Siirry suoraan sisältöön

A-vitamiini kehomme turvaksi

A-vitamiini kehomme turvaksi. A-vitamiinilla saat pidettyä kehosi kunnossa.

Viimeksi vitamiineja käsitellessäni tein läpileikkauksen kaikista vitamiineista ja kerroin pääsääntöisesti, mitä vitamiinit tekevät ja mistä niitä saa ravinnossa. Nyt käsittelen a-vitamiinia tarkemmin. Tämän postauksen A-vitamiini kehomme turvaksi jälkeen sinulla on hyvä mielikuva, mihin kaikkeen a-vitamiinia tarvitaan ja miksi se on sinulle tarpeellinen. Lue postaus ihan loppuun saakka. Minulla on sinulle varattu yllätys postauksen lopussa. 

Mitä meidän tarvitsee siis tietää a-vitamiinista? 

Kyseessä on rasvaliukoinen vitamiini ja kehomme tarvitsee sitä useisiin toimintoihinsa rakennusaineksiksi. A-vitamiini on samalla myös voimakas antioksidantti joka suojaa kehoamme hapettumisstressiltä eli se torjuu tulehdusreaktioita. A-vitamiinia muodostuu karotenoideista. Karotenoidit ovat a-vitamiinin esiasteita joita esimerkiksi beetakarotiini on. 

Beetakaroteenia porkkanasta 

Beetakaroteeni on ihoa suojaava aine. Beetakaroteenia saadaan eniten porkkanasta. Jos syöt paljon porkkanaa, ihosi saattaa muuttua keltaiseksi. Tämä keltaisuus kertoo beetakaroteenin kulkeutuneen ihomme suojaksi. Miltä se sitten suojaa meitä? Se suojaa meitä muun muassa auringossa palamiselta antaen tasaisemman rusketuksen helpommin, joka kestää pidempään. Lapsena olet saattanut kuulla keväisin vanhemmiltasi, että syöhän nyt reippaasti porkkanasi, niin et pala helposti kesällä. Porkkanan syönti pitäisi tosin olla päivittäistä. Itselläni se ei ainakaan onnistu, joten otankin beetakaroteenin lisäravinteena. (1) 

Mitä hyötyä a-vitamiinista on kehollemme? Kuten sanoin, sillä on monta tehtävää. Otetaan käsittelyyn ensiksi iho, jonka tärkein vitamiini se on. A-vitamiini auttaa lyhyelläkin käytöllä iho-ongelmiin, kuten ihon kuivuuteen, ihon ohenemiseen, pigmenttiläiskiin, akneen, juonteisiin, hormonaaliseen epätasapainoon sekä ihon vanhenemiseen, joka voidaan luokitella tapahtuvan liian aikaisin. (2) (3) (4) 

A-vitamiinin ollessa rasvaliukoinen vitamiini, se kuvastaakin nimellään yhteisnimitystä rentinoideille, jotka ovat rasvaliukoisia. Kuten aiemmin jo sanoin, niin beetakaroteeni on esivitamiini ja, kun se muuttuu kehossa, se tulee aktiiviseksi A-vitamiini retinoliksi. Kosmetiikka tuotteissa käytetään pienissä määrin tukiaineena näihin kuuluvaa retinolia, jolla on kollageenin tuotantoa edistävä vaikutus. Tämän vuoksi se on löytänyt paikkansa anti-age tuotteisiin ryppyjä vähentäväksi osatekijäksi. (5) (3)  

Syy, miksi nämä anti-age voiteet ovat lähestulkoon aina yövoiteita, juontaa juurensa sen tehon menetykseen, kun se on päivänvalon kanssa kosketuksissa. Olet saattanut löytää A-vitamiinia myös voiteista ja ihonhoitotuotteista, jos olet kärsinyt joskus jostakin iho-ongelmasta. Olet saattanut myös huomata tekstin, jossa kehotetaan välttämään UV-säteilyä tuotetta käytettäessä. Tuotetta käytettäessä sinun tuleekin suojata ihosi erityistä huolellisuutta käyttäen vaikka käyttäisitkin tuotetta vain iltaisin. (3) 

A-vitamiinista apua silmille

A-vitamiini auttaa myös silmiäsi. Beetakaroteeni auttaa silmiäsi, mikäli sinulle on muodostumassa verkkokalvon rappeumaa hidastaen sen etenemistä. A-vitamiinin ansiosta yö- ja hämäränäkösi paranee. Täytyy kuitenkin muistaa, että ei sekään ihmeisiin pysty eli, jos silmä ei muutenkaan näe hämärässä esimerkiksi jonkun sairauden vuoksi, ei a-vitamiini sitä välttämättä paranna. Toisaalta a-vitamiinin tiedetään auttavan joissain määrin silmätulehduksiin. Eikä siinä vielä kaikki: a-vitamiini auttaa sinun kuivuvia silmiä pysymään kosteampana. (5) (3) 

Koska a-vitamiini on myös antioksidantti, se estää kehossasi sairauksien ja infektioiden puhkeamista puolustaessaan kehosi immuunitoimintaa, kuten antioksidantit yleensäkin. Tämän vuoksi a-vitamiinin riittävästä saannista on pidettävä hyvää huolta tai saatat altistaa itseäsi sairauksille ja heikentää immuunipuolustustasi.  (6) 

A-vitamiini auttaa myös normalisoimaan limakalvoja. Kehossamme on paljon limakalvoja, jotka suojaavat meitä tulehduksilta. Meillä on limakalvoja suussa, vatsalaukussa, suolistossa ja silmissä. Näiden on tarkoitus suojata elimistöämme ulkoisilta haitoilta. (7) (8) 

Tiesitkö, että a-vitamiini on myös tärkeä rakennusaine luiden hyvinvoinnissa? Tämä tieto ei ole kovin monen hallussa, vaikkakin sitä on tutkittu. Erään tutkimuksen mukaan iäkkäämmillä naisilla, joilla on tavattu osteoporoosi oli myös testien perusteella alentunut a-vitamiinitaso. A-vitamiinilla on siis terveyshyötyjä myös luustoon. (5) 

Usein ravintolisiä tarjoavat yritykset mainitsevat tuotteista niiden sallituissa rajoissa, joita a-vitamiinin kohdalla voisi sanoa seuraavanlaisesti: 

 • Se auttaa normaalia rauta-aineenvaihduntaa 
 • Sekä limakalvojen pysymistä normaaleina 
 • Kuten jo totesinkin, niin se auttaa ihon pysymistä normaalina 
 • Vaikuttaapa se myös näön pysymistä normaalina 
 • Antioksidanttisen suojansa avulla se ylläpitää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa 
 • Lisäksi A-vitamiini osallistuu solujen erikoistumisprosessiin 

A-vitamiineista löytyy kiinnostavaa historiaa, joka on kirjoittanut Arno Forsinus. Voit lukea aiheesta lisää täältä  

Puutostilat ja oireet 

Koska a-vitamiinin käytöllä on niin paljon erilaisia hyötyjä, niin sen puutoksellakin on monta oiretta. Katsotaanpa yleisesti millaisia ne ovat. 

A-vitamiinin ollessa tärkeä monelle kehomme toiminnalle, puutostilaan päätyvät usein ihmiset, joilla on jokin imeytymishäiriö rasvoissa ja ravitsemusaineissa. Näitä sairauksia, joissa imeytymishäiriötä ilmenee, on esimerkiksi alkoholismi, autoimmuunisairaudet, vatsaongelmat, keliakia ja munuaisongelmat. Kehitysmaissa a-vitamiinin puutos on vakavaa erityisesti lapsilla ja voi aiheuttaa jopa sokeutta. Vitamiinin puutoksen lapsien kehityksessä on huomattu aiheuttavan lyhytkasvuisuutta. (3) (5) (9) 

Koska se vaikuttaa yö- ja hämäränäköön parantavasti, niin se myös heikentää puutostilassa näkökykyä. Eli et näe hämärässä tai yöllä niin hyvin, kuin voisit vitamiinitasapainon kanssa. Silmiäkin ympäröi limakalvomainen rakenne ja näin ollen puutos voi aiheuttaa silmän sidekalvojen sekä sarveiskalvojen kuivuutta. Puutosoireita on myös keratiinin kertyminen sidekalvoille, joka aiheuttaa näköongelmia. (9) (5) 

Limakalvojen kuivuus kaikkialla. Esimerkiksi suolistossa, silmissä, sukuelimissä ja suussa limakalvojen rakenne saattaa heikentyä ja haavaumat ovat mahdollisia. Lisäksi huulesi voivat kuivua. Kuivumisesta puheen ollen, ihosi voi myös kuivua ja ihostasi saattaa tulla rakenteeltaan suomumainen. Pitkään jatkunut puutostila voi ohentaa ihoa huomattavasti.  (3) 

A-vitamiini on antioksidantti

Kuten jo aiemmin totesin, a-vitamiini on vahva antioksidantti. Se siis samalla estää kehoamme hapettumasta eli suojaa sitä tulehtumasta. Jos antioksidanttisuojaus ei ole kunnossa, niin tulehduksen syntyminen on mahdollista. A-vitamiini ei suinkaan ole ainut antioksidantti, mutta jo yhden antioksidantin vajavuus voi heikentää vastustuskykyäsi, joten pidä vitamiinitasosi kunnossa. (10) 

Itselläni oli pitkään kuiva ja suomumainen iho ja se kutisi sekä kirveli rasvatessa. Ruokavalion korjaantuessa ongelma ihollani myös hävisi. Tosin aloin samalla syömään Omega 3 rasvahappo valmistetta, joka on myös iholle erittäin hyvä kosteuttaja. Nykyään ihoni on palautunut normaaliksi. Se ei ole ainakaan liian ohut, se on kimmoisa eikä enää hilseile tai näytä norsun nahkalta tai suomuiselta ja ihoani ei enää kirvele suihkussa käydessä. Rasvaamisen olen myös saanut jättää pois. 

Lue Omega 3 rasvahapoista lisää täältä.  

Onko mahdollista saada A-vitamiinia liikaa ja mitkä on oireet? 

A-vitamiinin liikasaanti on yleensä mahdollista vain vitamiinilisiä nauttivalla henkilöllä, jolla ei ole käsitystä omasta takaa, minkälaisia arvoja a-vitamiinista on saatavilla veressä. Mikäli syöt paljon ja jatkuvasti maksaa, vitaminisoidut elintarvikkeet sekä a-vitamiini ravintolisien jatkuva liiallinen käyttö voi aiheuttaa a-vitamiinimyrkytyksen. (3) (6) 

Yleisimpiä oireita on esimerkiksi väsymys, päänsäryt sekä hermoston- ja liikuntaelimistön oireet sekä ihoon kohdistuvista oireita. Erityisesti raskauden aikana liikasaantia on vältettävä, koska se voi aiheuttaa sikiövaurioita tai jopa keskenmenon. Tosin kasviksista saatavaa karotenoidi ei ole aiheuttanut suurinakaan annoksina myrkytysoireita. (3) (6) 

Mistä sitten saadaan a-vitamiinia? 

A-vitamiini rasvaliukoisuutensa vuoksi varastoituu kehossamme maksaan. Tämän vuoksi maksan a-vitamiinipitoisuudet verrattuna muihin ravintoaineisiin on suurin. A-vitamiinia saat esimerkiksi: 

 • Rasvaisista maitotuotteista 
 • Kanamunasta 
 • Rasvalevitteistä 

Karotenoideja sisältäviä lähteitä ovat  

 • Tietenkin porkkanasta 
 • Muutenkin oransseista sekä punaisista kasviksista 
 • Lehtivihanneksista 
 • Hedelmistä  
 • Marjoista 
 • Bataatista 
 • Kurpitsasta 
 • Lehtikaalista  

Suositus on ottaa a-vitamiinia purkista, mikäli et syö juurikaan yllä olevia tuotteita. (10) 

A-vitamiini kehomme turvaksi
A-vitamiini kehomme turvaksi

Summa summarum: 

A-vitamiini kehomme turvaksi sisältää siis kaiken oleellisen perustiedon a-vitamiinista. Koosteena voisi siis käydä pääpiirteitä läpi. A-vitamiini on erittäin tärkeä kehollemme auttaen elimistöämme toimimaan normaalisti. Sillä on suuria vaikutuksia ihoomme, näköömme, luustomme hyvinvointiin, limakalvojen terveyteen sekä antioksidanttisten vaikutuksiensa johdosta myös immuunipuolustukseen. 

A-vitamiinia on saatavilla monipuolisesta ruokavaliosta ihan riittävästi, joten vitamiinilisälle ei ole yleensä tarvetta. Tässä poikkeuksena raskausaikana, jolloin a-vitamiinin tarve lisääntyy. Tuolloinkin on pidettävä huoli, ettei saanti mene yli, jotta sikiölle ei aiheudu vahinkoa.  

Koska a-vitamiinin tehtävä on auttaa näkökykyä on puutostilassa mahdollista väsyä helpommin, kun silmä ei jaksa niin hyvin toimia hämärässä tai yöllä. Jo pelkästään tämän vitamiinin puutos kehitysmaissa aiheuttaa sokeutta, joten on erittäin tärkeää pitää oman näkökyvynkin kannalta vitamiinitaso kunnossa.  

Mitä ajatuksia a-vitamiini herättää sinussa? Kirjoittaisin aiheesta mielelläni lisää juuri siitä näkökulmasta mikä kiinnostaa eniten sinua.  Toivottavasti tämä postaukseni A-vitamiini kehomme turvaksi lisäsi tietouttasi a-vitamiinista.

Jatka toki lukemista, nyt on vuorossa lupaamani yllätys

Koska tarvitsemme terveyttä ja vastustuskykyä elämäämme, niin tässä on sinulle yllätyksenä ladattava opas: Terveyden ylläpitämiseen 8 tehokasta vinkkiä. Taistele flunssaa vastaan ennalta ehkäisevästi. 

Kevät etenee kesää kohti ja flunssa aalto seuraa edelleen perässä peräti 140 eri viruksen muodoissa. Meidät siis on ympäröity viruksilla, joten trendi suuntauksena on ollut ottaa kaikki terveyden ylläpitämisen ja vahvistamisen vinkit käyttöön. Joillakin raaka-aineilla on kehon normaalitasapainoa ylläpitäviä vaikutuksia ja niiden yhdistelmä muodostaa silloin apua myös flunssa aaltoon.  

Poimi talteen minun henkilökohtaisesti testaamani tuotteet/raaka-aineet, joilla olen välttynyt kaikilta sairasteluilta jo miltei vuoden ajan. Yleensä, vuoden aikana, olen ollut ainakin pari kertaa flunssan kourissa, mutta nyt on löytynyt voittajakombo, jolla minä, perheeni ja muutama ystäväni ovat saaneet hyötyä terveyden ylläpitoon. Kun kehosi on tasapainossa, myös immuunipuolustuksesi on hyvässä kunnossa. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *