Siirry suoraan sisältöön

Peruna

Perunasta itsestään asiaa

Lasten laulun tavoin peruna on pyöreä, peruna on soikea ja peruna on ruoka ihan oikea. Mutta millainen peruna itsessään on? Perunat ovat eräänlaisia mullassa kasvavia syötäviä kasvismukuloita, jota syödään ympäri maailmaa. Tieteelliseltään nimeltään peruna on Solanum tuberosum ja ne kuuluvat koisokasvien sukuun. (4)

Kuten historia osiossa kerroin, niin perunat ovat peräisin Etelä-Amerikan Andilta, ja niitä viljellään nyt 160 maassa ympäri maailmaa. Perunoista on 1 500–2 000 erilaista lajiketta, joiden väri, koko ja ravinnepitoisuus vaihtelevat perunalajeittain. (4) (5)

Lajikkeiden eroista huolimatta, monet lajikkeet ovat koostumukseltaan samankaltaisia ja ne koostuvat tärkkelyspitoisesta lihasta, jonka peittää ohut, ravinnepitoinen iho eli kuori. Perunoita voidaan keittää, höyryttää, paistaa pannulla, paistaa uunissa tai paahtaa ja käyttää monenlaisiin ruokiin. Perunan käyttöä taitaa rajoittaa vain mielikuvitus.

Kun syödään maltillisesti ja osana tasapainoista ruokavaliota, on epätodennäköistä, että kokonaiset käsittelemättömät perunat johtavat painon nousuun puhumattakaan myrkytyksiin. Toisin kuin muualla maailmassa meillä Suomessa moni kattaa pöytään kuorineen keitettyjä perunoita, joissa parhaat ravinteet ovat edelleen tallella.

Mitä hyötyjä perunasta on? Kun taas teen tapani mukaan paljon taustatutkimuksia, aiheista löytyy risteävää tietoakin, joka on hyvä asia. Näin ollen pääsen myös tekemään pohdintaa onko peruna hyvästä vai huonosta. Tosin tutkimukset huonoista puolista olivat vähäisiä, joten tässä ei ihan suureen pohdiskeluun pääse.

Peruna sisältää paljon ravinteita. Lisäksi perunaa syömällä ravinteiden määrä on jopa kohtalaisen suurta, vaikka saantimäärät ei nyt kaikissa ravinteissa ole ihan parhaasta päästä, mutta määrät ovat kuitenkin merkittävän suuria yhdestä raaka-aineesta saatuna. Perunasta on paljon erilaisia hyötyjä elimistölle.

Itse sanoisin perunaa superfoodiksi, koska siitä löytyy valtavasti hyötyjä sen runsaiden ravinteiden vuoksi. Luulin nuorena perunaa turhakkeeksi, joka vain täyttää vatsaa mukavasti. Pikkuhiljaa olen saanut parempaa tietoa perunasta ja nyt sitten viimein kirjoitin aiheesta parisen tuhatta sanaa ja innostuin aiheesta niin, että lisää on tulossa.