Siirry suoraan sisältöön

Bakteeri

Bakteeri ja bakteerit

Bakteeri, niitä on monenlaisia. Jokainen tietää, että bakteereita on. Niitä on ilmassa, ruuassa ja joka puolella ympärillämme. Mutta kuinka moni on koskaan jäänyt miettimään mitä bakteereita jotka asuvat jo meidän sisällämme? Nimittäin suolistossamme.

Tutkijat ainakin pyrkivät löytämään suolistobakteereita, jotka auttavat oikean ruokavalion kanssa aineenvaihdunnan sairauksiin. Aineenvaihdunnan sairauden tuloksena voit lihoa ja saada liitännäissairauksia, kuten metabolinen oireyhtymä sekä ilman alkoholin vaikutusta muodostunut rasvamaksa. 

Elimistössämme on miljardeja mikrobeja, jotka painavat jopa 1,5kg, niistä valtaosa on bakteereja, joista ehkä tunnetuimpiin kuuluu maitohappobakteerit, listeria, salmonella sekä kolibakteerit. Ilman mikrobeja paksusuoleen tuleva ravinto ei pilkkoutuisi. Ruuan pilkkoontuessa suolistossa syntyy monia yhdisteitä, jotka sääntelevät aivojen toimintaa, kehomme aineenvaihduntaa sekä immuunipuolustustamme. 

Bakteeri on siis sekä hyväksi meille, että pahaksi meille. Hyväksi on tosiaan suolisossamme olevat maitohappobakteerit, joita voimme ruokkia eri sulamispituuden omaavilla kuiduilla. Kuiduissa, joita syömme tulisi olla 4-5 erilaista kuitua. jotta voit ruokkia koko suoliston.

Mitä suolistobakteerit tekevät? Ne tuottavat esimerkiksi vitamiineja, joita kehomme ei muutoin pystyisi tuottamaan. Hyvät bakteerit ylläpitävät meidän terveyttämme ja tietenkin pilkkovat syömäämme ravintoa, mitä itse emme pysty pilkkomaan, tarpeeksi pieneksi palasiksi, jotta se voisi parhaiten imeytyä elimistöömme. 

Itä-Suomen yliopiston artikkelissa puhutaan, miten suuria eroja on eri ihmisien suoliston mikrobikannassa. Eipä yllätä, että ruokavaliolla on suuri rooli mikrobikantaan ja sen laajuuteen. Voiko sitten mikrobit olla linkkinä elintapojen ja terveyden välillä?

Onhan sillä suora yhteys. Hyvin voiva suolisto sisältää paljon maitohappobakteereita ja tukee näin ollen meidän immuunipuolustustamme. Se kannattelee meidän kehomme normaalia toimintaa ja antaa vastustuskykyä tulevaisuuden varalle.

Mikä sitten on bakteereista tiedetty asia Suomessa. Valitettavasti valtaosaa ei kiinnosta ottaa asiasta selvää. Vaikka internetti pursuaa tietoa sitä tiedon hankintaa ei ole vättämättä viitsitty etsiä. Lukemalla postauksiani saat hyvät tiedot ilman, että sinun tarvitsee lukea tutkimuksia erikseen niistä.