tasapainolle. Suolistossa on noin parisen kiloja mikrobismia. Suolistossa on niin sanottu kauhuntasapaino.  

Suolistossa kauhun tasapaino

Suolistossa on hiivaa, bakteereita, jopa loisiakin ja useampaa tuhatta bakteeria sekä viruksia. Minkään ryhmän ei pitäisi päästä niin sanotusti niskanpäälle vaan niiden pitäisi pitää toisensa kurissa. Mikäli tämä kauhuntasapaino järkkyy, niin ongelmia on helposti tulossa.  

Esimerkiksi antibioottikuurin jälkeen, suolistossa elävä hiivasieni saattaa aktivoitua, jolloin se saattaa aiheuttaa ongelmia. Apteekista on saatavilla tuotteita, joilla saa helpommin palautettua kehon tasapainon antibioottikuurin jälkeen. Ruokavaliolla on myös suuri merkitys suoliston palautumiseen antibioottikuurin jäljiltä. 

Suomessa käytetään lääkkeitä paljon, mutta suoliston kuntoon vaikuttaa hirveän moni asia. Suolistoon vaikuttaa suuresti myös stressi. Stressi voi vaikuttaa suoraan mikrobiomi tasoon heikentävästi. Valkoiset viljatuotteet ja valkoinen sokeri ovat huonoja suolistolle eikä ne ruoki suoliston hyvää bakteerikantaa.  

Sen sijaan olisi hyvä suosia hyviä kuidunlähteitä suoraan kasviksista sekä siemenistä. Liikunta vaikuttaa mikrobismiin postitiivisesti. Ruoka ja liikkuminen onkin mikrobiomin vaikuttava tehokaksikko, joilla saadaan parannettua hyvää mikrobiomi kantaa suolistossa. 

Tarkkailemalla ulostettasi selviää paljon terveydestäsi

Kun miettii ravintojen imeytymistä, niin mistä sen tietää, imeytyvätkö ne oikeasti. Jos sinun tarvitsee tietää, imeytyykö esimerkiksi rasvat kehoosi, niin katso pönttöön kelluuko uloste. Ulosteen koostumuksesta voi päätellä paljon oman terveyden tasosta.  

Saksassa ulostetaan lähtökohtaisesti jo tasolle, josta ulosteen tutkiminen on helpompaa. Japanissa hyvä kiinteä pökäle toimii onnen amulettina. Onhan hyvin toimiva suoli hyvä asia meille jokaiselle. Ei siis ihme, että japanissa sitä arvostetaan paljon. 

Suomessa kysytään, mitä kuuluu. Thaimaassa kysytään, mitä olet syönyt jo tänään. Parempi olisi aloittaa keskustelu, että onko suoli jo toiminut tänään, Suonsivu toteaa. Hyvä uloste on hieno asia. Onnellisuuden yksiä kulmakiviä on hyvin toimiva suolisto. 

Hevostalleilla olemisesta terveyshyötyjä

Mikrobiomia voi auttaa muutenkin, kuin syömällä pro- ja prebiotteja. Hevosten kanssa toimiminen sekä itse tallissa työskentely lisää mikrobiomin kantoja kehossamme. Tästä voisikin päätellä, koska ennen vanhaan työskenneltiin paljon talleilla ja navetoilla, mikrobiomin kanta oli tuolloin ihmisillä parempi.  

Aiheuttaako liian kliininen ruoka ongelmia terveyteemme

Autoimmuunitaudit, astmat ja allergiat ovat lisääntyneet vuosien varrella. Sen juurisyihin on hyvä paneutua. Miten saamme parannettua tätä tilannetta? Ei meistä kukaan halua sairastua tieten tahtoen. Suonsivu kertoi tämän johtuvan syödystä ruuastamme. 

Kun maito pastöroidaan, siitä kuolee hyvät bakteerit, jolloin siitä saatu hyöty on puhdistettu pois. Maito on superfoodia raakamaitona. Raakamaitona ostettuna sen hintakin on sellainen. Hinnan voi tuplata normimaitoon verrattuna. 

Monet ruuat on puhdistettu ja ne on hyvin kliinisiä. Ollaan haluttu poistaa esimerkiksi salmonellan mahdollisuus ja muita ruokamyrkytystä aiheuttavia pöpöjä. Niitä ruokamyrkytyksen aiheuttavia bakteereita ovat esimerkiksi sigella ja jersilia. Saatat saada esimerkiksi veriripuleja sigellasta. Jälkitauteina voi tulla reaktiivisia niveltulehduksia, joihin ei mikään oikein toimi. 

Sairauksien parantamista täsmäravinnolla

Mitä kaikkia sairauksia voidaan hoitaa ravinnolla? Hyvä ravitsemus on paranemisen perusta. Esimerkiksi syövän hoidoissa, hoidettava ei kestä hoitoja, mikäli keho on kuin kuivan kesän orava, jolla on puutosta vähän kaikesta.  

Puutostila-ja-sen-tunnistaminen-on-aarettoman-tarkeaa,-jotta-voit-tervehtya.-Mikali-syot-ravintokoyhaa-ruokaa-karsit-aliravitsemuksesta-ja-olet-vaarassa-sairastua-pahemmin.
Puutostila ja sen tunnistaminen. Ruokavalion tulee olla monipuolista, jotta saat riittävästi ravinteita. Jos syöt ravintoköyhää ruokaa on vaarana aliravitsemus vaikka söisit säännöllisesti.

Sinun tulee olla hyvin ravittu toipuaksesi hyvin ulkoisista ja sisäisistä traumoista. Jos tulee esimerkiksi leikkauksia tai muuten haavoja, niin huono ravitsemus hidastaa haavojen paranemista. Ennen vanhaan annettiin haavojen/leikkauksista paraneville lihaa, jotta haavat paranisivat hyvin.  

Yleinen ajatus on, että nykypäivän ihmiset ovat hyvin ravittuja ja sitä pidetään itsestäänselvyytenä, mutta se ei pidä paikkaansa, Sivunsuo sanoo. 80% vanhainkotien vanhuksista ovat aliravittuja. Ihmisillä on puutoksia d-vitamiinista, seleenistä, jodista ja raudasta. Ruokaa on, mutta se on ravitsemuksellisesti köyhää ruokaa.  

Lihavuus on aliravitsemuksen muoto

Aliravitsemuksen kuva voi olla moninainen. Lihavuus on eräs aliravitsemuksen muoto. Syödään köyhää ruokaa, joka sisältää vain vähän ravinteita. Jatkuva nälkä tulee siitä, kun keho haluaa saada jatkuvasti niitä ravinteita, joista on puutos ja sitten, kun syödään hyvin energiapitoista ravintoa, se muuttuu rasvaksi, antamatta kehon tarvitsemia ravinteita. 

Kulttuurin muutos on vaikuttanut lihomiseemme. Ennen aikaan sanottiin, että kyllä leipä miehen tiellä pitää. Tuohon aikaan kulutus oli suurempaa kuin nykyään ja leivänkin koostumus oli tiivis ja se antoi paljon energiaa päivän askareisiin.  

Leivän rakenne on muuttunut nykyään pehmeäksi hötöksi. Jopa ruisleivässä on käytetty rakenteellisista syistä muotoilua helpottavia raaka-aineita. Leivonnassa käytetään kaiken maailman jauhonparanteita, leivät on nostatettu nopeasti hiivalla ja muilla lisäaineilla.  

Kannattaa lukea sisällysluetteloa aina, kun etsit syötävää itsellesi. Esimerkiksi ruisleivässä olisi hyvä olla vain ruisjauho, vesi, suola. Ole tarkka siitä, mitä syöt. Mitä yksinkertaisempi raaka-aineluettelo leivässäsi on, sitä parempi se on sinulle. 

Ruuassa ei kannattaisi olla enempää kuin viisi ainesosaa. Jos ainesosia on enemmän, kannattaa kysyä, miksi niitä on niin paljon. Onko siinä sellaisia ainesosia, jotka lisäävät säilyvyyttä vai, mistä pitkä luettelo johtuu?  

Kannattaa varsinkin kyseenalaistaa ainekset, mikäli ainesosat ovat sellaisia ainesosia, joita ei osaa itse lukea tavaamatta. Maissista saadaan tehtyä ihan mitä vain. Jenkeissä tehdään maissista fruktoosi maissisiirappia. Siellä makeutetaan limpparit juurikin tällä fruktoosi maissisiirapilla, joka on halvempaa kuin sokeri ja tällä ainesosalla saadaan verensokerit nousemaan hetkessä taivaisiin.  

Monesti me mietimme täällä Suomessa, jos maissi lukee ruoka-aine valikoimassa, se olisi maissijauhoa tai vastaavaa, vaikka se voi olla ihan mitä vain. Luetteloon kirjoitettu ei välttämättä kuvasta suoraan sitä, mitä pitäisi vaan voi johtaa harhaan. 

Perinteissä pitkät juuret maidolla historiassamme

Suomessa maitotuotteet on monesti jatkojalostettu ja niihin on lisätty paljon ylimääräistä. Muutoinkin Suomen maitohyllyt ovat pidemmät kuin missään muussa maassa. Ulkomaiset ihmettelevät miksi näin on Suomessa.  Saadaksesi laajemman kuvan aiheesta on tehtävä pikainen vilkaisu historiaan.

Jos miettii ruokaa ylipäätään rauhan ylläpitäjänä voi sodan jälkeiset toimet vaikuttaa hyvinkin loogisilta. Valtioiden tavoitteena on pitää yhteiskuntarauha. Järjestäytyneen kansakunnan ja anarkian välillä sanotaan olevan eroa vain 7 ateriaa.

Yleisen rauhan ylläpitämiseksi halutaan turvata kaikille ruokaa pöytään ja siksi ruoka pidetään halpana, jotta jokaisella on vara ostaa sitä. Kun jokainen saa syödäkseen, päättäjät pitävät pestinsä helpommin eikä kukaan tule vaatimaan heidän päätään vadille. 

Pitkien maitohyllyjen taustalla on pitkä perinne. Sodan jälkeen sotapakolaiset eli Karjalan siirtolaiset sijoitettiin pieniin maatiloihin, joilla he saivat ruokittua itsensä ja pää proteiinin lähteenä oli lehmästä saatu maito. Maitotilojen oli tarkoitus kestää yhden sukupolven ajan, jolloin saatiin riittävästi aikaa rakentaa riittävä infrastruktuuri maahamme.  

Näin saatiin yhteiskuntarauha. Tuohon aikaan 40-luvulla joka kymmenes lapsi ei nähnyt 5 vuotis päiväänsä ravinnon köyhyyden vuoksi. Olimme tuolloin kehitysmaa. Suomessa edelleen elää myyttinen maidon maine juurikin tuon historiamme vuoksi.  

Mitä sitten tulisi syödä?

Suomalainen ruokakulttuuri on hyvin köyhä verrattuna esimerkiksi Thaimaahan. Kaupasta on haastavaa löytää luonnollisia raaka-aineita, joihin ei olisi lisätty mitään ellei puhuta ihan esimekiksi vihanneksista sekä hedelmistä. Monessa muussa maassa on kaupoissa hyvin paljon puhtaampaa raaka-aine valikoimaa.  

Pyry Suonsivu sanoo hieman leikkisästi vaikkakin asiallisesti, että esimerkiksi Prisman HeVi osastolta löytyy hyviä tuotteita, joissa ei ole edes raaka-aineluetteloa, kuten hedelmät ja vihannekset. Ne on hyviä syötäväksi. Näissä Human intervenson eli ihmisen vaikutus on hyvin pieni. Ruuassa kannattaa kiinnittää huomiota, ettei syö paljoa prosessoitua ruokaa.  

Monessa kaupassa myydään villikalaa, joka olisi ihan paras ruoka. Kasvatettu kala on värjätty karmiinilla eikä näin ollen saa luonnon kalan tavoin väriään krilleistä. Kala-allergisten kannattaisikin testata, onko kuitenkin allerginen sille karmiinille.  

Mikäli olet allerginen ja uskallat kokeilla, niin kokeile esimerkiksi Jäämeren lohta ja Perämeren lohta. Perämeren lohi on hailakampaa väriltään, koska siellä ei ole niin paljon krilliä syötäväksi. Krilli on se, joka antaa villilohelle sen lihaan punaisen värin, jota karmiinilla yritetään matkia. 

Kasvatuskalat syövät soija ja Omega 6 pitoista rehua, mikä tekee kalan lihasta ravintoköyhempää, kuin mitä luonnon villikalan liha olisi. Näiden Omega 3 ravintoarvot ovat nykyään hyvin kehnolla tolalla, joten budjetin salliessa, valitse aina villinä kasvanut kala kasvatetun sijaan. 

Kun miettii sitä, että pitäisi syödä kalaa 2-3 kertaa viikossa, niin uskaltaako nykyisiä kaloja syödä niin usein? Onko vaarana syödä mikromuovipartikkeleita, raskasmetalleja, antibiootteja, myrkkyjä ja muita. Itämeri on puhdistunut viimeaikoina, minkä ansiosta isommatkin muikut ovat nykyään syöntikelpoista.  

Jopa hylkeet ja norpat ovat saaneet omat kantansa kasvatettua ja niitä saa jälleen metsästää. Suonsivu kertoi kivan faktan, miksi olemme asettuneet Suomeen. Suomeen on muutettu aikanaan hylkeiden perässä.  

Jos hylje ei löydä lohta itselleen syötäväksi verkoista, niin seuraavaksi se alkaa syömään norppien päitä. Vaikka kuutit ovat äärettömän suloisia suurineen silmineen, niin parin vuoden päästä se on täysikasvuinen ja painaa useamman sata kiloa.  

Lapissa kasvissyöjä on harvinaisempi viljelymahdollisuuksien vuoksi

Lapissa on hankala olla kasvisyöjä, koska niiden kasvatus lapin maastossa on vaikeaa, jopa mahdotonta. Lapissa ei kasva soijapavut tai muutkaan kasvissyöjälle sopivat ainekset. Lapissa syödään paljon riistaa. Lihana riista on parempaa ravintoa, kuin kasvatettu liha.  

Luonnonvaraisen eläimen ruokavalio on laajempi esimerkiksi poro voi lyhyen kesän aikana syödä jopa 300 eri kasvia. Liha on tällöin erittäin ravinnepitoista. 

Kanamunasta hyvää ravintoa

Mitä pitäisi ravinnossa nykyään syödä, Aaltonen kysyy? Hän ottaa samalla puheeksi kanamunan. Suonsivu toteaa kanamunan olevan hyvä ravinnon lähde. Kanamunissa on koliinia, joka auttaa aivoja toimimaan kunnolla.  

Kanamunan keltuaisessa on paljon hyötyaineita kehollemme. Aivoissa, joita syödään ruokana on myös koliinia, jota löytyy myös maksaruuista. Koliinia pitäisi saada käyttöömme ravinnostamme, koska kehomme kaipaa sitä.  

Kanamunissa on hyvin imeytyviä proteiineja. Jos on rasva-aineenvaihduntahäiriöitä, arvot kannattaa kaiken varalta mittauttaa. Suomi ja Ruotsi on nykyään niitä maita, jotka on salmonellavapaita maita, jolloin kanamunan voi syödä vaikka raakana.  

Suonsivu sanookin, että niitä saa syödä niin paljon, kuin haluaa. Kanamuna on hyvää ravintoa ja siitä saa monipuolisesti hyviä ravinteita kehoomme. Suomalainen ruokakulttuuri on köyhtynyt vuosien saatossa aivojen ja sisäelinten syönnin osalta. Tämän vuoksi kanamunaa on hyvä pitää ruokavaliossa. 

Millaisia raaka-aineita Suonsivu suosittelee aiemmin mainittujen lisäksi?

Luut ovat erittäin hyviä antamaan hyviä ravinteita kehomme ravinnoksi. Luita kannattaa keittää 24h isossa kattilassa ja laittaa jääpalapusseihin pakkaseen tai kuivahaiduttaa se, jolloin saadaan ravitsevaa jauhetta tehtyä. Luuydin ja luu itsessään ovat erittäin hyviä ja ravitsevia.  

Lehtikaali on hyvää ravinnoksi. Se sisältää antioksidantteja ja vitamiinia. Muutoinkin kaikki tummanvihreät ja värikkäät kasvikset ovat hyväksi terveydellemme niiden rikkaiden ravinteiden vuoksi.  

Kannattaisi näissäkin suosia enemmän villivihanneksia, jotta välttyy jalostukselta. Villivihannekset ovat siitä hyviä, että niitä ei ole jalostettu. Niiden kehitys on kiinni siitä, miten ne selviät parhaiten luonnossa hengissä. Suomessa lähinnä kylmyyden sietokyky on tärkeä. 

Syöpäsairaiden puutostilat

Syöpäsairailla on puutostiloja eri vitamiineista. Syövät ovat eri tauteja ja puutostilat on yksilöllisiä syövästä riippuen. Heillä voi olla jopa proteiinin puute. Normaalisti kehomme tarvitsee proteiinia 0,8g painokiloa kohden päivittäin. Syöpä ottaa kehosta väkisin tarvitsemansa ilman, että pystymme siihen vaikuttamaan. Lisäksi muita tyypillisiä puutoksia ravinteissa voi olla esimerkiksi kalsium, natrium taikka magnesium.  

Suonsivu kehuu Donat mg kivennäisvettä, jota hänellä on haastattelussakin mukana. Se toimii hyvänä magnesiumin lähteenä. Donat mg kivennäisvesi on peräisin Sloveniasta. Vesi pulppuaa Slovenian donomiiteilta eli on luonnollisesti rikasta vettä, joka hiilihapotetaan pullotuksen yhteydessä.  

Donat mg sisältää myös kalsiumia ja muita mineraaleja. Siinä on enemmän suoloja kuin suomenlahdessa. Siitä voisi puhua nimellä supervishy. Kiva fakta oli tietää myös, kun ulkomailla kysytään, että haluatko viiniä vai mineraalivettä, niin mineraalivedellä tarkoitetaan aina kunnollisia mineraalivesiä eikä parilla suolahipulla hapotettua vettä. 

Miksi ravintolisistä ja ravinteiden puutteesta ei pidä puhua syöpää sairastuessa? Itsessään syöpä on pelottava asia. Suonsivu sanoo, että siinä pitää vaan heittäytyä taudin vietäväksi. Jos erityislääkärit eivät ole Fispenin tai Espenin jäsen, niin voi olla, ettei ravitsemustieto ole niin suuri.

Heidän opinnoissaan on saatettu keskittyä ennemmin heidän omiin erikoisosaamisiin. Näin ollen he eivät osaa puuttua ravitsemuksen asioihin sen vaatimalla laajuudella, jos ollenkaan. 

Olen itsekin huomannut tutkimuksissa ja asiantuntija artikkeleissa lääkäreiden koulutuksen satunnaiset haasteet. Puutostila ja sen tunnistaminen saattaa siis jäädä hyvin vähälle huomiolle vaikka siihen pitäisi kiinnittää paljon huomiota. Tieto onneksi on lisääntymään päin, joten puutostila ja sen tunnistaminen jo lääkärissä käydessä on yleisempää ja sitä todennetaan laboratoriokokeilla.

Lopun kevennys haastattelussa

Mikä on Pyry Suonsivun oma terveysmotto? Hyvä motto on antaa elämän viedä, minne se kuljettaa. Iloitaan elämästä ja nautitaan elämästä sitä mukaan kuin elämää eletään. Investoi hyvään ruokaan. Sen pitää olla kallista tai vaikeasti saavutettavissa. Ruuan pitää olla herkullista ja se kannattaa nauttia hyvässä seurassa.  

Haastattelussa Pyry Suonsivu kertoi hauskoja vitsejä ja kaikki haastattelutilaisuudessa nauroivat niille. Niitä en valitettavasti pystynyt välittämään tähän, joten jätin ne suosiolla pois. Suosittelen sinua kuuntelemaan haastattelun itse, koska en ole ihan kaikkea ottanut tähän mukaan. 

Summa summarum

Mitäs pidit aiheestani ”Puutostila ja sen tunnistaminen” asiantuntijahaastattelusta? Itselleni aihe on erityisen lähellä sydäntä ja otan asian puheeksi aina kuin sopiva hetki sille löytyy. Jos tässä hieman tiivistäisi haastattelua.

Suonsivun kertomista puutoksista nousi siis vahvasti jodi ja rauta yleisimmiksi. Lisäksi joitakin B-vitamiinien kuten B12-vitamiinin puutosta oli havaittavissa. Minua yllätti todella lasten yleisin vitamiinin puutos, joka oli A-vitamiini.

Itse uskon, että puutoksia on vuosi vuodelta vain enemmän koska suuri osa väestöstä syö aina vain köyhempää ruokaa. Lisäksi ravintomme kliinisyys poistaa niitä meille hyödyllisiä bakteereita ruuastamme. Onhan se tietenkin ymmärrettävää koska muutoin voisimme sairastua joihinkin vakavampiin sairauksiin, mutta tarjolla pitäisi olla vähemmän käsiteltyjäkin versioita.

Pyry Suonsivun sekä muiden terveydenammattilaisten haastatteluita pääset kuuntelemaan enemmänkin, mikäli ostat vuoden 2020 VIP passin. VIP passit antavat aina vuoden katseluoikeuden haastatteluihin. Jokaiselle vuodelle on oma VIP passi ja voit ostaa ne myös jälkikäteen vuosienkin päästä. Itselläni on ostettuna 2020 ja 2019 vuosien VIPit. En saa tästä maininnasta mitään komissiota tai muutakaan lahjusta.

1 kommentti artikkeliin “Puutostila ja sen tunnistaminen”

  1. Paluuviite: 3 syytä rakastua syksyyn - tartu vinkkeihin • Ilvesmäen Rouva

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *