Siirry suoraan sisältöön

a-vitamiini

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. Mihin se vaikuttaa? Sillä on monta hyötyä kehossa, mutta tärkeimpiä ovat iho, näkö, immuunipuolustus ja limakalvot. 

A-vitamiini imeytyy elimistöön suolistossa ja se varastoituu pääosin maksassa. Elimistö muuntaa itse A-vitamiinia beettakaroteenista. Beetakaroteeni on ainakin itselleni tuttu, sen hyvästä lähteestä, porkkanasta. Minulle sanottiin jo nuorena pitkin kevättä, että muista syödä paljon porkkanaa, niin et pala niin helposti kesällä.  

A-vitamiinin ollessa tärkeä monelle kehomme toiminnalle, puutostilaan päätyvät usein ihmiset, joilla on jokin imeytymishäiriö rasvoissa ja ravitsemusaineissa. Näitä sairauksia, joissa imeytymishäiriötä ilmenee, on esimerkiksi alkoholismi, autoimmuunisairaudet, vatsaongelmat, keliakia ja munuaisongelmat. Kehitysmaissa a-vitamiinin puutos on vakavaa erityisesti lapsilla ja voi aiheuttaa jopa sokeutta. Vitamiinin puutoksen lapsien kehityksessä on huomattu aiheuttavan lyhytkasvuisuutta. 

Koska se vaikuttaa yö- ja hämäränäköön parantavasti, niin se myös heikentää puutostilassa näkökykyä. Eli et näe hämärässä tai yöllä niin hyvin, kuin voisit vitamiinitasapainon kanssa. Silmiäkin ympäröi limakalvomainen rakenne ja näin ollen puutos voi aiheuttaa silmän sidekalvojen sekä sarveiskalvojen kuivuutta. Puutosoireita on myös keratiinin kertyminen sidekalvoille, joka aiheuttaa näköongelmia. 

Limakalvojen kuivuus kaikkialla. Esimerkiksi suolistossa, silmissä, sukuelimissä ja suussa limakalvojen rakenne saattaa heikentyä ja haavaumat ovat mahdollisia. Lisäksi huulesi voivat kuivua. Kuivumisesta puheen ollen, ihosi voi myös kuivua ja ihostasi saattaa tulla rakenteeltaan suomumainen. Pitkään jatkunut puutostila voi ohentaa ihoa huomattavasti.

Kuten jo aiemmin totesin, a-vitamiini on vahva antioksidantti. Se siis samalla estää kehoamme hapettumasta eli suojaa sitä tulehtumasta. Jos antioksidanttisuojaus ei ole kunnossa, niin tulehduksen syntyminen on mahdollista. A-vitamiini ei suinkaan ole ainut antioksidantti, mutta jo yhden antioksidantin vajavuus voi heikentää vastustuskykyäsi, joten pidä vitamiinitasosi kunnossa. 

Mistä A-vitamiinia saadaan?  

Karotenoidien lähteitä ovat tummankeltaiset ja oranssit kasvikset. Eli hyviä lähteitä vihanneksista on tietysti porkkana, mutta myös paprikasta, parsakaalista, kesäkurpitsasta ja pinaatista saa runsaasti karotenoideja. Lisäksi hyviä lähteitä ovat maksa, munankeltuainen sekä ravintorasvat. Karotenoidit ovat A-vitamiinin esiasteita, joihin beetakaroteenikin kuuluu.  

Puutostila-ja-sen-tunnistaminen-on-tarkeaa.-Monipuolinen-ruokavalio-turvaa-kehosi-ravintotasapainon-ja-estaa-sinua-sairastumasta.

Puutostila ja sen tunnistaminen

Puutostila ja sen tunnistaminen on tärkeää tervehtymiselle. Puutostiloja ei välttämättä ole vain yksi tai kaksi vaan niitä voi olla kymmeniä, joilla voi olla samoja oireita. Koska olemme yksilöitä niin puutostilat ovat myös yksilöllisiä. Tiedätkö sinä saatko riittävästi ravintoa vai oletko aliravittu?

A-vitamiini kehomme turvaksi. A-vitamiinilla saat pidettyä kehosi kunnossa.

A-vitamiini kehomme turvaksi

A-vitamiini kehomme turvaksi. A-vitamiini on tärkeä kehomme rakennusaine, joka auttaa elimistöämme toimimaan oikein. Apuja saat silmiin, ihoon, luustoon ja immuunipuolustukseen.

Vitamiinit- tärkeät elimistölle terveyden kannalta

Vitamiinit – esittelyssä a-, b-, c-, d,- e- ja k –vitamiinit

Olen kirjoitellut perustietoja näissä ensimmäisissä postauksissani, koska uskon perustiedon olevan tarpeen, kun siirrytään syventävään tietoon. Tärkeää on myös ymmärtää, mitä vitamiineja on olemassa ja, mikä niiden tarkoitus on kehomme hyvinvoinnissa. Siksi onkin tärkeää käydä läpi vitamiinit. Vitamiinit- esittelyssä a-, b-, c-, d,- e- ja k –vitamiinit  Tässä postauksessa kerron sinulle vitamiinien a, b, c, d, e ja k pintatietoa. Tämäkin postaus aloittaa sarjan postauksia, jossa vuoden aikana… Lue lisää »Vitamiinit – esittelyssä a-, b-, c-, d,- e- ja k –vitamiinit