Siirry suoraan sisältöön

Paljonko oikeasti tiedät Omega 3 rasvahaposta?

Paljonko oikeasti tiedät Omega 3 rasvahaposta? Nämä välttämättömät rasvahapot ovat terveydellemme tärkeitä. Se on terveytemme perusta.

Omega 3 rasvahappo. Olet hyvin todennäköisesti kuullut siitä joskus. Itse ainakin törmään termiin tuon tuosta, kun sitä korostetaan esimerkiksi margariinipaketin kyljessä. Paljonko oikeasti tiedät Omega 3 rasvahaposta? Itse innostuin jo jokunen aika sitten tutkimaan Omega 3 rasvahappoja joka kantilta. Tästä syystä postaukseni tulee olemaan pidempi kuin normaalisti. Lue silti loppuun saakka, minulla on sinulle hyödyllinen yllätys varattuna postauksen lopussa. 

Pohdi tässä alkuun hetki, että Paljonko oikeasti tiedät Omega 3 rasvahaposta ja mitä tietoa kaipaisit enemmän. Laita tämä ajatuksesi alla olevaan kommenttikenttään. Asiasta on mukava keskustella, odotan innolla kommenttiasi!

Omega 3 rasvahappo kuuluu elimistöllemme välttämättömiin rasvahappoihin, jota tulisi saada riittävästi ravinnosta, koska kehomme ei tuota sitä riittävästi. Siitä on tehty monta erilaista tutkimusta ja tehdään edelleen. Kaikkia tutkimuksia ei välttämättä voi tai kannata tarkemmin vertailla keskenään, mikäli herää epäilys siitä, että Omega 3 valmiste ei ole ollut riittävän laadukas. (1) 

Lue muistakin Omega rasvahapoista täältä

Omega 3 rasvahapon nimen takana 

Omega 3 rasvahappo on saanut nimensä sen kemiallisen rakenteen mukaan. Omega 3 rasvahappoja kutsutaan myös n-3 nimikkeellä ja se on monityydyttymätön rasvahappo. Sen rakenteellisesta kaavasta sen verran, että ensimmäinen kaksoissidos on kolmas sidos metyyliryhmästä laskettuna eli sen vuoksi tuo 3 on tässä Omegassa mukana erottelemassa tätä Omegaa muista. (1) (2) 

Mitkä sitten ovat tärkeimmät n-3 rasvahapot? Niitä ovat lyhytketjuiset alfalinoleenihappo (ALA) sekä pitkäketjuisiksi kuvaillut eikosapentaeenihappo eli EPA ja dokosaheksaeenihappo eli tutummin DHA. Näistä ALA on välttämätön rasvahappo ja parhaiten sitä saadaan kasvikunnan rasvoista. ALA on niin monipuolinen, että siitä elimistö voi muodostaa EPA:a sekä DHA:ta. EPA:a sekä DHA:ta on runsaasti kaloissa ja merenelävissä. (3) (1)  (2)  

EPA ja DHA ovat tärkeitä aivoille, silmille sekä sydämen normaalille toiminnalle.  

Paljonko oikeasti tiedät Omega 3 rasvahaposta ja sen vaikutuksesta kehoomme? DHA on tärkeä erityisesti näölle. Silmä rakentuu verkkokalvon tappi- ja sauvasoluista, mikä koostuu 60% rasvasta. Kun katsotaan koko silmää, niin DHA:n osuus siitä on noin 20%, koska se on vain yksi ainesosa silmästä. (4) 

Toinen tärkeä ainesosa silmässä on rodopsiini, jonka tehtävänä on lähettää signaaleja aivoihin. Ilman liikkuvaista DHA-rasvahappoa rodopsiini ei voisi siirtyä niin nopeasti ja olla aina valmis vastaanottamaan valosignaaleja. Yhdessä nämä kaksi auttavat silmää ylläpitämään hyvää näkökykyä.(4) 

Kuten jo tämän kappaleen otsakkeessa on todettu, niin DHA auttaa aivojen toimintaa. DHA:n taipuisan rakenteen vuoksi ne auttavat aivosoluja toimimaan todella nopeasti. Kulkeehan aivosolujen välillä miljoonia viestejä jokainen sekunti. Onkin tärkeää, että Omega 6 ja Omega 3 rasvahapot ovat tasapainossa elimistössä ja niiden riittävästä saannista on huolehdittu. Nämä Omegat ovat erittäin tärkeitä aivojen toiminnalle sekä sen rakenteelle. Onhan aivoista 60% kuitenkin rasvoja.(4) (5)

Sekä EPA- että DHA ovat sydämellesi hyväksi. Näiden vaikutusta tutkitaan jatkuvasti ja uutta tietoa terveyshyödyistä sydämelle löydetään jatkuvasti. Miksi EPA ja DHA ovat sitten tärkeitä juuri sydämelle? Ne ovat sydämesi tärkeitä rakenteellisia ainesosia. Terveellisen elämäntavan ja Omega 3 rasvahapon yhdistelmä auttaa edistämään veren normaalia triglyseriditasoa. Triglyseriditaso kertoo veren rasvatasapainosta. Jos se on liian suuri, on mahdollista sairastua pahasti. (4) 

Kehomme tarvitsee ALA:a 

ALA on tärkeä kehollemme ja on yksi Omega 3 rasvahapoista. Kehomme ei tuota sitä itse vaan kaikki tulee saada päivittäisestä ravinnostamme. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että ALA on kasvipohjainen Omega 3 rasvahappo. Sitä voit saada ruokavaliosta esimerkiksi chian- ja pellavansiemenistä. (4)

Kun syöt ALA:a sisältävää ravintoa, kehosi voi tuottaa pieniä määriä EPA:a sekä DHA:ta, mutta määrä on erittäin vähäinen. Siksi et voi luottaa siihen, että saisit riittävästi ALA:a sisältävästä ravinnosta kehitettyä riittävästi EPA:a ja DHA:ta, vaan näitä sinun pitää saada riittävästi ravinnosta turvaamaan päivittäisen saantisi. (4)

On siis aiheellista miettiä, mikä on riittävä määrä EPA ja DHA rasvahappoja päivässä. Sydämelle positiivista terveyttä edistävää vaikutusta varten sinun tulee saada päivittäin 250 mg EPA- ja DHA rasvahappoja. Niiden normaalitoimintaa ylläpitävä positiivinen terveysvaikutus aivoille ja näölle saavutetaan DHA:n 250mg saannilla. Triglyseriditasolle normaalia tasapainoa veressä EPA ja DHA auttavat pitämään päiväannoksen ollessa 2 grammaa, mutta se ei saa kuitenkaan ylittää 5 grammaa. (4) 


Laadukkaat Omega 3 valmisteet 

Laadukkaan Omega 3 kalaöljy valmisteen tunnistat sen pitkästä hapettumisen estosta eli sitä suojaamaan on laitettu tarpeeksi tehokas antioksidantti. Omassa käyttämässäni Omega 3 kalaöljyssä antioksidanttina on käytetty voimakasta Espanjalaista varhaisen sadon neitsyt oliiviöljyä, joka antaa jopa 36 tunnin suojan härskiintymistä vastaan. (6) 

Tämä tarkoittaa sitä, että oikein jääkaapissa öljyä säilytettäessä ja siitä sitä syödessä se ei ehdi härskiintymään ruuansulatuselimistössä ennen kuin se ehtii imeytymään elimistöömme suoliston kautta. Tuloksia hyvälaatuisesta Omega 3 valmisteesta voit odottaa näkyvän jo 120 päivän kohdalla. Tuossa vaiheessa on hyvä tehdä rasvahappoanalyysin testi. (7) (1) 

Käyttämässäni tuotteessa on myös polyfenoleita. Polyfenoleita on kalassa, mutta käsiteltäessä ne tuhoutuvat miltei kokonaan, joten tuotteessani sitä on saatu lisättyä siitä vahvasta oliiviöljystä, josta mainitsin aiemmin. Ilman polyfenolien suojaa kalaöljy ei ole läheskään niin tehokas eli valtaosa sen hyödyistä häviää. (6)  

Omega 3 lisäravinteen laadulla merkitystä

Itse olen kiinnittänyt huomiota myös siihen, että kalaöljyni on eettisesti valmistettu sekä valmistettu mahdollisimman pitkälle olemaan luonnonmukainen valmiste. Henkilökohtaisesti meidän perheessämme ei suosita kapselimuotoisia valmisteita. Nautimme Omega 3:t ihan öljynä. 

Tämä johtuu ihan siitä lähtökohdasta, että olemme yksilöitä ja annostelu ei ole kaikille samalla kaavalla riittävä. Olemme eri kokoisia, joten omasta mielestäni on hyvä, kun annostelukin on painon mukaan. Valitsemamme öljy on näin ollen helppo annostella esimerkiksi 1 vuotiaalle pojallemme, miehelleni sekä itselleni juurikin sopivaksi annostukseksi. 

Minulla on aikuisiällä todettu ADHD. Tutkimukset tukevat havaintojani, että riittävä tai hieman ylisuuri annos Omega 3 rasvahappoa antaa ADHD ihmiselle lisää keskittymiskykyä. Tämä selittyneen aivojen riittävällä rasvansaannilla sekä muilla erinäisillä asioilla, joista kerron enemmän myöhemmin tämän vuoden aikana omassa postauksessa aiheesta. (8) 

Mistä sitten tiedän tarvitsenko Omega 3 ravintolisää? 

Sen voit helposti testata joko yksityisissä sairaaloissa sekä laboratorioissa taikka kotitesteillä. Näistä teen artikkelin myöhemmin tänä vuonna, joten en tätä aihetta kovin kattavasti käy tässä yhteydessä läpi. Pintapuolinen katsaus riittää. 

Testin tulokset mittaavat esimerkiksi Omega 6 ja Omega 3 rasvahapon tasapainoa. Suhdanteen tulisikin olla WHO:n suosituksen mukaan 4:1, mutta tiedemiehet suosittelevat 3:1 ja tietenkin ihanteellisin suhdanne olisi 1:1. (7)

Testasin omat rasvahapponi ja yllätyin

Oma testitulokseni oli 4.3:1 mikä on varsin harvinaista kun Euroopan keskiarvo on kuitenkin ilman Omega 3 lisiä siinä 10-15:1 hujakoilla. Oma tulokseni kuvastaakin sitä, että perheenä syömme rasvaista Norjalaista merilohta jopa viitenä päivänä viikossa eli, kun syö kaksi lämmintä ateriaa siitä, niin 10 annosta viikkoa kohti. Kyllä, luit oikein. Tämäkään määrä ei siis riittänyt minulla saamaan alle 3:1 tulosta.  Paljonko oikeasti tiedät Omega 3 rasvahaposta ja omasta tuloksestasi?

Lisäksi testi kertoo, että millainen rasvahappotasapaino aivoihisi kohdistuu. Aivot ovat kuitenkin jopa 60% rasvaa, joten jos Omega 6 ja Omega 3 rasvahapoista on puutetta, niin se vähenee monesti ensin aivoista. Sehän on silloin selvää, että se saattaa silloin aiheuttaa esimerkiksi aivosumua, muistikatkoja, pahimmillaan laajempaa huonomuistisuutta ja onpa sen vajeella todettu olevan vaikutusta unenlaatuun huonontavasti sekä stressitasoa nostavasti. (9) 

Testistä selviää myös, että onko solusi pehmeät vai kovat. Tämä tarkoittaa sitä, että onko solu vastaanottavainen ravinteita kohtaan vai jääkö joku ravinto imeytymättä siitä monipuolisesta ruuasta, mitä päivittäin syöt. Käytännössä tästä voisi tulkita, että mikäli Omega 3 rasvahappoa saat liian vähän, niin välttämättä parhaatkaan ravinteet eivät imeydy elimistöösi. 

Testeistä olisi voinut jatkaa vielä vaikka kuinka paljon, mutta se jääköön oikeasti testeistä kertovaan postaukseen. Johtopäätöksenä näistä esimerkeistä voisi sanoa, että monella on mielikuva siitä, että syö hyvin sekä ravitsevasti. Voi siis olla, että teet monta asiaa oikein, mutta peruspalikoiden ollessa puutteelliset, teho jää hyvin vajaaksi. Tällainen taasen johtuu puhtaasti tiedonpuutteesta. 

Pystytkö varmistamaan oman Omega 3 rasvahapposi tehon?

Minusta on ollut ihanaa tietää, että voin milloin tahansa testata oman Omega 3 valmisteeni tehon. Oli lähtötilanne sitten esimerkiksi 15:1 tai 34:1, niin hyvin monet toisella mittauskerralla, 120 päivän omega 3 nauttimisen jälkeen, pääsevät hyvillä laadukkailla valmisteilla 3:1 tai hyvin lähelle sitä. Tämä tietenkin vaatineen, että tuotetta on käytetty päivittäin. 

Kunhan saan teetätettyä oman kakkostestini, niin lisäilen tänne sen tulokset. Testi odottelee tuolla kaapissa, mutta täytyy myöntää sen jääneen sinne vielä hetkeksi piikkikammoni vuoksi. 

Kuten tässä olen käynyt läpi, niin välttämättä se oma mielikuva terveellisestä ruokavaliosta ei välttämättä kerro koko tarinaa. Jos syöt jo valmiiksi terveellisesti, tee ihmeessä se testi ja huolehdi solujen pehmeydestä.  

Minusta on ihana, kun olet lukemassa blogiani ja oppimassa näistä terveyden peruspalikoista, joiden tulee olla ensin kunnossa, ennen kuin sen päälle kannattaa rakentaa suurempaa kokonaisuutta. 

Ravintorasvat joita nautimme 

Ravintomme koostuu monista erilaisista rasvoista, jotka voidaan pääsääntöisesti luetella tyydyttymättömiin, monityydyttymättömiin sekä tyydyttyneisiin rasvoihin. Tyydyttymättömät ja monityydyttymättömät rasvat ovat hyvälaatuisia kasviperäisiä rasvoja, kun taas tyydyttyneet rasvat ovat eläinperäisiä, huonolaatuisia, vaikkakin monesti herkullisen makuisia rasvoja. (10) 

Nykypäivän ruokavalio sisältää paljon piilotettua tyydyttynyttä rasvaa, suolaa ja sokeria. Eipä ihme, että monet meistä voivat huonosti. Jos syö valmistuotteita, on näille altistuminen todennäköistä. Sen sijaan saamme hyvin heikosti tyydyttymättömiä tai monityydyttymättömiä välttämättömiä rasvoja. Jotta näitä saa ravinnosta, tulee sinun oikein keskittyä miettimään mitä suuhusi laitat. (10) 

Omega3 rasvahappo kuuluu näihin hyviin rasvoihin, joita mielellään pitäisi tulla ravinnosta päivittäin. Onko tosiaan niin, että tulisi syödä kalaa vähintään 2-3 kertaa viikossa ja se koskee Omega 3 saantia? Vai koskeeko se lähinnä D-vitamiinia, jota saadaan myös kalasta. D-vitamiini kuitenkin on kehoon varastoituva. (11) 

Se määrä riittää kyllä D-vitamiinin saantiin viikkotasolla, mutta ei kokemukseni mukaan kuitenkaan Omega3 rasvahappojen saantiin. Tämän vuoksi olisikin hyvä, jos ruokavalio noudattaisi välimerellistä rasvaisen kalan ja vihanneksien ruokavaliota, mutta kuka oikeasti syö aina sellaisia herkkuja? No meidän perheessä kyllä, mutta muuten taitaa olla kohtuu harvinaista suomalaisten arjessa. (12)

Lue lisää D-vitamiinistä täältä

Paljonko oikeasti tiedät Omega 3 rasvahaposta? Merilohi on loistava Omega 3 lähde. Sitä suositellaankin syötävän raakana, jotta Omegat säilyvät tuotteessa
Paljonko oikeasti tiedät Omega 3 rasvahaposta?

Omega 3 rasvahappojen hyödyt 

Kerroinkin jo aiemmin ALA, EPA ja DHA hyödyistä. Omega 3 rasvahapolla on muitakin hyötyjä. Luettelin niitä toki jo osittain aiemmin, mutta luulen tässä olevan hyvä hetki kerrata ja täydentää listaa. 

  • Vaikuttaa aivojen normaaliin toimintaan 
  • Ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja 
  • Näin ollen normalisoi myös verenpainetta 
  • Vähentää oksidatiivistä stressiä  
  • Vaikuttaa silmien normaaliin toimintaan 
  • Laskee niitä veren triglyseriditasoja 
  • Sekä tehostaa immuunipuolustusta (13) 

Tehot ja vaikutukset ovat hyvin yksilölliset. Voin kertoa asiakkaani kuvailun öljyn käytön aloituksesta ja sen jälkeen kertoa omista kokemuksistani, miten se vaikutti omaan elämääni. Pohjustuksena asiakkaan tekstiin, olin kysynyt miltä öljyn käyttö on tuntunut.  

“Öljyä olen nauttinut ihmeen kivuttomasti, ottaen huomioon, että ällöän ajatusta kalaöljystä ja aina ennen ostanut vain kapseleita. Öljyn maku on mieto paitsi loppua kohden maistuu kitkerältä (makukysymys, eri makujakin oli saatavilla)??? Jääkaapissa säilytän. Tosiaan nukun nykyään paremmin ja ajatus kulkee vikkelämmin. Öljyn käyttö on sitäkin ajankohtaisempaa sillä yli 70-vuotias äitini sai sydänkohtauksen, johtuen sydämen suonen tukkeutumisesta. 😢Onneksi hän selvisi ja palaa toivottavasti pian terveempänä normaaliarkeen. Äitini isä kärsi myös sydänvaivoista joten sukurasituksen vuoksi haluan pitää suonet kunnossa ja solut pehmeinä. 😀Aion käyttää öljyä tai kapseleita jatkossakin. 

Neuvola kieltänyt Omega 3 rasvahappojen käytön

Minun usko kalaöljyvalmisteisiin oli heikentynyt ainakin, kun neuvola ”kielsi” ne jo odotusaikana. Mutta olet saanut minut vakuuttuneeksi, että kyllä niitä tarvitaan enemmän kuin mitä minä ravinnosta saan. 

Viimeaikoina uni on ollut parempaa ja sen vuoksi aivot toimii paremmin. Ja ei tarvitse nyt huolehtia koko ajan, että syön kalaa liian vähän ja pelkäsin, että tyttäreni ei saa hyviä rasvahappoja tarpeeksi. Ei tule sitä rasvaista kalaa syötyä kuin ehkä 1-2krt/kahdessa viikossa! Mutta nyt saa öljystä ja tyttäreni osansa äidinmaidon kautta. (ehkäpä tulevaisuudessa annan hänellekin oman annoksen).  

Mitään puhdistusreaktiota ei tullut aluksi, mutta nyt olen huomannut että kasvojen iho on alkanut kukkimaan kauniisti…tarkoittaa, että varmaan öljyn vaikutuksesta ihon kautta puhdistuu nyt kuonaa, kun finnejä tulee kasvojen iholla sellaisiin kohtiin, missä ei teinivuosien jälkeen ole ollut mitään. Ne on jo vähenemään päin. 

Mietin just yks päivä, miten pystyn muistamaan ja keskittymään asioihin niin hyvin. Lisäksi, kun rintaruokin lastani, niin sen kanssa nukkuminen ei ole täydellistä koskaan. Tilanteesta huolimatta uni, mitä on saanut nukkua, on levollisempaa ja nukun sikeämmin. Lisäksi ajatus kulkee paremmin kuin ennen. Varmaan johtuu hyvistä unista vai olisiko öljystä, kun olen tarmokkaampi kotitöissä eli jaksan tehdä enemmän päivän aikana.” 

Auttaminen on lähellä sydäntäni

On aina ihana kuulla, kun on voinut auttaa ihmisiä voimaan paremmin näinkin yksinkertaisella muutoksella. Itselläni tuo öljy on auttanut aivosumun poistumiseen, joka tuntui olleen päällä vuosia. Lisäksi olen multiallergikko ja näinä päivinä öljyn sekä laadukkaan kuidun yhteisvaikutuksesta voin sanoa allergiaoireiden hävinneen täysin ainakin 23 raaka-aineesta. Nämä aiemmat allergeenit eivät tuota enää edes allergista ihottumaa. (13) 

Nukun levollisemmin silloin, kun saan nukkua yöllä tekemäni työn ja poikani hoidon väleissä. Erittäin herkästi kuivuva ihoni on alkanut saamaan kosteutta sisältä päin. Hiukseni sekä kynteni ovat saaneet vahvuutta, vaikka imetys viekin niistä oman veronsa. Odotan innolla aikaa ilman imetystä, kun saan täyden hyödyn hiuksiin, ihoon ja kynsiin. (13) 

Stressin sietokyky on parantunut huomattavasti enkä ole hermostunut entiseen tapaan esimerkiksi rahahuolista. Koska stressinsieto on kasvanut, minun ei tarvitse pelätä ollenkaan tiuskaisevani vahingossa pojalleni, joka on täysin syytön mahdolliseen huonoon olooni. (14)

Muistin palautus normaaliksi

Olen saanut oman tehokkaan muistini takaisin. Lisäksi opin jälleen nopeasti. Tämä taito oli poissa ja ajattelin aiemmin vain, että ikä se on tehnyt vain tehtäviään tässäkin suhteessa. Onhan siitä tehty tutkimuksia, että dementiaa on voitu ehkäistä puhkeamasta riskiryhmään kuuluvilla pitkäaikaisella laadukkailla Omega 3 rasvahappovalmisteella. Ei siis ihme että tällaisia hyötyjä voi kokea. (15) 

Tässä oli siis kaksi esimerkkiä (minä ja asiakkaani), miten pelkästään Omega 3 rasvahappoja nauttimalla voi saada itselleen paljon hyötyä. Hyödyt ovat yksilölliset. Joku ei huomaa mitään eroa ja toiset taas saavat erittäin selkeitä etuja terveytensä tueksi.  

En mene missään nimessä sanomaan, että Omega 3 rasvahappo parantaa sairauksia tai poistaa oireita. Nämä hyödyt, mistä nyt luit johtuvat siitä, että minulla ja asiakkaallani on ollut pitkäaikainen puutostila Omega 3 rasvahapoista.  

Tämä puutostila on lähtenyt sitten yksilöllisesti tekemään erinäisiä oireita ja, kun sitten tasapaino palautettiin eli elimistössä on normaalitila, syntyneet oireet poistuvat, kun niiden aiheuttajakin on poistettu. (1) 

Omega 3 rasvahapon puute 

Välttämättömien rasvahappojen, oli se sitten Omega 3 tai Omega 6 rasvahappo, puute voi aiheuttaa karkeaa, hilseilevää ihoa ja ihottumaa. DHA:n pitoisuudet plasmassa sekä kudoksissa vähenevät, kun Omega 3 puutosta esiintyy. Vielä ei ole tehty selkeyttävää tutkimusta siitä, minkä pitoisuuden saannin alle jääminen vaikuttaisi esimerkiksi näkö- tai hermostotoimintaan taikka immuunivastikkeeseen. (16) 

Itse pohdin, että johtuisikohan tämän tiedon puute yksilöllisyydestämme. On löytynyt viittauksia siihen, että monien kroonisten sairauksien oireet esimerkiksi sepelvaltimotautiin olisi positiivisia vaikutuksia suuremmasta annoksesta. (1) 

Myrkytysvaaraa Omega 3 tuotteen käytöllä ei ole. Sillä ei ole haittavaikutuksia tai lääkkeille ominaisia sivuvaikutuksia sikiöön, lapsille, hedelmällisessä iässä oleville naisille, raskauden tai imetyksenkään aikana. Euroopan mittapuulla neuvolat kehottavat suurella tärkeydellä viimeistään raskautta suunnitellessa laadukkaan Omega 3 rasvahapon käyttöä. Se siis sopii vauvasta vaariin. (17) 

Lastenlääkärit tutkineet Omega 3 rasvahapon käyttöä vauvoihin

Tohtori Tolonen kertoi Terveyssummitin haastattelussa, että Australialaiset lastenlääkärit tekivät tutkimuksen, jonka mukaan vastasyntyneelle lapselle Omega 3 rasvahappoa annettaessa painon mukaan se vähensi jopa 60%, lapsen aikuiseksi vartuttuaan, riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. (17)

Tästä päättelisin itse, että tuote käy kaikille ellei allergiaa ole niihin tuotteisiin, josta sitä saa. Omalle pojalleni todettiin 8 kuukauden iässä maitoallergia. Noin 9 kuukauden iässä aloin syöttämään Omega 3 valmistetta, mitä itse käytän ja reilun vuoden iässä testattuna allergisia oireita ei enää ollut. Täytyy muistaa, että allergia olisi voinut poistua omia aikojaankin, mutta sillä, kun on niin paljon muitakin hyötyjä, en halunnut jättää sitä pois.  

Lisääkö sitten Omega 3 rasvahapot verenvuotoriskiä? Aiheesta on tehty toistakymmentä tutkimusta, joista viimeisinkin on sitä mieltä ettei verenvuoto lisääntynyt valmisteen käytöstä. Se ei aiheuttanut ongelmia edes verenohennuslääkkeen kanssa. Näissä tutkimuksissa on selvää viitettä, että monet maamme terveydenhuollon ammattilaisista saattavat noudattaa vanhentuneita tietoja. (18) 

Ei kuitenkaan kannata jättää huomiotta lääkärin antamia määräyksiä. Et voi tietää, että onko määräyksen takana muita syitä suositukseen antamiseen. Jos asiasta kiinnostaa tietää, miksi lääkäri antoi määräyksen, itse ainakin kysyisin, mihin suositus perustuu ja keskustella asiasta yhdessä avoimesti lääkärisi kanssa. Kirjoitan Omegan verenvuotoriskistä useamman tieteellisen tutkimuksen kautta myöhemmässä vaiheessa vuotta enemmän.  

Paljonko oikeasti tiedät Omega 3 rasvahaposta? Kala on loistava lähde Omega 3 rasvahapolle
Paljonko oikeasti tiedät Omega 3 rasvahaposta?

Mistä Omega 3 siis saa? 

Kuten jo on tullut sanotuksi sitä saa rasvaisesta merikalasta kuten merilohesta. Lisäksi kasvissyöjien iloksi voineen sanoa, että sitä saadaan myös merilevästä. Tätä mikrolevää, jota kalat syövät saaden itseensä Omega 3 rasvahappoja.  (19) 

Hyviä kasvisperäisiä lähteitä ovat pellavansiemenet, saksanpähkinät, erilaiset pavut, pinaatti, lehtikaali, vihreälehtiset kasvikset, muut siemenet. Nämä kasvisperäiset lähteet eivät imeydy yhtä hyvin. Näistähän se ALA muodostui ja muutti EPA:ksi ja DHA:ksi, mutta vain pienissä määrin. (20) 

 

Paljonko oikeasti tiedät Omega 3 rasvahaposta? Nyt varmasti tiedät jo enemmän

Tulen kyllä myöhemmin täydentämään tätä postausta ja kirjoittamaan tästä erillisiä postauksia täydentämään tietoasi, joten saat tulevaisuudessa opiskella aiheesta lisää. Nyt taidan kuitenkin katkaista tämän kirjoitukseni, jotta tästä ei tule yhtään pidempi. Oli erittäin mielenkiintoista tutkia tällä erää tätä aihetta ”Paljonko oikeasti tiedät Omega 3 rasvahaposta?”

Tiedätkö mikä on matala-asteinen tulehdus? 

Omega 3 rasvahapot pitävät yllä elimistön normaalitilaa ja estävät matala-asteista tulehdusta. Meitä jokaista vaanii vaara sairastua matalan asteen tulehdukseen. Matala-asteisella tulehduksella on yhteys selittämättömiin päänsärkyihin ja muihin särkytiloihin, suurempaan riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.   

Pahimmillaan se voi sotkea hormonitasapainoa, vaikuttaa hermostoon ja näin ollen se voi aiheuttaa masentuneisuutta. Matala-asteinen tulehdus ei tule hetkessä vaan se kehittyy vuosien varrella pikkuhiljaa ja sen takia sitä on vaikea todeta, ennen kuin ollaan niin pitkällä, että oireita alkaa ilmenemään.   

Sitä kutsutaan hiljaiseksi tai jopa hiipiväksi tulehdukseksi, mutta se on erilainen, kuin viruksien ja bakteerien aiheuttamat tulehdukset. Matala-asteinen tulehdus ei ole koko kehossa vaan se voi olla jossakin tietyssä osassa kehoa.    

Testaa kärsitkö tietämättäsi matala-asteisesta tulehduksesta. Tilaa 8 yleisintä syytä sisältävä opas ja arvioi sen avulla, että kuulutko riskiryhmään. Klikkaa tästä ilmaiseen testiin 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *