Nyt, kun on käyty läpi, miten solutasot saadaan Omegoilla pehmeäksi, ymmärretään ruokkia oikein suolistoa sekä tiedetään vitamiinien tarkoitus kehossa, on vuorossa kivennäisaineista hivenaineisiin kehomme turvaksi. Jos nämä eivät olisi tarpeellisia elimistöllemme, niin niitä ei tarvitsisi käydä läpi. Ajattelin kuitenkin perehdyttää sinut tässä postauksessa tärkeimpiin hivenaineisiin. Eli postauksessa käyn läpi, mitä mikäkin kivennäis- ja hivenaine tekee sekä mistä niitä saadaan.
Tässä ryhmässä jaotellaan kaikki kivennäis- ja hivenaineiksi. Mitä kivennäisaineet sitten ovat? Ne ovat alkuaineita, jotka ovat epäorgaanisia. Kuten vitamiinitkin, nämä ovat tärkeässä roolissa kehomme ylläpidossa. Niillä on samalla tavalla eriäviä sekä yhteisiä toimintoja keskenään. Jopa 4% kehostamme koostuu näistä epäorgaanisista alkuaineista. Näitä kivennäisaineita emme voi itse tuottaa, vaan ne on saatava ravinnosta. Liikasaanti tai liian vähäinen voivat aiheuttaa fyysisiä oireita keholle. Katso jokaisen kivennäisaineen alta, miten saamme koostettua vastustuskykyämme aina kivennäisaineista hivenaineisiin kehomme turvaksi (1)
Makro- ja mikrokivennäisaineet
Nämä ainekset jaotellaan makro- ja mikrokivennäisaineiksi riippuen siitä, minkä verran niitä on elimistössä ja minkä verran niitä tarvitsee saada ravinnosta päivittäin. Makrokivennäisaineiksi kutsutaan niitä, joiden tarve on vähintään 100mg päivittäin. Näihin kuuluvat esimerkiksi kalium, fosfori, kalsium, magnesium ja natrium. (1)
Kun tarve on alle 100 mg vuorokaudessa, joukkiota kutsutaan mikrokivennäisaineiksi tai tutummin hivenaineiksi. Näihin kuuluvat esimerkiksi seleeni, fluori, rauta, sinkki, kromi ja kupari. Näistä ehkä tunnetuimpia on rauta, jonka puute aiheuttaa esimerkiksi väsymystä sekä sinkki, joka tunnetaan hyvin tehokkaana flunssan torjujana.
Katsotaan ensin kivennäisaineita yksitellen.
Kalium
Kalium on veren toinen suola, kuten on myös natrium. Se on kehollemme välttämätön kivennäisaine, joten siksi sairaalassa tarkkaillaan vatsatautisten kaliumtasoja jatkuvasti. Kaliumia tarvitaan lihasten rakennusaineena, joten sen puutos aiheuttaa yleensä lihasheikkoutta. Lisäksi se edistää hermoston normaalia toimintaa. (1) (2)
Kaliumia saadaan monipuolisesta ravinnosta. Sitä saadaan lihasta, kalasta, kanasta, soijasta, monista hedelmistä kuten aprikoosi ja kuivatut luumut, porkkanasta sekä vihreästä salaatista. Kaliumin liika ja liian vähäinen saanti on harvinaista. Tuolloin pitää olla jokin vika kehossa, jos näin pääsee käymään. (2)
Lue kattavampi esittely kaliumista täältä.
Fosfori
Fosfori on luuston ja hampaiden rakennusaine. Se auttaa edistämään luuston ja hampaiden pysymistä normaalina. Fosfori edistää myös energia-aineenvaihduntaa ja toimii solujen välittömänä adenosiinitrifosfaatin osana energian lähteenä. Fosfori auttaa soluissa myös monien muiden yhdisteiden rakenneosana, jotka yhdessä sääntelevät happo-emästasapainoa kehossa. (3)
Kuten kaliumiakin, niin fosforia esiintyy useassa elintarvikkeessa. Meillä Suomessa sitä saadaan pääsääntöisesti viljatuotteista sekä maidosta. Fosforia saamme yleensä monin kerroin kehon tarpeiden yli. Luonnolliset fosforinlähteet ovat parempia, kuin ruokateollisuuteen E-koodilla lisätyt valmisteet. (3) (4)
Kalsium
Kalsium kuuluu kehomme yleisimpiin kivennäisaineisiin. Valtaosa meistä tietääkin jo, että sitä on eniten hampaissamme sekä luustossa antaen niille niiden lujuuden. Se ei kuitenkaan ole sen ainut tehtävä. Lisäksi se auttaa sääntelemään sydämen toimintaa, veren hyytymistä, edistää lihasten normaalia toimintaa, normaalia hermonvälitystä, osallistuu solujemme jakautumisprosessiin ja edistää ruuansulatusentsyymien toimintaa. Kalsium on siis todella monipuolinen kivennäisaine. (1) (5)
Mitkä sitten ovat hyviä kalsiumin lähteitä? Sitä lisätään maitotuotteisiin sekä maidottomiin, kuten manteli-, kaura- ja muut maidottomat juomat ja lisäksi sitä lisätään mehuihin sekä kivennäisvesiin. Luonnollisia lähteitä ovat esimerkiksi tofu, kala, soijarouhe, mantelit, mustaherukat, appelsiini, parsakaali ja herkulliset mantelit. Eipä yllätä kun ruuasta saatu kalsium imeytyy paremmin kuin tablettiversiosta. Ilmiö johtuu yllättäen siitä, että ruuasta saat sitä pienissä määrin pitkin päivää eri aterioilla. (6)
Magnesium
Kivennäisaineena magnesium on yksi kehomme tärkeimmistä kivennäisaineita. Se edistää lihasten sekä hermoston normaalia toimintaa. Sitä löytyy soluistamme ja yli puolet siitä löytyy luustosta sekä hampaistamme. Hauska fakta on, että magnesium on tarpeellinen yli 300 entsyymin toiminnalle. (1) (7)
Magnesiumin lähteinä toimii hyvin niin viljatuotteet kuin vihanneksetkin. Sitä on saatavilla pähkinöistä, tummasta suklaasta, kahvista, maitotuotteista, vihreistä lehtivihanneksista, banaanista, palkokasveista, äyriäisistä, perunasta, lihasta sekä kalasta. Mikäli syö monipuolista ravintoa, niin yleensä magnesiumia ei tarvitse lisävalmisteena nauttia. (7)

Natrium
Natrium toimii nestetasapainon mittarina. Natriumpitoisuus on välttämätön kehon aineenvaihdunnan toiminnalle. Voisi luulla, että natriumarvo kertoisi ruuasta saadun suolan määrää. Koska munuaiset sääntelevät pitoisuutta, ylimääräinen erittyy virtsan mukana elimistöstä pois. Et voi säännellä natriumarvoa sääntelemällä suolan syöntiä, koska se ei vaikuta siihen. Pitäisi vaikuttaa kokonaan nestetasapainoon, jotta natriumarvot voisivat muuttua. (8)
Natriumia saadaan luonnollisesti maidosta ja lihasta. Näistä luonnollisista lähteistä saadut natriumit riittäisivät täyttämään päivän saantisuositukset. Lisättyä suolaa ei siis tarvita välttämättä ollenkaan. Luonnon suola olisi jo kivennäis- ja hivenaineiden lähteiden vuoksi hyviä vaihtoehtoja. Vaikka keho sääntelee natriumin imeytymistä, niin sen liikakäyttö aiheuttaa monelle verenpaineen nousua. (9)
Sitten on hyvä käydä läpi hivenaineita.
Seleeni
Seleeni onkin ensin tarkastelun kohteena. Sitä on kaikkialla elimistössä. Sen tehtäviin kuuluu osallistua useiden kymmenien erilaisten entsyymien sekä muiden proteiinien toimintaan. Seleeni on antioksidantti ja osallistuu kehon puolustusreaktioihin. Koska seleeni antioksidanttina edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä, niin se samalla edistää immuunipuolustuksen toimintaa. (1) (10)
Suomessa seleenin saanti ruokavaliosta on yleensä riittävä. Parhaimpia lähteitä ovat maitotuotteet ja liha sekä viljatuotteet. Koska sitä saadaan runsaasti lihasta sekä maitotuotteista, niin vegaanien tulee usein syödä seleeniä lisävalmisteena. Tärkeää, mutta joskus haastavaa, on saada sitä riittävästi, mutta samalla pitää huolehtia, ettei sitä saa liikaa. Liian suuret määrät ovat haitallisia ja voi jopa olla myrkyllisiä ihmisille. (10)
Fluori
Fluori vähentää tunnetusti hampaiden reikiintymistä. Tämä johtuu siitä, että se estää bakteerien aiheuttamaa mineraalien liukenemista hammaskiilteestä. Vaikka mineraalit pääsisivätkin liukenemaan kiilteestä, niin fluori auttaa kiilteen uudelleen mineralisoitumista. Se siis ehkäisee hampaiden reikiintymistä aiheuttavien bakteerien sekä aineenvaihdunnan ja happojen tuottoa. Vaikka se ei ole välttämätön, niin sitä pidetään terveyttä ylläpitävänä hivenaineena. (11)
Vesijohtovedestä saa fluoria ja onkin suositeltavaa, jos sen pitoisuus ylittää 1,5mg/litra, niin sen käyttöä olisi hyvä rajoittaa. Pääasiallisia lähteitä ovat juomavesi, merenelävät ja tee. Koska fluoria on pääsääntöisesti pieniä määriä lähes kaikkialla, kuten maaperässä, vedessä, eläimissä sekä kasveissa, saadaan fluoria yleensä ravinnosta riittävästi. (12)
Rauta
Rauta on tärkeä kehomme rakennusaine, joka toimii hemoglobiinin rakenneosana sekä osallistuu hapen kuljetukseen. Se kuuluu osana moniin entsyymeihin, joita tiedetään tarvittavan aineenvaihduntareaktiossa. Rauta auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta, osallistuu solujen jakautumisprosessiin, edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa sekä edistää energia aineenvaihduntaa. (1) (13)
Rautaa saadaan eläinkunnan ja kasvikunnan tuotteista, kuten täysjyväviljasta, sisäelimistä sekä lihasta. Rauta imeytyy paremmin, kun lähde on eläinkunnan tuotteista saatavaa hemirautaa, kuin kasvikunnan ei-hemirauta. C-vitamiini tehostaa yllättäen viljan sekä kasvien raudan imeytymistä kehoomme. (1) (14)
Sinkki
Sinkki on meille jokaiselle välttämätön hivenaine, jota saadaan ruoasta. Sinkki varastoituu kehossamme lihaksiin sekä luustoon. Lihaksissa ja luustossa ollessaan sinkki menee solujen sisälle, jossa sillä on monia tehtäviä. Ehkä tärkeimpiin tehtäviin lukeutuu kudosten uusiutuminen sekä niiden kasvun edistäminen. Se toimii myös geenien toiminnan sääntelyssä, auttaa pitämään kynnet ja iho normaalissa tilassa, auttaa solujen jakautumisprosessissa sekä edistää immuunijärjestelmää. (1) (15)
Sinkin hyviä lähteitä ovat ruotoineen syötävät kalat, siipikarja, osterit sekä muut äyriäiset, poro, sisäelimet ja maitotuotteet. Kasviperäisenä sitä saa tummasta suklaasta, siemenistä, pähkinöistä, vehnäleseistä sekä vihreistä vihanneksista, kuten parsakaalista ja pinaatista. (16)
Kromi
Kromi on välttämätön hivenaine. Se edistää veren glukoositasojen eli verensokeritasojen normaalina pysymistä ja vaikuttaa verensokerin heittelyn sääntelyyn. Joskus verensokerin heittelyt johtaa näläntunteeseen sekä makeannälkään. Kromi edistää myös makroravinteiden aineenvaihduntaa. (1) (17)
Kehomme ei tuota kromia itse, joten sen saanti on turvattava ravinnosta. Mistä sitten saadaan kromia? Hyviä lähteitä ovat täysjyvätuotteet, peruna, äyriäiset sekä liha. Riittävä saanti pitäisi turvautua noudatettaessa monipuolista ruokavaliota, mutta tarvittaessa sitä kannatta nauttia ravinnelisänä. (17)
Kupari
Kuparin tärkeä tehtävä on edistää ihon sekä hiusten normaali pigmentoituminen. Mineraalina kupari on punertava ja se kuuluu yksiin keskeisimmistä hivenaineista. Saamme jopa fyysisiä oireita, mikäli kuparin saanti on liian vähäistä. Se edistää hermoston normaalia toimintaa, solujen suojaamista hapettumisstressiltä ja näin ollen auttaa immuunijärjestelmää toimimaan. Lisäksi se vaikuttaa normaaliin energia-aineenvaihduntaan sekä auttaa sidekudoksia pysymään normaalina. (18) (1)
Kuparia saadaan ravinnosta pääsääntöisesti hedelmistä, vihanneksista, viljasta sekä leivästä. Pienemmässä määrin kuparia saa myös simpukoista, kaakaosta sekä pähkinöistä. Saantisuositus on aikuisilla 0,9mg päivässä. Kupari on meille tärkeä hivenaine, jota ilman kehomme ei toimi oikein. (18) (1)
Nyt siis tiedät vähintään, mitä kukin kivennäisaine ja hivenaine tekevät kehossamme sekä mistä niitä saadaan. On tärkeää huolehtia, että saat riittävästi kivennäisaineita ja hivenaineita, jotta kehosi voi toimia normaalisti.
Kun saat ensin solusi pehmeiksi Omegoilla ja ruokit kehoasi oikeaoppisesti vitamiineilla , kun mukaan otetaan kivennäisaineista hivenaineisiin kehomme turvaksi olet kohottanut hyvin kehosi vastustuskykyä. Siihen, kun yhdistät vielä suoliston hyvien mikrobien ruokinnan, olet jo vahvoilla tauteja vastaan. Onkin tärkeää, että perusteet kehomme toiminnasta on tiedossa sekä oikeanlainen ruokavalio kunnossa.
Koska tarvitsemme terveyttä ja vastustuskykyä elämäämme, niin tässä on sinulle yllätyksenä ladattava opas: Terveyden ylläpitämiseen 8 tehokasta vinkkiä. Taistele flunssaa vastaan ennalta ehkäisevästi.
Koska ympärillämme pyörii noin 140 virusta päivittäin, meillä on suuri mahdollisuus sairastua. Sairastumista vastaan kannatta taistella vahvistamalla omaa immuunipuolustustamme. Keinoja on monia, mutta mikä oikeasti tehoaa? Poimi talteen minun henkilökohtaisesti testaamani tuotteet, joilla olen välttynyt kaikilta sairasteluilta jo miltei vuoden ajan. Yleensä, vuoden aikana, olen ollut ainakin pari kertaa flunssan kourissa, mutta nyt on löytynyt voittajakombo, jolla minä, perheeni ja muutama ystäväni ovat saaneet hyötyä terveyden ylläpitoon. Kun kehosi on tasapainossa, myös immuunipuolustuksesi on hyvässä kunnossa.