Siirry suoraan sisältöön

d-vitamiini

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. Niistä tärkein D-vitamiini on D3-vitamiini. Todennäköisesti kaikki meistä tietävät, että D3-vitamiinia saadaan runsaasti auringosta ja se varastoituu kehoomme myöhempää käyttöä varten. Koska varastot eivät Suomessa kestä kuin muutamia kuukausia syksyn alkaessa, niin sitä tulee saada myös ravinnosta.

Sen tärkeimpiä tehtäviä on auttaa kalsiumin imeytymistä luustoon…

…auttaa ylläpitämään vireystilaa ja se vaikuttaa mielialaan. D-vitamiini huolehtii kehomme immuunipuolustuksesta, säätelee sokeripitoisuutta eli sokeriaineenvaihduntaa ja parantaa unen laatua.

D-vitamiinien hyviä lähteitä ovat kala, D-vitamiinilla täydennetyt elintarvikkeet, kuten maitotuotteet ja kasvirasvalevitteet. D2-vitamiini on kasvisperäisestä lähteestä saatava vitamiini ja sitä ei ole saatavilla elintarvikkeista juuri ollenkaan. Tästä poikkeuksena kanttarelli ja torvisienet.

D-vitamiini sääntelee satoja geenejä kehossamme. Lisäksi D-vitamiini tehostaa esimerkiksi sinkin, magnesiumin sekä raudan imeytymistä kehoomme. Tutkimuksissa on todettu, että D-vitamiinin puutos on johdannossa esimerkiksi immuunijärjestelmän heikentymiseen ja altistaa näin ollen sairastumisille helpommin.  

Vaikka kesäisin saamme ihomme avulla runsaasti auringosta D3-vitamiinia, niin ruuasta paras lähde on suoraan kalasta. Kesällä jopa 15 minuutin oleskelu auringon paisteessa antaa 250mg annostuksen D-vitamiinia.  

Silti nämä D-vitamiinivarastot ehtyvät muutamassa kuukaudessa, jolloin usein kannattaa lisätä ravinnosta saatavaa D3 -vitamiinia. Mikäli kuitenkin et syö riittävästi kalaa päivittäin, niin sen saanti on hyvä turvata lisäravinteella varsinkin näinä aikoina mitä elämme.  

Mikäli kuulut infektioherkkään joukkoon, sinulle on hyviä uutisia. Sanotaan, että riittävä D-vitamiinin nauttiminen vähentää sairastumisen riskiä puolella ja se vähentää myös tarvetta antibiooteille. Suosittelen kyllä jokaiselle riittävää määrää D-vitamiinia kehon suojaksi. 

Jos olet maitoproteiini allergikko sinun tulee kiinnittää erityistä huomiota sekä kalsiumin, että D-vitamiinin saantiin. Muutoin sinulle on mahdollista kehittyä osteoporoosi joka voi heikentää luustosi tiheyttä. Jos luuston tiheys heikentyy luusi menevät helpommin rikki, joten siksi tämä on erityisen tärkeää.

Vitamiinit- tärkeät elimistölle terveyden kannalta

Vitamiinit – esittelyssä a-, b-, c-, d,- e- ja k –vitamiinit

Olen kirjoitellut perustietoja näissä ensimmäisissä postauksissani, koska uskon perustiedon olevan tarpeen, kun siirrytään syventävään tietoon. Tärkeää on myös ymmärtää, mitä vitamiineja on olemassa ja, mikä niiden tarkoitus on kehomme hyvinvoinnissa. Siksi onkin tärkeää käydä läpi vitamiinit. Vitamiinit- esittelyssä a-, b-, c-, d,- e- ja k –vitamiinit  Tässä postauksessa kerron sinulle vitamiinien a, b, c, d, e ja k pintatietoa. Tämäkin postaus aloittaa sarjan postauksia, jossa vuoden aikana… Lue lisää »Vitamiinit – esittelyssä a-, b-, c-, d,- e- ja k –vitamiinit