Siirry suoraan sisältöön

Perunan 22 + 8 hyötyä sinulle

Perunan-22-+-8-hyotya-sinulle-kertoo-siita-mita-ravinteita-peruna-sisaltaa-seka-mita-hyotyja-perunan-ravinteista-on-kehollemme.-Lue-toki-kattava-paketti-perunan-hyodyista.

Nyt, tässä postauksessa, vuorossa on jättipaketti luettavaksesi. Käsittelen perunan 22 + 8 hyötyä sinulle. Kuten edellisessä postauksessani, joka kertoi perunasta sanoin, että peruna on varsinainen superfood. Peruna sisältää paljon ravinteita, joilla on monenlaisia toimintoja kehomme hyvinvoinnin ylläpitämisessä.  

Peruna sisältää fosforia, c-vitamiinia, b-vitamiinia, kalsiumia, rautaa, magnesiumia, hyvälaatuisia kuituja, kaliumia, natriumia, sinkkiä, kuparia, koliinia, mangaania, seleeniä sekä fluoria. Lista on pitkä. Tätä on tutkittu monelta kannalta ja silti päädytty siihen tulokseen, että perunan ravinteet ovat mittavalla tasolla. (1) 

Perunan ollessa käytössä maailmalla vuosisatoja, on perunalle löytynyt sekä sisäisiä, että ulkoisia käyttötarkoituksia erilaisiin tilanteisiin ja vaivoihinkin. Perunaa ei ole mielletty vain ruokana vaan kokonaisuudessaan parantavana ravintona ja ravinteen lähteenä, jota on helppo säilöä sekä kasvattaa. 

Tiesin jo ennen edellistä postaustani aiheesta, että peruna on hyvä ravinto. Silti perunan monipuolisuus hämmästytti minua. Tietoa löytyy kansanperinteistä aina tieteellä tutkittuihin faktoihin. Montaa kansanperinteen toimivaa hoitoa on pystytty nykyään perustelemaan tieteellisestä näkökulmasta sen sisältämien ravinteiden kautta. 

Nyt on siis aika katsoa, mihin kaikkeen perunalla voit vaikuttaa, jotta sen terveellisyys konkretisoituu. Valmistaudu lukemaan monta hyötyä tästä postauksestani perunan 22 + 8 hyötyä sinulle.

Katsotaan ensin sisäiset hyödyt perunasta:

Perunan-22+8-hyotya-sinulle-postaus-kertoo-siita,-miten-perunan-eri-ravinteet-hellivat-kehoasi.-Kyseessa-on-superfoodiksi-luokiteltava-ravinto,-joka-auttaa-sinua-voimaan-paremmin.
Perunan 22 + 8 hyötyä sinulle kertoo muun muassa, miten saat apua luustosi hyvinvointiin.

 

1. Luiden hyvinvointiin 

Perunassa on rautaa, fosforia, kalsiumia, magnesiumia ja sinkkiä. Nämä auttavat kehoamme jatkuvasti uusimaan ja ylläpitämään luustomme rakennetta ja lujuutta estäen osteoporoosin syntyä. Jotta luustosta tulee vahva, on fosforin ja kalsiumin suhdanteen oltava kunnossa. (2) (3) 

Esimerkiksi liian paljon fosforia ja liian vähän kalsiumia voi aiheuttaa osteoporoosiin. Sinkillä ja raudalla on kriittinen rooli luuston tuotannossa. Vaikka normaalisti puhutaan kalsiumin ja D-vitamiinin vaikutuksesta luustoon, niin useampi vitamiini ja kivennäisaine ovat luuston kunnon vaikuttavia rakennusaineita. Perunasta löytyvät kätevästi nämä kaikki. (2) (3)

2. Normalisoi verenpainetta 

Verenpainetta sääntelevät monet ravinteet, mutta perunasta löytyvä kalium on niistä hyvin tärkeä verenpaineen luonnolliseen sääntelyyn. Monesti puhutaan, että natriumin tasoja täytyy pitää alhaalla, jotta se ei vaikuta epäsuotuisasti verenpaineeseen. Tärkeämpää on pitää kaliumin ja natriumin tasapaino hyvänä. (2)  

Kalium edistää verisuonten laajenemista tai verisuonten laajentumista. Hyvin pieni prosentuaalinen joukko väestöstä maailmanlaajuisesti saa riittävästi kaliumia päivittäisestä ravinnostaan. Lukemat vaihtelevat reilusti maittain, mutta lukema jää alle 10%. Amerikassa jopa alle 2%. Kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia on kaikkia perunassa. Näiden on havaittu alentavan verenpainetta luonnollisesti. (2) (4) (5) (6) 

Lue kokopitkä postaus kaliumista täältä.

3. Sydämen hyvinvointiin 

Perunassa ei ole lainkaan kolesterolia, mikä on hyväksi sydämen terveydellesi. Tiesitkö, että ravinnossasi oleva kuitu auttaa vähentämään kolesterolin määrää veressäsi, mikä vähentää riskiä sydänsairauksille? Peruna siis sisältää runsaasti kuitua, joka tukee kaikin puolin terveyttäsi. (2) 

Perunassa on antosyaaneja, jotka ovat antioksidantteja ja hoivaavat sydäntäsi. Toiset lajikkeet sisältävät enemmän ja toiset vähemmän, mutta ainakin Mulberry Beauty ja Violet Queen ovat erittäin antosyaani pitoisia. (3) 

Kuidun ja antioksidantin lisäksi, perunan sisältämät C-vitamiini ja B6-vitamiini tukevat sydämen terveyttä. Myös alhaisempi natrium taso ja korkeampi kaliumtaso on NHANES-tutkimuksen mukaan liitetty vähentyneisiin sydänperäisiin kuolemiin ja sydänsairauksiin. (2) 

4. Estää monenlaisia tulehduksia 

Koliini on tärkeä ja monipuolinen vitamiinin tyylinen ravinne, jota esiintyy perunoissa. Se auttaa lihaksien toiminnassa, mielialassa, oppimisessa ja muistissa. Se auttaa ylläpitämään solukalvojemme rakennetta, välittää hermoimpulsseja, auttaa rasvan imeytymistä sekä auttaa aivojen varhaista kehitystä. 

Yksi iso peruna sisältää 57 mg koliinia, joka on paljon. Aikuiset miehet tarvitsevat 550 mg ja naiset 425 mg päivässä. Suomen ruokavirasto ei ole antanut suosituksia, koska se ei heidän määrityksensä mukaan ole välttämätön kehomme toiminnalle, vaikka muualla maailmassa sen tarpeellisuus on todettu.(2)   

Mikä tämä koliini sitten on? Koliini on mikroravinne, mikä on välttämätön kehollemme. Vaikka sen rakenne on lähellä B-vitamiineja, sitä ei luokitella vitamiiniksi. Maksasi tuottaa pieniä määriä koliinia ja on havaittu, ettei se ole riittävä kehomme toiminnan tarpeisiin. (7) (8) 

Koliinia on mahdollista saada ravinnosta lähinnä eläinperäisistä tuotteista, kuten lihasta, kanamunista, kalasta sekä maitotuotteista. Silti vihanneksissa kuten peruna, parsakaali sekä muut kaalin sukuiset sisältävät koliinia mainittavissa määrissä.  (7)  (8) 

”Alkalisoivat ja anti-inflammatoriset perunat rauhoittavat maha- ja pohjukaissuolihaavoja ja vähentävät vatsan happamuutta. Ne voivat myös lievittää niveliin liittyvää tulehdusta.” Kirjan sanoma on selkeä. Syö siis perunaa, mutta älä silti syö sitä liikaa. (3) 

Neal’s Yard Remedies Healing Foods : Eat Your Way to a Healthier Life (DK Publishingin julkaisema)

Apua nivelreumaan?

Jotkut ihmiset ajattelevat, että perunat ja muut koisokasvien jäsenet – kuten munakoisot, tomaatit ja paprikat – laukaisevat niveltulehduksia. Arthritis Foundationin mukaan tämän hypoteesin tukemiseksi ei ole todisteita. (9) 

Organisaatio ehdottaa, että niveltulehduksen saaneet ihmiset yrittävät vähentää koisokasveja ruokavaliostaan kahden viikon ajan nähdäksesi, parantuvatko oireet. (10) 

Joidenkin tutkimusten mukaan nämä vihannekset voivat todella auttaa vähentämään niveltulehduksen oireita, säätiö sanoi. Esimerkiksi Journal of Nutrition –julkaisussa, vuoden 2011 julkaistun tutkimuksen mukaan, perunat saattavat vähentää tulehdusta. (4) (10) 

Kroonisesta sisäisestä tai ulkoisesta tulehduksesta kärsivät voivat hyötyä perunoiden tarjoamista eduista. Pehmeän kypsennetyn perunan koostumus on helposti sulavaa, lievittäen ruuansulatuksen ärsytystä vatsassasi helpottaen samalla suussasi mahdollisesti olevia tulehduksia. Muista siis pureskella peruna hyvin. (6) 

Perunoiden on todettu vähentävän sekä sisäisiä, että ulkoisia tulehduksia sen sisältämän c-vitamiinin, kaliumin ja B6-vitamiinin avulla. Näin ollen se voi auttaa lievittämään kaikenlaisia suoliston ja ruuansulatuskanavan tulehduksia, kuten jo aiemmin mainitsinkin. (7) (8) 

Niinpä niveltulehduksesta ja kihtistä kärsivät ihmiset voivat käyttää perunaa tulehdusta vastaan. Kuten kaikessa syömisessä, niin kohtuus on hyvä säilyttää myös perunan syömisessä sillä se voi lisätä painonnousua. (7) (8)  (11) 

Painon nousu pahentaa näiden kipujen tilaa, joten syödessäsi lihaa ja muuta ravinnerikasta ruokaa voit tehdä kihdin oireista pahempia. Siksi sinun on löydettävä tasapaino näitä ruokia syödessäsi. (7) (8)  (11) 

5. Voi estää syöpäsolujen muodostumista 

Peruna on hyvä folaatin lähde, jonka yhtenä toimintona on toimia DNA:n solujen kanssa korjaten sitä. Samalla, kun se korjaa soluja, se estää mutatoituneiden solujen syntymistä, jotka voivat aiheuttaa syöpää. 

Kuituja saadaan hedelmistä sekä vihanneksista ja näin ollen myös perunasta. Riittävien kuitujen saanti vähentää paksusuolisyövän muodostumisen riskiä. A- ja C-vitamiini sekä kversetiini toimivat myös antioksidantteina, suojaten soluja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta. (1) 

Lue lisää a-vitamiinista täältä.

Vuoden 2017 tutkimuksessa, jonka on julkaissut Journal of Nutritional Biochemistry, havaittiin, että purppuran värisen lihan omaavien perunoiden käyttö voi vähentää paksusuolen syövän riskiä. (4)  (12) 

Perunan värillä on väliä

Purppuran värisissä perunoissa on paljon antioksidantteja ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Ne voivat vähentää interleukiini-6: n tai IL-6: n proteiinin määrää, joka liittyy syöpäsolujen kasvuun paksusuolessa. (4(12) 

Tutkimuksessa tarkasteltiin sikaryhmiä kolmella erilaisella ruokavaliolla, joista yhtä täydennettiin purppuralla perunalla. Tutkimuksen lopussa purppuraa perunaa syöneillä sioilla oli IL-6-tasot kuusi kertaa alhaisemmat kuin muissa ryhmissä. Näin ollen syövän muodostumisen mahdollisuus oli vähentynyt reilusti lajitovereidensa ruokavalioon nähden. (4) (12) 

Vaikka tutkimusta ei ole vielä toistettu ihmisille, tutkijat odottavat tulosten siirtyvän, koska sian ruoansulatusjärjestelmä on samanlainen kuin ihmisen. Aika moni tekee olettamuksia aiemman tiedon pohjalta. Olisi kiva joskus lukea ihmisillä tehdystä testistä tähän liittyen. (3) (12) 

Myös ruskean värisissä perunoissa on paljon flavanoidi antioksidantteja sekä a-vitamiinia. Peruna sisältää a-vitamiinin karotenoideja kuten zeaksantiinia sekä muita karoteeneja. Nämä ovat myös omiaan suojaamaan sinua monentyyppisiltä syöviltä. (13) (14) 

Perunassa on myös luontaisesti kversetiiniä. Tällä yhdisteellä on osoitettu olevan syövän ja kasvaimen vastaiset ominaisuudet. Tämä yhdiste on flavonoidi, jota saadaan marjoista kuten juolukasta sekä karpalosta, mutta myös hedelmistä ja kasviksista kuten perunasta.  (13) (15) 

6. Auttaa suolistoa toimimaan oikein 

Peruna on hyvin tärkkelyspitoinen. Tällainen tärkkelys voi parantaa ruuansulatuskanavan terveyttä. Se perustuu siihen, että tärkkelyksen siirtyessä paksusuoleen, se muuttuu hyvälaatuisien bakteerien ruuaksi muuttaen sen rakenteen lyhytketjuisiksi rasvahapoiksi. (16) 

Ravintokuitujen käyminen erilaisiksi orgaanisiksi hapoiksi on ihmisen paksusuolessa olevan mikrobin tuottama hyödyllinen tehtävä. Näin ollen tärkkelys muuntautuu siihen muotoon, jossa bakteerit voivat hyödyntää sitä mahdollisimman paljon.  (17) (18) 

Butyraattia saa eniten voista, mutta sitä on myös perunassa ja sillä on joidenkin tutkimuksien mukaan positiivisia vaikutuksia terveyteen. Tutkimuksista selviää, että butyraatti voi vähentää paksusuolen tulehdusta, vahvistaa paksusuolen puolustuskykyä ja vähentää paksusuolen syövän riskiä. (19) 

Lisäksi butyraatti voi auttaa potilaita, joilla on tulehduksellisia suolistosairauksia, kuten Crohnin tauti, haavainen paksusuolitulehdus ja divertikuloosin oireita. Toisaaltaan butyraatin tutkimukset ihmisillä ovat vielä vähäiset, joten terveyssuosituksia aiheesta ei vielä ole tarjolla. (20) (21) 

Palataksemme kuituihin, resistanssi tärkkelys on äärettömän hyvä kuituna, koska se ei sula ohutsuolessa vaan vasta myöhemmässä vaiheessa paksusuolessa. Eniten resistanssitärkkelystä saat perunasta, joka on kypsennetty ja sen jälkeen vielä jäähdytetty.(22) (23) 

Resistanssitärkkelys on yhdistetty moneen terveysvaikutteeseen, joista voisi mainita verensokerin tasoittamisen ja se lisää insuliini herkkyyttä sekä kylläisyyden tunnetta. Perunassa, kuten monessa muussakin kasvissa, voi olla luontaisia aineksia, jotka heikentävät ravinteiden imeytymisen. Tästä ei kuitenkaan ole huolta perunan kohdalla, koska se yleensä syödään kypsänä. (24)(25)(26) 

Resistanttitärkkelyksellä voi olla muitakin terveyshyötyjä. Näitä ovat esimerkiksi vähentynyt syömisen tarve, parantunut ruuansulatuksen terveys sekä kyky lisätä ravinteiden imeytymiskykyä. Tämä on siis erittäin tärkeä ominaisuus perunassa.(27) (28) (29) (30) 

Resistenttitärkkelys antaa muitakin etuja. Se parantaa muun muassa ravinteiden imeytymistä ja oikealla annostuksella säännöllisellä syönnillä vähentää napostelua, joka perustuu nälkään. Tämä johtuu siitä, että peruna vie nälän tunnetta useimmilla ihmisillä. (2) 

Kuitu auttaa ruuansulatusta toimimaan paremmin

Mitä muuta hyötyä tästä runsaasta kuitupitoisuudesta on, kuin mitä edellä on mainittu? No se auttaa ruoansulatuksessa ja tekee siitä helpompaa. Lisäksi kuitu parantaa suoliston toiminnan säännöllisyyttä lisäämällä massaa ulosteeseen, jolloin se on helpompi ulostaa. Sillä on myös luontainen apu ripulista toipumiseen, koska perunasta saa runsaasti kaliumia. (3) 

Kuitu auttaa painonhallinnassa. Tietysti tämä vaati sen, että perunaa syödään kohtuudella. Kun suolistossa on hyviä bakteereita riittävästi sekä suoli muutoin toimii säännöllisesti, se tukee laihtumista tai painonhallintaa. Perunasta saa energiaa ja se pitää sinut kylläisenä. Älä kuitenkaan sorru valmistamaan perunaa epäterveellisellä tavalla. Tästä enemmän kohdassa 7.  (4) (31) 

perunan 22 + 8 hyötyä sinulle

Kun poikani oli vielä aloittamassa kiinteitä ruokia, minun tuli vaistomaisesti valmistettua löysää perunasosetta hänelle ruuaksi. Alitajuisesti tiesin perunan olevan helposti sulavaa ja vatsaystävällistä ruokaa. Liiallinen ja toistuva perunan syönti saattaa aiheuttaa pitkällä aikavälillä vatsahappojen happamuuden lisääntymistä. (13) (48) 

Tosin yleensä syömme perunan kypsänä ja lämpimänä, joka vähentää tätä riskiä. Kuitu auttaa lisäämään vatsahapponesteen määrää vatsalaukussa, joka helpottaa ruuansulatusta, estää ummetusta sekä suojaa kehoa vakavilta sairauksilta. Kuitu auttaa myös poistamaan kolesterolia valtimoista sekä verisuonista parantaen näin sydämesi terveyttä. (13) (48)  

7. Painonhallinta ja kylläisenä pysyminen 

Kuten olen jo monesti todennut, niin peruna on hyvin täyttävä ruoka. Aiheesta on tehty tutkimuksiakin. Yhdessä tutkimuksessa 11 ihmistä söi 38 normaalia ruoka-ainesta ja sen jälkeen pyydettiin laittamaan järjestykseen täyttävimmästä vähiten täyttävimpään. Peruna voitti tämän kisan ja oli jopa 7 kertaa täyttävämpi kuin listan toisessa päässä olevat croissantit. (32) (33)   

Syy, miksi kerroin tämän, on yksinkertainen. Kun syöt ruokaa, joka pitää sinut kylläisenä pidempään, et todennäköisesti napostele herkkuja pitkin päivää. Tiettyjen tutkimuksien mukaan, perunan eräästä proteiinista löytyy apua hillitä ruokahalua, joka on nimeltään proteaasi-inhibiittori 2 (PI2). (2) (13)  

PI2 vaikutus perustuu siihen, että se lisää ruoansulatuskanavan hormonin kolekystokiniinin (CCK) pitoisuutta veressä. Tämä lisää kylläisyyden tunnetta ja estää siten liikasyöntiä. Perunasta on tuotettu painonhallintaan tuotteita, kuten Slendesta ® ja SolaThin ™ . (2) (13) (34) (35) (36) (37) (38) (39) (40) (41) (42) (43)  

Tutkimuksia on tehty myös verraten riisiä, pastaa ja perunaa, jossa myös mitattiin kylläisyyden tunnetta. Ja peruna voitti tämänkin kisan. Peruna tarjosi parasta kylläisyyden tunnetta ja vähensi samalla energiansaannin tarvetta. Tällainen tukee laihduttamisen tavoitteita. (44) (45) 

Tottahan se on, että perunasta tehdyt suosituimmat ruuat tihkuvat kilokaloreita. Ei niitä ranskalaisia suotta tarjota miltei jokaisessa ravintolassa yhtenä vaihtoehtona. Perunan ei tarvitse kuitenkaan olla tylsä raaka-aine ruuassa vaan voit käyttää mielikuvitusta. Kypsennä peruna yrteissä, valkosipulissa sekä muiden ihanien vihannesten kera.  

Mikäli kaipaat ranskalaisia tee perunasta maalaisranskalaisen kokoisia tikkuja, paista kasviksia runsaan valkosipulin ja yrttien kera sekä käytä rohkeasti mausteita. Tässä on hyvä tilaisuus jättää kuori paikalleen saadaksesi enemmän kuitua. Itse tykkään myös tehdä erilaisia kastikkeita ja sotkea perunan sen sekaan, jolloin perunaan saa jälleen vaihtelua. Linkissä on joitakin ehdotuksia vaihtoehdoille. (46) 

8. Vaikuttaa aineenvaihduntaasi 

Aineenvaihdunta on tärkeä kehomme toiminnoille. Siksi on hyvä syödä ravintoa, joka tukee omaa aineenvaihduntaa. B6-vitamiinillä on tärkeä rooli energian aineenvaihdunnassa. Se hajottaa hiilihydraatit ja proteiinit glukoosiksi sekä aminohapoiksi. (2) 

Kun nämä hiilihydraatit sekä proteiinit on muutettu näihin muotoihin, pystyy keho paremmin hyödyntämään ne energiaksi. Peruna on hyvä B6- vitamiinin lähde. Kun B6-vitamiinitasapaino on kunnossa, et todennäköisesti kärsi energian puutteesta niin helposti.  (2) 

Perunassa olevan proteiinin voi jakaa kolmeen päälohkoon. Nämä ovat patatiini(perunan mukuloiden varastoproteiini), proteaasi-inhibiittori 2 (katso kohta 7.) sekä muihin suuren molekyylipainon omaaviin proteiineihin.  (13)

Tutkimuksien mukaan näillä proteiineilla on suuri antioksidanttiaktiivisuus sekä kykyä mukauttaa lipidimetaboliaa eli rasva-aineenvaihduntaa. PI2 pääsääntöisesti auttaa laihduttamaan, kun patatiinilla on ravinnossa vaahdottavia ja emulgoivia kykyjä. Eli patatiini on juurikin se mikä perunajauhoissa tekee mehusta kiisseliä. (13) 

Perunan-22+8-hyotya-kertoo-perunan-ravinteista-ja-miten-ne-mm-auttavat-lisaamaan-kollageenin-tuotantoa-iholla.
 Perunan ravinteet auttavat lisäämään kollageenin tuotantoa

 

9. Lisää kollageenin tuotantoa iholle  

Kollageeni. Varsinkin naisilla on viha-rakkaus suhde kollageeniin. Pitäähän se meidän ihomme nuorena, mikäli onnistumme säilyttämään kollageenitasomme ihossamme. Mutta mitä kollageeni oikein on? Se on ihon tukijärjestelmä. C-vitamiinilla on kollageenin tuotantoa nostavia ominaisuuksia. (2) 

Koska c-vitamiini on antioksidantti, se auttaa suojelemaan ihoasi ulkoisilta haitoilta, kuten auringon UV säteilyltä, savulta sekä saasteilta. C-vitamiini auttaa kollageenia parantamaan ihon laatua ja silottamaan jo ilmaantuneita juonteita sekä ryppyjä. (2) 

Perunasta löytyy monta ihoa hellivää sekä suojaavaa vitamiinia ja kivennäisainetta. Näitä ovat jo sanomani c-vitamiini, mutta myös B6-vitamiini, kalium, fosfori, magnesium sekä sinkki. Näitä ravinteita yhdistää niiden kyky auttaa ihoa pysymään sileänä ja terveenä. Lisää hyötyjä iholle ulkoisessa käytössä löydät tekstin loppupuolelta, jatka siis lukemista.(4) (19) (13) 

10. Lisää vastustuskykyä kehoosi 

Kautta aikain, olemme taistelleet flunssaa vastaan tuotteilla, joissa on paljon c-vitamiinia. Valitsemme välillä jopa tiedostamatta vahvan c-vitamiinin. Eikä suotta sillä c-vitamiini auttaa vähentämään vilustumisen kestoa ja sairastumisen vakavuutta. (47) (49) 

Koska c-vitamiini on niin tehokas estämään tavallisia flunssan oireita, niin perunan syönti on mitä mainioin tapa pitää vitamiinitasot korkealla. Perunassa on nimittäin runsaasti c-vitamiinia. Yhdellä normaalilla annoksella voit saada jo puolet päivittäisestä saantisuosituksesta. Kätevää eikö? (4) 

Kuten jo mainitsin, niin c-vitamiini on kollageenin rakennusaine. Se toimii siis rakenneproteiinina, mutta ei pelkästään iholle vaan myös muihin kehomme kudoksille kuten luille, jänteille, nivelsiteille ja ikenillekin. (50) 

C-vitamiinin antioksidanttisena vaikutuksena se eliminoi vapaita radikaaleja auttaen samalla estämään soluvaurioita. Se ei pelkästään estä soluvaurioiden syntyä vaan auttaa haavojasi paranemaan nopeammin. Lisäksi c-vitamiini auttaa rautaa imeytymään ja keskittyy useisiin immuunisoluihin auttaen koko kehon immuunijärjestelmää. (50) 

11. Aminohappo L-tryptofaani auttaa 

Mikä L-tryptofaani on? Kuten otsake antaa ilmi, niin se on aminohappo ja L-tryptofaani kuuluu vieläpä välttämättömiin aminohappoihin koska emme tuota sitä luonnollisesti kehossamme. Sitä on saatava siis ravinnosta kuten perunasta. (3) 

 L-tryptofaanista välttämättömän aminohapon tekee sen kyky toimia syntetisoijana kehon välittäjäaineen serotoniinin sekä muiden proteiinien ja erikoistuneiden molekyylien valmistuksessa. Serotoniinilla näyttää olevan merkittävä rooli unessa, emotionaalisissa mielialoissa, kivun hallinnassa, tulehduksessa, suoliston peristaltiikassa ja muissa kehon toiminnoissa. (51) 

Serotoniini on siis aivokemikaali, joka auttaa tuntemaan itsesi tyytyväiseksi sekä onnelliseksi. Toisin sanoen mielihyvähormoni. Sen avulla pystyy helpommin myös vähentämään impulsiivisuutta ja sanomaan helpommin ei.  (52)

Tryptofaani on siis aivoruokaa, joka auttaa sinun mieltäsi voimaan paremmin. Kohossa on monia aminohappoja, jotka kilpailevat pääsystään aivoihin estäen tryptofaania saavuttamaan määränpäätään. Muita aminohappoja pystyy kuitenkin harhauttamaan syömällä hiilihydraattista ruokaa, jolloin verensokerisi nousee.  (52)

Muut aminohapot keräävät insuliinin ja lähtevät kuljettamaan sitä lihaksiin, jotka käyttävät sen ravintonaan. Lihakset eivät välitä tryptofaanista, joten se jää aloilleen odottamaan tilaisuuttaan. Kun muut aminohapot ovat siirtyneet lihaksistoon tryptofaani jatkaa matkaansa aivoihin luovuttaen itsensä serotoniinitehtaalle ja näin serotoniinitasosi pääsevät nousuun. (52)

Tryptofaani muuttuu serotoniiniksi

Miten tämä käytännössä katsoen tapahtuu? Ensin sinun tulee syödä proteiinia jostakin ravintoaineesta. Noin 3 tuntia myöhemmin tulee perunan vuoro eli silloin sinun tulee syödä jotain hiilihydraattipitoista ruokaa. Peruna on huomattavasti parempi tähän, kuin suklaapatukka. (52)

Tuletko sitten onnellisemmaksi, jos syöt enemmän perunaa? Ja onko sillä lisäävää merkitystä syödä paljon proteiinia ja myöhemmin ison perunan? Tässä enempi ei ole parempi. Vaikkakin enemmän proteiinia syömällä ja myöhemmin enemmän perunaa syömällä saat suuremmat serotoniinitasot voi seuraukset olla epäsuotuisat. (52)

Suuremman serotoniinin saavuttaminen ei ole perunan syönnin tarkoitus. Mikäli kehosi tuottaa serotoniinia liikaa voit saada painajaisia ja se voi aiheuttaa sinulle krapulaa kun serotoniinitasot laskevat alas. Tarkoituksena on ennemminkin tavoitella serotoniinitasojen maltillista nousua eli rentoutusta ja hyviä yöunia. (52) 

Perunoita on monenlaisia ja “lihaltaan” eri värisiä. Healing Foods-kirjan mukaan erityisesti valkoisen lihan omaavassa perunassa on runsaasti trypyofaania. Perunoita näyttäisikin olevan hyvä syödä monenvärisinä koska vähän eri lajikkeilla on omat ominaisuutensa. (3) 

12. Vähentää stressiä 

Stressi on arjessa monesti mukana. Tiesitkö, että syömällä perunaa pystyt vähentämään stressiä? Peruna lisää sterotoniinin tuotantoa aivoissa, joka puolestaan auttaa vähentämään stressin ja jopa masennuksen oireita. (52)  

Voit siis vähentää stressitasoasi syömällä perunoita. Solusi uusiutuvat perunan runsaan B6-vitamiinitason ansiosta. Tämä tekee kehoosi adrealiinihormoonia minkä tiedetään torjuvan stressiä. Tämän lisäksi perunaa syömällä kehosi tuottaa GABA:ta eli gamma-aminovoihappoa eli hormoonia, jolla voi olla stressiä vähentävä vaikutus auttaen sinun aivojasi rentoutumaan. (6)

Kun stressitasosi on korkealla, se nostaa myös verenpainettasi, mutta eipä hätää, koska perunan sisältämä runsas kalium tasapainottaa verenpainetta ja sykettäsi. Samalla se auttaa sinua rauhoittumaan. Ja kaikki tämä löytyy edelleen perunasta.(53) 

Perunan-22+8-hyotya-sinulle-joka-haluat-nukkua-hyvin.-Perunassa-oleva-tryptofaani-muuntautuu-aivoissa-serotoniiniksi-ja-perunan-runsaan-hiilihydraatin-vuoksi-sitä-tuotetaan-enemmän-kuin-normaalisti-vähähiilihydraattista-ruokavaliota.
 Aminohappo l-tryptofaani tuottaa serotoniinia, joka auttaa sinua nukkumaan paremmin.

 

13. Parantaa unta 

Perunasta löytyy luonnollisesti myös tryptofaania, jolla on luonnollisesti rauhoittava vaikutus, mikä varmistaa hyvän unen. Perunasta löytyvän kaliumin eräitä ominaisuuksia on toimia lihasrelaksanttina, jonka avulla saat rauhallisemman unen sekä lihaksesi pääsevät paremmin palautumaan.  (3) 

B6-vitamiinin tiedetään auttavan myös neurologisen terveyden ylläpitämisessä luoden hyödyllisiä aivokemikaaleja. Näitä ovat muun muassa serotoniini, dopamiini ja noradrenaliini. Näiden yhdisteiden avulla pystyt rentoutumaan ja saamaan hyvät yöunet. (4)  

Perunan-22+8-hyotya-sinulle-on-postaus,-josta-loydat-apua-tilanteisiin-milloin-haluat-rentoutua.
 L-typtofaanin matkatessaan aivoruuaksi serotoniinitehtaalle ja muuttuessaan serotoniiniksi sinun mielesi rentoutuu ja tulet onnellisemmaksi.

 

14. Auttaa rauhoittumaan 

Kuten jo kohdassa 12 sanoin, niin perunasta saadaan tryptofaania, jolla on rauhoittava vaikutus kehoomme. Kun sinä olet rauhallinen, myös tarkkaavaisuutesi paranee ja pystyt usein parempiin suorituksiin. (3) 

Joskus nälkäisenä ollessasi voit huomata olevasi levoton ja kireä stressin aiheuttamista sivuoireista. Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miksi ruualla voi vaikuttaa stressiin? Tässä kohtaa uskomatonta, mutta totta on, että hiilihydraatit ovat erittäin hyviä luontaisia stressin lievittäjiä. (54) 

Hiilihydraatit nimittäin auttavat tryotofaania pääsemään aivoihin saakka, jotta aivosi voivat muodostaa serotoniinin esiastetta 5HTP ennen kuin siitä loppujen lopuksi tulee serotoniinia, joka rauhoittaa mieltäsi. (54) 

Mielestäni on erittäin mielenkiintoista, kun suositaan niin paljon hiilihydraatittomia tai vähähiilihydraattisia ruokavalioita, kun kuitenkin hiilihydraateilla on niin suuri vaikutus ja monta eri tehtävää elimistössämme. Ei ole aivan sama, että lievitätkö stressiä purkista otetuilla ravinteilla vai syötkö sitä luontaisesti ruuasta. Kumman sinä valitsisit? 

Perunan-22+8-hyotya-sinulle-kertoo,-miten-perunalla-on-hyvia-vaikutuksia-aivojesi-seka-hermostojesi-toimintaan.-Se-vaikuttaa-myos-naiden-terveyteen.
Kun aivosi saavat riittävästi hiilihydraatteja ne pystyvät toimimaan paremmin.

 

15. Aivojen ja hermoston toiminnan hyvinvointiin 

Aivojen hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavat monet asiat. Perunasta löytyvät ravinteet ovat juuri sellaisia. Perunoissa on koentsyymia nimeltään alfa-lipoiinihappoa(ALA), jonka tiedetään parantavan kognitiivista terveyttä, joka kuvaa sinun tiedonkäsittelyä eli muistia, oppimiskykyä sekä tarkkavaisuuttasi. (3)(55)  

Mikä alfa-lipoiinihappo sitten on? Se on rakenteeltaan vitamiinien kaltainen tehopakkaus. Se toimii kaikissa kehomme soluissa ja kudoksissa, koska se on rakenteeltaan rasva- ja vesiliukoinen. Alfa-lipoiinihappo on tehokas antioksidantti. Tällaisia ei ole juurikaan muita. Muut vitamiinit, kuten c- ja e-vitamiinit ovat joko vesi- tai rasvaliukoisia, mutta ei kumpaakin. (56) (57) 

Sen tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu hidastaa ihon ikääntymistä, auttaa hermostoa toimimaan paremmin, vähentää tulehduksia kehossamme sekä laskea verensokerin tasoja. Tämä on taas niitä laajoja asioita, joista tulen kirjoittamaan vielä oman postauksen, kunhan ennätän. Tällä hapolla on sanottu olevan myös myönteisiä vaikutuksia Alzheimerin tautia sairastavilla. (56) (57)

Perunassa monia ravinteita aivojen hyväksi

Perunassa on siis muitakin aivoille hyviä ravinteita, kuten B-vitamiinit, joista erityisesti tietenkin B6-vitamiini, jolla on omat tehtävänsä neurologisen terveyden ylläpitämisessä. Lisäksi perunasta löytyy fosforia ja sinkkiä, joilla myös on tutkittu olevan hyvä vaikutus aivoihin ja niiden toimintaan. Kaliumilla on verisuonia laajentava vaikutus, joten se varmistaa aivojen veren saantia jatkuvasti. (3) (4) 

Kupari ja rauta ovat tunnetusti aivotoimintaa lisääviä ja niitä ravinteita perunasta löytyy suurina määrinä. Pystyt siis lisäämään muistiasi syömällä perunaa kuorineen päivineen. Näiden kivennäisaineiden lisäksi myös c-vitamiinilla ja mangaanilla on aivotoimintaa lisääviä ominaisuuksia. Lisäksi perunan rasvahapot ja aminohapot hellivät kehosi hermokeskuksia. (31)  

Perunan 22 + 8 hyötyä sinulle

Hiilihydraatit auttavat hyvien verensokeritasojen saavuttamista, jota perunasta saa luonnollisesti. Tämä on välttämätön aivojen hyvän toiminnan kannalta. Tätä tukee American Journal of Clinical Nutrition- lehden vuonna 1995 julkaisema tutkimus, jossa sanottiin maltillisen glukoosin nousun parantaneen oppimista ja muistia.  (4) (58) 

Peruna on siis erittäin monipuolinen juuri aivojen toiminnan kannalta. Raudan ansiosta se antaa riittävästi happea, kalium varmistaa ihanteellisen verenkierron ja tietysti hiilihydraateista, jotka pitävät hyvän glukoosipitoisuuden veressä. (13) 

Näillä avuilla voidaan auttaa aivojasi toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla estäen väsymystä. Kun aivosi pysyvät virkeänä, niin se takaa suorituskykysi ja kognitiivisen aktiivisuutesi pysyvän korkealla tasolla pitkin päivää. Taas yksi syy syödä perunaa. (13) 

16. Auttaa kuutautisia edeltäviin oireisiin 

Voiko ruoka vaikuttaa kuukautisia edeltäviä oireita? On olemassa tutkimuksia, että perunalla olisi tähän positiivinen vaikutus. Kuten paljon jo aiemmin puhuin, eri yhteyksissä perunan korkean hiilihydraattipitoisuuden tuomasta hyödystä lisätä elimistössä tryptofaanin määrää, joka auttaa serotoniinin tuotannossa. (3) 

Serotoniini on rauhoittava, mutta samalla sitä myös kutsutaan onnenhormoniksi eli tekee mielen paremmaksi. Kun kuukautisia edeltävänä aikana stressitasot voivat helposti nousta, niin perunaa syömällä voit tasapainottaa mielialaa ja vähentää sen tuomaa ahdistusta.  (3) 

Kuukautisia ennen ja sen aikana monesti turvottaa, kun neste kerääntyy pitkin kehoa. Kalium toimii verenkierrossa tasapainottaen natriumpitoisuuksia. Kalium siis auttaa verenkiertoa poistamaan ylimääräistä nestettä ja näin vähentäen turvotusta. (59) 

17. Positiivinen vaikutus diabetekseen 

Onko sinulla diabetes ja olet jättänyt perunan ruokavaliostasi pois? Se on ihan ymmärrettävää, koska diabeetikon pitää huolehtia verensä glukoosipitoisuuden tasoista ja luonnollisesti peruna sisältää sokereita. Onko perunan kokonaan pois jättäminen kuitenkaan tarpeellista? (31) (60) (61) (62) 

Perunan syönnin välttäminen ei ole tarpeellista, kun huolehtii perunan annoskoosta ruokailussa. Hiilihydraattipitoinen ruoka voi olla osana arjen aterioita, mutta määrästä kannattaa keskustella lääkärin kanssa. (31) 

Verensokeriarvoja mittaa glykeeminen indeksi eli IG, joka kertoo paljonko ruoka nostaa verensokeria kontrollina käytettävään raaka-aineeseen nähden esimerkiksi vaaleaa leipää syödessäsi 100g verran. (63) (64) (65) 

Kun GI arvo ylittää 70, on se korkea arvo, joka kuvastaa tuotteen nostavan nopeasti verensokeriasi. GI arvot, jotka ovat alle 55 nostavat verensokeriasi hitaasti. Perunoissa se yleensä on keskipitkän taikka korkean GI pitoisuuden luokkaan. (63) (64) (20(65) 

Pelkkien GI arvojen varaan ei saa tuudittautua. Luvussa ei oteta lukuun valmistustapaa eikä annoskokoja. Siihen tarkasteluun käytetään glykeemistä kuormitusta kuvastavaa arvoa GL. (65) 

GL:llän saat laskemalla GI kertaa tuotteen hiilihydraattien määrän annoskoosta jaettuna sadalla. Alhainen GL arvo jää alle 10, mutta taas korkeana voit pitää yli 20 arvoa. Päivän kaikista aterioista GI arvojen yhteenlaskettu tavoitemäärä on yleensä alle 100. (64) (65) 

Perunan lajikkeella on väliä

Kuten jo sanoin, niin voit vaikuttaa perunasta saamiisi hiilihydraattipitoisuuksiin valmistustavalla, mutta myös lajike vaikuttaa sen hiilihydraattipitoisuuksiin. Healthlinen artikkelissa sanotaan perunalajikkeiden Carisman ja Nicolan olevan vähiten hiilihydraattipitoisia. (66) 

Lisäksi perunan valmistuksessa suosiessasi kylmiä perunoita, syöt enemmän kuitua, mikä vähentää hiilihydraatin imeytymistä sen muuttuessa tärkkelykseksi. Artikkelissa sanotaan, että lisäksi voit alentaa aterian GI- ja GL-arvoja jättämällä kuoren perunaan saadaksesi lisää kuitua ruokaasi. (66) 

Kun laitat sitruunamehua, etikkaa tai syöt ateriassasi proteiineja sekä rasvoja, autat hidastamaan hiilihydraattien sulamista ja näin ollen estät ylimääräistä verensokerin nousua. Tosin samalla hidastat itse ruuansulatusta, mutta se varmaan on pienempi paha. (66) (67)

18. Poistaa munuaiskiviä 

Munuaiskivet muodostuvat ajan saatossa, kun virtsahappopitoisuus nousee verenkierrossa. Virtsan mukaan voi muodostua kalsiumkiteitä, joista munuaiskivet muodostuvat. Munuaiskivien liikehdintä on tuskallista, mutta luonnollista apua on saatavilla perunasta. (31) 

Vaivasta kärsivän kannattaa syödä peruna kuorineen, jolloin saa hapokkuutta tasapainottavia emäksisiä suoloja, kuparia, mangaania, b-vitamiinia sekä kaliumia, jotka voivat estää kivien muodostumista ja auttaa poistamaan jo muodostuneita munuaiskiviä.(31) 

Vaikka munuaiskivet muodostuvat kalsiumkiteistä, niin kalsiumia ei kannata vältellä. Sanotaan, että sen puute lisäisi riskiä kivien muodostumiseen. Vaikka perunassa on rautaa ja kalsiumia se sisältää myös magneesiumia, joka estää kalsiumkiteiden kiinnittymistä munuaisiin ja muihin kudoksiin estäen munuaiskivien muodostumista.  (13) (68) (69) 

Perunan-22+8-hyotya-kertoo-kuinka-peruna-auttaa-sinua-saavuttamaan-energiaa-ja-jaksamusta-seka-parempaa-suorituskykya-urheilusuirituksiin.
Perunan 22 + 8 hyötyä sinulle kertoo miten saat urheilijana enemmän energiaa ja suorituskykyä urheilusuorituksiin.

 

19. Auttaa urheilusuorituksiin 

Peruna on luonnollinen energian ja ravinteen lähde urheilijoille. Urheillessa elektrolyyttitasapaino muuttuu ja peruna voi palauttaa sen tasapainon. Perunan kuoressa on tärkeitä elektrolyyttejä, joita urheilija menettää hikoilleissaan. Nämä ovat kalium ja natrium. Näiden kahden ollessa tasapainossa keho toimii optimaalisesti ja ne estävät muun muassa lihaksia kouristelemasta. (4) 

Sivustolla potatogoodness kerrotaan perunan parhaista ominaisuuksista urheilijan näkökulmasta. Eipä kyllä ihmetytä ollenkaan, että perunasta on apua myös urheilijoille. Onhan siitä apua meille kaikille niin monenlaisissa tilanteissa. (50)

Kuten jo sanoin kalium on tärkeä urheilijalle, jota perunasta saa jopa 620 mg joka vastaa 15% päivän saantisuosituksesta. Lisäksi saat c-vitamiinia 27mg mikä on 30% saantisuosituksesta syödessäsi perunan kuorineen. Perunan runsaan energiapitoisuuden 110 kaloria ansiosta urheilija voi auttaa häntä suoriutumaan maksimaalisella teholla. (50) 

Peruna on helppo ja edullinen apu urheilun tueksi

Peruna on monipuolinen hiilihydraatin lähde ja lähes täydellinen kohon polttoaineeksi. Kuten aiemmin jo mainitsin, niin hiilihydraatti on tärkeä polttoaine aivoille, jotta ne voivat tuottaa tärkeitä kemikaaleja, mutta myös tärkeää lihaksille energianlähteenä. (50) 

Peruna on raaka-aineena edullinen proteiinin lähde. Voitko uskoa, että peruna sisältää jopa 3g eli noin 6% päivittäisestä proteiinista? Kasvipohjainen lähde ei poista sen tehokkuutta. Saat siis suorituskykyä itsellesi edullisesti. (50) 

Peruna sopii ravintolisän tavoin ennen tai jälkeen urheilusuorituksen ja voit korvata normaalit urheilujuomat perunalla. Perunan voit kypsentää vaikkapa mikrossa ja lisäksi perunasta saa tehtyä erilaisia aterioita, joissa mielikuvitus on vain rajana. (50) 

Perunaa tarjotaan ostettavaksi monenlaisessa muodossa jotka sopivat monenlaisiin tarkoituksiin. Voit kuivata, jäädyttää ja säilöä tuoreena perunaa. Monipuolisesta tarjonnasta löytyy siis omat vaihtoehdot urheilijan ruokavalioon, jotta hän pystyy ruokkimaan aivojaan sekä kehoaan pitkin päivää. (50) 

Monesti korkean GI-ruuan syömisellä on melkein välitön positiivinen vaikutus mielialaan. Perunan glukoosin päästessään verenkiertoon aivot alkavat pian valmistamaan serotoniinia ja se rauhoittaa mieltä, vähentää stressiä, auttaa keskittymään paremmin, vähentää mahdollista ahdistusta ja rauhoittaa hermoja. Voisiko peruna korvata urheilujuomat? (70) (71) 

Peruna ei ehkä ihan syrjäytä urheilujuomia, mutta se voi olla loistava lisä niiden rinnalla. Tässä tuli nyt todettua, että perunasta urheilija saa itselleen monipuolista ravintoa. Katso oheisesta taulukosta mihin vaiheisiin urheilussa perunaa voit hyödyntää.  

20. Vähentää niveltulehduksen ja reumatismisia oireita 

Monella tuntuu olevan ajatus, että perunat ja muut koisokasvien sukuun kuuluvat kasvikset esimerkiksi tomaatit, munakoisot sekä paprikat aiheuttavat niveltulehduksen oireita. Tästä ei ole lähellekään riittävästi tieteellistä näyttöä tukeakseen teoriaa. (4) (9) 

Tietysti, kun jokainen meistä on yksilö, voi koisokasvien sukuun kuuluvat kasvikset laukaista kiputiloja. Jos epäilet tätä, niin jätä kaikki koisokasvien sukuiset pois kahdeksi viikoksi ruokavaliostasi, niin tiedät kannattaako niitä jättää pois kokonaan. Mikäli kehosi kestää ne kannattaa jättää ruokavalioon niiden ravinteikkaiden hyötyjen vuoksi. (4)  (9) 

On kuitenkin tutkimuksia tukemaan sitä, että nämä kasvikset voivat oikeasti auttaa helpottamaan niveltulehduksen oireita, todetaan alan johtavan säätiön Arthritis Foundation sivustoilla. Jopa Journal of Nutrition-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa on perunan kerrottu vähentävän tulehdusta. (4) (9) (10) 

Perunassa olevat kivennäisaineet kalsium ja magnesium ovat ne, jotka helpottavat reumaattisia oireita. Lisäksi kansanperinteistä löytyy tapa, jossa perunankeitinvettä on käytetty helpottamaan reumaattisia oireita. Eli uittaa kipuilevia jäseniä perunankeitinvedessä niin kuumana, kuin iho vain kestää.  

Kuitenkin korkean tärkkelys- ja hiilihydraattipitoisuuden vuoksi, sillä on taipumus lisätä kehonpainoa, jolla voi olla haitallisia vaikutuksia reuma-ihmisiin. Se on hieno tasapaino, joten sinun on sovellettava sitä hyödyllisenä lähestymistapana kuluttamalla perunaa oikeassa suhteessa. (13) (72) 

21. Fytoravinne ja voimakas antioksidantti  

Mitä antioksidantti on? Ne ovat aineita, joiden päätehtävä on estää haitallisten vapaiden radikaalien muodostumisen eli estää ikääntymistä. Ne ovat reaktiivisia atomeja eli helposti reagoivia sekä ne osallistuvat helposti kemiallisiin reaktioihin. Niillä on tapana kerääntyä kehoosi ja niillä on suotuisa vaikutus kroonisiin sairauksiin. (73) 

Antioksidantit voivat estää tai viivästyttää soluvaurioita kehossasi ja tietysti hidastaa ikääntymistä kehossasi. Lisäksi ne voivat auttaa toistuvasti syötynä ruuansulatuksessa, verenpaineessa, sydämen terveyden ylläpidossa sekä mahdollisesti syövän ehkäisyssä. (4) 

Tutkimuksissa on todettu antioksidanttien auttavan erilaisiin sairauksiin, jotka ovat luonteeltaan kroonisiksi lueteltavia. Tällaisia kroonisiakin sairauksia on esimerkiksi sydänsairaudet, diabetes sekä syöpä. Antioksidanteilla on siis tärkeä tehtävä kehossamme sen terveyden ylläpitävänä voimana. (73) (74) (75) (76) 

Peruna on siis hyvä lähde antioksidanteille. Antioksidanttityyppejä on kuitenkin erilaisia, kuten flavonoidit, fenolihapot ja karotenoidit. Näitä kaikkia saat myös muista ravintolähteistä ja tietysti perunasta. Ei pidä unohtaa vitamiineista saatavaia antioksidanttista suojaa c-vitamiinista.  (73) (77) (78) (79) 

Perunassa on fenolihappoa. Fenolihappo, toisin sanottuna polyfenoli, on eräänlainen fytokemikaali. Sitä saadaan kasvisten kuorista, siemenistä sekä eniten lehdistä. (73) (77)

Valitse peruna ravinteiden perusteella

Tutkimuksia on tehty myös eri perunalajikkeilla. On huomattu, että valkoisen “lihan” ja värillisen “lihan” perunan antioksidanttiset sisällöt vaihtelevat lihan värin mukaan. En kuitenkaan yllättynyt lukiessani, että juurikin värikkäämmissä perunoissa on tehokkaampi antioksidanttinen vaikutus. (73) (80)

Värillisistä perunoista erityisen hyviä fytoravinteiden sekä antioksidanttien lähteenä toimii violetin värisen lihan omaavat perunat. Tästä tehty tutkimus Agriculture and Food Chemistry-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa huomattiin selkeitä terveydellisiä etuja, kun kahdesti päivässä syötiin 6-8 pientä violettia perunaa. (81) 

Terveyshyötyinä tutkimuksessa todettiin olevan vaikutusta verenpaineen alentumiseen, ylipainoisten vähentynyttä riskiä sydänsairauksiin ja aivohalvaukseen sekä verenpainetautiin. Positiivista lisähyötyä kohderyhmillä oli se, että kukaan ei lihonut perunoita syödessä vaikka perunoissa on runsaasti hiilihydraatteja. Ehkä värillisissä perunoissa hiilihydraatit ei imeydy. (4) 

Mitä siis fytoravinteet ovat? Niitä on monia erilaisia ja niitä kutsutaan myös fytokemikaaleiksi, joiden tehtävä on suojella kasvia hyönteisten hyökkäyksiltä sekä UV-säteilyltä. Niiden suojelevan ominaisuuden vuoksi, ne sopivat myös hyvin suojelemaan kehoamme. (82) 

Kasvisruokia syövät voivat saada ravinnostaan fytoravinteita, jotka antavat keholle merkittäviä terveydellisiä etuja. Vaikka niillä on vaikutusta ihmisten terveyteen ja sen ylläpitoon, niin niitä ei pidetä terveydenhuollon kannalta välttämättöminä ravintoaineina toisin kuin proteiinit, rasvat, vitamiinit, hiilihydraatit tai kivennäisaineet. (82) 

22. Flavanoidit  

Kuten jo tuli sanottua, niin perunat ovat hyviä antioksidanttisia lähteitä, josta löytyy myös flavanoideja. Kvertsetiiniä, joka on myös flavanoidi, löytyy perunan kuoresta. Sillä näyttäisi olevan tulehdusta vähentävä ja antioksidanttinen vaikutus suojaten kehoamme ulkoisilta haitoilta. Näiden fytoravinteiden tiedetään suojaavan sairauksia vastaan. (73) (77) (78) (83)

Perunat ovat siis fytoravinteita eli kasvien orgaanisia yhdisteitä, jotka edistävät terveyttä. Perunassa olevat fytoravinteet ovat pääsääntöisesti karotenoidit, flavonoidit sekä kofeiinihappo. Fytoravinteiden määrä vaihtelee lajikkeittain sekä viljelymaan ravinnepitoisuuden mukaan. (4) (84)

Perunaa on ennen vanhaa käytetty luovasti erilaisiin tarkoituksiin ravinnollisen merkityksen lisäksi. Sen ravitsemuksellisten arvojen vuoksi siitä on ollut hyötyä monenlaiseen vaivaan sekä ihon hoitoon. 

Kansanperinteissä kerrotaan perunamehun käytöstä kipujen hoidossa. Sitä on yhdistetty voiteiden ja öljyjen kanssa, jota on sitten hierottu kuumana iholle ja sen on kerrottu helpottaneen kihdin, reumatismin ja alaselän kipuja. 

Peruna on niin hellävarainen ihon hoitoon, että sitä uskaltaa käyttää vaikka silmänympäryksen kosteutukseen. Kuten aiemmin jo kerroin, niin perunahan vaikutti kollageenin tuotantoon syötynä, joten sillä on vaikutusta myös ulkoisesti käytettynä. 

Katsotaan alta mihin kaikkeen perunaa voit käyttää ulkoisesti. Ota mieluisimmat vinkit käyttöösi, mutta muista, ettei kaikkien hoitojen tehoista ole tieteellistä tutkimusta taustalla vaan osa on kansanperinteinä tunnettuja.

Ja sitten ulkoisesti ihon hoitoon: 

1. Mustelmat ja nyrjähdykset 

Nyrjäytitkö nilkkasi tai saitko mojovan mustelman? Käytä perunan mehua tai viipaleita käyttääksesi sitä hauteena nopeuttaaksesi mustelmien, haavaumien sekä nyrjähdyksien paranemista. Viipale liene helpoin lasten mustelmia hoidettaessa. Peruna vähentää mustelman ympärillä olevaa tulehdusta, jolloin se paranee nopeammin. Pidä siivua kunnes se lämpenee. 

Näihin tarkoituksiin perunaa on tiedetty käytettävän joka puolella maailmaa vuosisatojen ajan. Pitääkin seuraavan kerran muistaa, kun onnistun huolimattomuuttani hankkimaan itselleni mojovan mustelman. (3)  (13) 

2. Auttaa parantamaan kollageenin tuotantoa 

Kuten sisäisesti syötynä, niin myös ulkoisesti käytettynä perunan sisältämät ravinteet kuten B6-vitamiini, c-vitamiini, kalium, sinkki ja fosfori auttavat yhdessä nuorentamaan ihoa buustaten kollageenin tuotantoa ihollasi. Apua ikääntymiseen löytyykin niin läheltä kuin jääkaapistasi. (3) (85)

3. Tehokas aknen, maksaläiskien ja kasvojen punoituksen hoitoon 

Harmittaako sinuakin toisinaan punoittavat kasvot, auringosta aiheutuvat maksaläiskät tai finnien ilmaantuminen iholla? Moni lähtisi ensimmäisenä kosmetologille, mutta itse kääntyisin jääkaapille. Ota peruna, kuori ja raasta se sekä lisää siihen hunajaa. Anna vaikuttaa 20-30 minuuttia ja huuhdo vedellä. 

Tuolloin perunasta c- ja b-vitamiinit, kalium, magnesium, fosfori sekä sinkki auttavat ihoa paranemaan. Hunaja valikoituu kaveriksi tähän sen antioksidanttien, antiseptisten sekä antibakteerisien ominaisuuksien vuoksi. (86) (87)  

Yhdessä tämä tehokaksikko auttaa poistamaan ihohuokosista epäpuhtauksia kuten mustapäitä ja rauhoittaa ihoa. Puhdistuksen jälkeen nämä kosteuttavat sekä kiristävät ihohuokosia saaden ihosi tuntumaan ja näyttämään luonnollisen kauniilta. (86) (87)

Mikäli ihossa on maksaläiskiä tai punoitusta, tämä kaksikko rauhoittaa ihoa tehokkaasti. Tietysti parhaan tuloksen saat käyttämällä tätä seosta päivittäin. Se on niin hellävarainen, ettei se haittaisi, vaikka käyttäisi useamminkin päivässä. (3) 

4. Poistaa tummia silmänalusia ja silmien ympäryksen turvotusta tehokkaasti 

Koska perunassa olevat ravinteet ovat niin monipuolisia, niin sitä voi käyttää vaikka poistamaan väsymyksen merkkejä silmien ympäriltä. Näin teet hellävaraisen maskin. Kuori ensin raaka peruna ja viipaloi se ohuiksi siivuiksi.  (3)

Aseta perunasiivu tummien silmänympäryksien päälle. Anna sen vaikuttaa 20 minuuttia ja pese se sitten pois reilulla vedellä huuhtoen. Toimenpiteen voit tehdä niin monena päivänä kuin haluat. (3) 

5. Vähentää juonteita ja ryppyjä 

Vihanneksista, hedelmistä sekä tietenkin perunasta löytyvässä c-vitamiinissa on apua ryppyjä vastaan. Vähentääksesi ryppyjä, levitä hieman perunamehua alueelle, jossa rypyt ja juonteet sijaitsevat. Näet tulokset hyvin pian. Paremman tuloksen saat levittämällä hienoksi raastettua raakaa perunaa ihollesi ja antaen sen vaikuttaa 15-20 minuuttia. Iho tulee huuhtoa kylmällä vedellä. (3) 

Perunan-22+8-hyotya-sinulle-kertoo-kuinka-vanhankansan-tietojen-mukaan-voit-hoitaa-ihoasi-myos-ulkoisesti.
Perunan 22 + 8 hyötyä sinulle antaa vinkkejä kasvojen hoitoon.

 

6. Poistaa kuollutta ihosolua ja uudistaa ihoa 

Perunoiden sisältämä tärkkelys ja sokeri voivat tehdä ihmeitä iholla, koska niiden kuoriva ominaisuus poistaa kuollutta ihoa hellävaraisesti ja lisätä uusien solujen kasvua tehokkaasti lisäämällä kollageenin tuotantoa. 

Perunan sisältämä antioksidantti suojaa ihoa myös ulkoisilta saasteilta. Kuorintaan kannattaa käyttää esimerkiksi perunan mehua ja sitä kannattaa levittää sekä kasvoillesi että niskaasi. Tämän voi tehdä päivittäin, jolloin varsinkin kaulan ja silmänympäryksen ihon vanheneminen hidastuu huomattavasti. (3) (85) 

7. Syväkosteuttaa ihoa 

Raasta peruna ja lisää siihen puolikas teelusikallinen maitorahkaa. Levitä se kasvoillesi ja anna vaikuttaa 20-25 minuuttia. Sen jälkeen huuhtele se pois kylmällä vedellä. Käytä hoitoa säännöllisesti parempien tulosten saavuttamiseksi. (3) 

Perunan runsas c-vitamiini sekä muut ainekset auttavat hoivaamaan ihoa kosteuttaen usean ihokerroksen läpi. Maitorahkan maitohappo auttaa poistamaan kuolleita ihosoluja sekä poistamaan ryppyjä. Lisäksi maitohappo auttaa kosteuttamaan ihoa saaden ihosta pehmeän ja joustavan. (88) 

8. Auttaa auringon polttaman tai pakkasen pureman ihon hoitoon 

Perunamehu, muussattua raakaa perunaa tai pari siivua perunaa voi myös auttaa hoitamaan auringonpolttamia tai muita palovammoja tehokkaasti. Ota valitsemasi muoto perunasta joka mieluiten on ollut kylmässä ja levitä se ihoalueille.   (3) (89) 

Perunassa oleva tärkkelys poistaa miedoissa palovammoissa kipua melkein välittömästi. Jos sinulla on perunamehua, voit taputtaa sitä vahingoittuneelle alueelle tai upottaa liinan perunamehuun ja asettaa sen palaneen alueen päälle.  (3) (89) 

Näillä keinoilla ihon pitäisi viilentyä sekä rauhoittua, mutta ennen kaikkea perunan ravinteet lähtevät parantamaan palovammaasi. Kokeile samaa keinoa hoitaaksesi paleltumia. (3) (89) 

Summa summarum 

Johan oli paketti tämä perunan 22 + 8 hyötyä sinulle. Nyt olen sen saanut kuvailtua, miksi pysyn väitteeni takana sanoessani perunaa superfoodiksi. Ihana oli se, että aihetta on tutkittu paljon ja siitä oli tieteellisiä faktoja tarjolla runsaasti. 

Silti tästä tuli kovin tuhti paketti luettavaksi eikä välttämättä kaikki kohdat jää mieleen ensilukemalta. Vastaavanlaisia luetteloita on tehty suppeammassa mittakaavassa (max 14 listattuna), mutta enhän minä malttanut pysyä lyhyessä listassa. 

Päätin lähteä kaivamaan tutkimuksia ja tehdä kattavimman paketin aiheesta, mitä hakusanoilla löytyy aiheesta. Ja löytyihän sitä perunan 22 + 8 hyötyä sinulle eli reippaasti.  Lähteitä tuli luettua satoja ja tässäkin on käytetty 89 lähdettä tietojen tueksi. Tietysti loppuun oli koottu joitakin kansanparannus tietoon sekä osittain tieteeseen perustuvia tietoja.

Ja olen ehdottomasti tyytyväinen saavutukseeni vaikkakin tutkimuksiin ja kirjoittamiseen menikin reilu kuukausi, kun ehdin kirjoittamaan vain muutaman tunnin päivässä postauksiani muun tekemisen ohella. Tämän listan tekeminen avarsi ajatteluani entisestään ravinteiden tärkeydestä ja hämmästyin kerta toisensa jälkeen perunan monipuolisuudesta. 

Hyvä on tiivistää mistä kaikista perunan 22 + 8 hyötyä sinulle koostuu

Vaikka perunaa monesti aliarvostetaan on siitä paljon hyötyä, josta voisin pääkohdat tiivistää näin: 

 1. Luiden hyvinvointi 

 1. Verenpaineen normalisointi 

 1. Sydämen hyvinvointi 

 1. Estää monenlaisia tulehduksia 

 1. Voi estää syöpäsoluja uudistumasta 

 1. Auttaa suolistoa toimimaan oikein 

 1. Painonhallinta ja kylläisenä pysyminen 

 1. Vaikuttaa aineenvaihduntaasi 

 1. Lisää kollageenin tuotantoa ihollesi 

 1. Lisää vastustuskykyä kehoosi 

 1. Aminohappo L-tryptofaani auttaa 

 1. Vähentää stressiä 

 1. Parantaa unta 

 1. Auttaa rauhoittumaan 

 1. Aivojen ja hermoston toiminnan hyvinvointiin 

 1. Auttaa kuutautisia edeltäviin oireisiin 

 1. Positiivinen vaikutus diabetekseen 

 1. Poistaa munuaiskiviä 

 1. Auttaa urheilusuorituksiin 

 1. Vähentää niveltulehduksen ja reumatismisia oireita 

 1. Fytoravinne ja voimakas antioksidantti 

 1. Flavanoidit 

Ja ulkoiseen käyttöön: 

 • Mustelmat ja nyrjähdykset 
 • Auttaa parantamaan kollageenin tuotantoa 

 • Tehokas aknen, maksaläiskien ja kasvojen punoituksen hoitoon 
 • Poistaa tummia silmänalusia ja silmien ympäryksen turvotusta tehokkaasti 
 • Vähentää juonteita ja ryppyjä 
 • Poistaa kuollutta ihosolua ja uudistaa ihoa 
 • Syväkosteuttaa ihoa 

 • Auttaa auringon polttaman tai pakkasen pureman ihon hoitoon 

Tällä listauksella ”Perunan 22 + 8 hyötyä sinulle” peruna tulee pysymään jatkossakin perheemme ruokalistalla. Jatkossa, kun joku sanoo jättävänsä perunan ruokavaliosta pois, kysyn rohkeasti, miksi. Siitä saa varmasti antoisan keskustelun aikaiseksi ja saatampa vinkata lukemaan tätä postaustani perunan 22 + 8 hyötyä sinulle. On aina ihana kuulla muiden mietteitä ja perusteluita ravinnosta.  

Ihana, kun olet jaksanut lukea tänne saakka perunan 22 + 8 hyötyä sinulle. Toivottavasti olet saanut tästä postauksesta hyödyllistä tietoa. Jäikö joku asia pohdituttamaan? Laita toki mietintäsi, kysymyksesi ja postausehdotuksesi minulle sähköpostiin info@minttika.fi. Luen kaikki sekä vastaan henkilökohtaisesti sinulle ja otan ne huomioon suunnitellessani uusia postauksiani. 

6 kommenttia artikkeliin “Perunan 22 + 8 hyötyä sinulle”

 1. Tosi mahtava kirjoitus! Tuli opittua monta uutta asiaa perunasta, vaikka sitä on tullut jo neljättä vuosikymmentä popsittua 😀

  1. Hei Jann
   Mukava kuulla, että tykkäsit. Ihana saada palautetta 😀. Kun suunnittelin näitä kahta perunasta kertovaa postausta halusin lisätä niiden hyödyllisyyden tietoutta, kun peruna kuitenkin on suosittu raaka-aine täällä kotimaassa, mutta myös ulkomailla. Onhan se vaan niin paljon mukavampaa perunaa syödessään tietää miten hyvää se tekee itsellesi. Nousiko postauksesta joku tietty kohta, josta tykkäsit vai oliko kaikki 22+8 kohtaa mielenkiintoisia? Ja luitko jo sen aiemman postaukseni ”Peruna ravinnon tärkeänä osana vai ei”?

 2. hei , viikko 7 on kansallinen perunaviikko ja teemme siloin face ja insta postauksia perunasta. saammeko linkittää tämän sinun juttusi silloin mukaan?
  T Suomen siemenperunakeskus Oy’ Toimitusjohtaja Paula Ilola

  1. Hei Paula

   Se olisi ilo ja kunnia olla mukana. Laitoin sinulle sähköpostia aiheesta kun tähän edellinen vastaukseni ei tallentunut.

  1. Hei Virpi

   Ihana kun laitoit viestiä. Tietenkin saat linkittää kotisivuillenne. Koen asian tärkeäksi ja mitä useammassa paikassa postaukseni on sitä useampi pääsee tutustumaan perunan hyötyihin, joten olen hyvin onnellinen linkityksestänne. Kiitoksia teille!
   Ystävällisin terveisin
   Minttu-Maria Tikander
   blogin kirjoittaja ja hyvinvointivalmentaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *