Siirry suoraan sisältöön

B6-vitamiini

 

B6-vitamiini

Koska B6-vitamiini toimii kehossamme koentsyyminä, samalla se kuuluu myös välttämättömiin vitamiineihin. B6 vitamiini muuntautuu aktiiviseen muotoon vasta imeytymisvaiheessa. Ilman muutosta keho ei pystyisi hyödyntämään sitä. Sen tärkein tehtävä on olla mukana esimerkiksi proteiinin ja hiilihydraattien aineenvaihdunnassa tuottamassa energiaa. Se myös tuottaa hermonvälittäjäaineita ja toimii hormonitoiminnan sääntelyssä yleisesti. Se vaikuttaa myös hemoglobiinin ja punasolujen muodostumisessa, minkä takia B6 vitamiinin puutostila saattaa aiheuttaa anemiaa.  

B6-vitamiini siis osallistuu melialaan vaikuttavien välittäjäaineiden muodostumiseen. Se myös tukee normaalia aivotoimintaa ja muistia. Sillä on myös vaikutusta raskauspahoinvoinnin vähentämiseen sekä PMS-oireisiin.

Koska B6-vitamiini muutenkin vaikuttaa aivojen välittäjäaineiden muodostumiseen vaikuttaa se samalla myös mielialaan. On tutkittu, että joissakin tapauksissa masennusta hoidettaessa apua masennuksen lieventämiseen siedettävälle tasolle on löydetty nimenomaan B-vitamiinin puutostilan poistamisesta.

Tämähän ei tietenkään auta kaikille masentuneille, mutta onneksi moni on kuitenkin saanut apua oireisiinsa. Oireista puheenollen B6-vitamiini auttaa myös PSM-oireisiin. Vaikka oireet ovat toisinaan ikävät, niin voi ainakin lohduttautua siihen, että hermosi ainakin toimivat normaalisti.

Voit kokea psyykkisiä ja fyysisiä oireita. B6-vitamiini vaikuttaa enemmän niihin psyykkisiin oireisiin. Koska näihin oireisiin kuuluvat alakulo, mielialaheittelyt rajustikin, vihanpurkaukset, väsymys, mahdolliset unihäiriöt, itkuisuus sekä ruokahalun lisääntyminen/ vähentyminen on B6-vitamiini omiaan näiden oireiden lieventämiseen.

Raskaudessa on kohtalaisen samoja psyykkisiä oireita. Tämän vuoksi se auttaa myös raskauden aikana samoihin oireisiin, mutta myös fyysisempiinkin eli pahoinvointiin. Se miten se vaikuttaa siihen kannattaa lukea B6-vitamiinista kertovasta postauksestani.

Mistä B6 vitamiinia saadaan? Hyviä lähteitä ovat täysjyvävilja, sianliha, siipikarja, rasvainen kala, maito, munankeltuainen, saksanpähkinät, hiiva, linssit, kesäkurpitsat sekä banaanit. B6 vitamiinin riittävä saanti on mahdollista saavuttaa monipuolisella ruokavaliolla, mutta moni joutuu usein syömään ravintolisiä, saavuttaakseen päivittäisen annoksen.  

Vitamiinit- tärkeät elimistölle terveyden kannalta

Vitamiinit – esittelyssä a-, b-, c-, d,- e- ja k –vitamiinit

Olen kirjoitellut perustietoja näissä ensimmäisissä postauksissani, koska uskon perustiedon olevan tarpeen, kun siirrytään syventävään tietoon. Tärkeää on myös ymmärtää, mitä vitamiineja on olemassa ja, mikä niiden tarkoitus on kehomme hyvinvoinnissa. Siksi onkin tärkeää käydä läpi vitamiinit. Vitamiinit- esittelyssä a-, b-, c-, d,- e- ja k –vitamiinit  Tässä postauksessa kerron sinulle vitamiinien a, b, c, d, e ja k pintatietoa. Tämäkin postaus aloittaa sarjan postauksia, jossa vuoden aikana… Lue lisää »Vitamiinit – esittelyssä a-, b-, c-, d,- e- ja k –vitamiinit