Siirry suoraan sisältöön

kalium

Kalium – tärkeä rakennusaine kehollemme

Kalium on natriumin lisäksi elintärkeä suola elimistöllemme. Vaikka molemmat natrium ja kalium ovat suoloja, niin ei pidä ajatella, että vain toinen niistä riittää. Näiden kahden tasapaino on tärkeä koska yhdessä ne tasapainottavat kehoamme.

Kalium sijaitsee soluissasi. Noin 80% sijaitsee lihaksiesi soluissa ja loput 20% sijaitsee soluissa, jotka ovat luissasi, punasoluissasi ja maksassasi. Ei siis ihme, että kaliumin puute aiheuttaa monelle esimerkiksi lihasheikkoutta. Kaliumia tarvitaan solujen normaaliin toimintaan. (2) (3)

Sen tärkeitä tehtäviä on avustaa kehomme elintärkeitä toimintoja kuten

  • Verenpainetta (1)
  • Ylläpitää kehon normaalia nestetasapainoa (1) (31)
  • Lihasten supisteluihin eli auttaa niitä toimimaan (1) (33) (34)
  • Hermoimpulssit kehossamme (1) (32)
  • Ruuansulatusta (1)
  • Sydämenlyöntien rytmiä (1)
  • Ph-tasoa eli happamuus ja emäksisyystasapainoa (1)

Lisäksi se voi estää

Mikäli kuulut ryhmään, jonka verenpaine nousee 10% suolan syönnin johdosta, niin kaliumrikkaalla ruokavaliolla voit saada suolayliherkkyyden poistettua. Tässä taustalla on se, että ravinnosta saadun natriumin ja kaliumin tasapaino tulee olla kohdillaan. (17) (18)

Aivohalvauksen riski on monen tutkimuksen mukaan vähentynyt, kun kaliumin tasot pidetään kunnossa. Niin moni asia vaikuttaa aivojen hyvinvointiin ja nyt vielä tämän kaliumin avulla aivohalvauksen riskikin pienenee. On siis todella tärkeää saada kaikki ravinteet tasapainoon niin on parempi mahdollisuus säästyä monelta terveyshaasteelta. (19) (20) (21) (22)

Vaikka meidän pitää tarkkailla sitä, ettemme saa liian vähän kaliumia, niin sitä ei tulisi saada liikaakaan, koska se aiheuttaa lyhytaikaisia sekä pitkäaikaisia terveyshaittoja. Ei kuitenkaan suurta huolta, jos munuaisesi toimivat normaalisti. Kehon nimittäin pitäisi poistaa ylimääräinen kalium kehosta virtsan mukana, kuten liian vähäisellä saannilla munuaiset varastoivat sitä elimistöön. (1)

Tämä tarkoittaa sitä, että terveellä ihmisellä kaliumtasot ovat normaalit kehon tasapainotellessa niiden kanssa. Tärkeintä on syödä kaliumia edes jostain lähteestä, jotta munuaiset varastoivat sitä kehoon, kun saanti on liian pientä. Ei silti saa tuudittautua vähäiseen saantiin, koska kaliumin puutosta ei tule aliarvioida.

Perunan-22-+-8-hyotya-sinulle-kertoo-siita-mita-ravinteita-peruna-sisaltaa-seka-mita-hyotyja-perunan-ravinteista-on-kehollemme.-Lue-toki-kattava-paketti-perunan-hyodyista.

Perunan 22 + 8 hyötyä sinulle

Perunan 22 + 8 hyötyä sinulle on jättipaketti tietoa perunan ravinteiden vaikutuksesta terveyteesi. Paljon ihmiset puhuvat siitä, että peruna on pahasta. Tutkittuani asiaa uskallan väittää sitä vastaan ja kertoa sen olevan varsinainen superfood, joka pitäisi löytyä kaikkien ruokalautaselta edes parisen kertaa viikossa. Ehkä joku perunaa vastustava lukee tätä ja muuttaa mielensä.

Kalium ---tarkea-rakennusaine-kehollemme.-Kaliumin-saanti-on-kehomme-toiminnalle-elintarkea.-Kehomme-ei-tuota-kaliumia-itse,-joten-tarvittava-maara-pitaa-saada-ravinnosta.

Kalium – tärkeä rakennusaine kehollemme

Kalium – tärkeä rakennusaine kehollemme, jota kehomme ei tuota itse. Näin ollen riittävä määrä pitää tulla suoraan ravinnosta. Syömällä monipuolisesti kasvis- ja hedelmäpitoista ruokaa sinulla ei pitäisi olla mitään hätää. Mutta jos ruokasi koostuu pääostin eineksistä kannattaa pysähtyä miettimään mitä ruokavaliolle pitäisi tehdä, jotta tilanne saadaan korjattua.