Siirry suoraan sisältöön

Vitamiinit

Vitamiinit

Nyt on hyvä käydä läpi vitamiinit, jotka ovat tärkeitä elimistöllemme. Tiesitkö vitamiineista seuraavaa?

Vitamiini-A 

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. Mihin A-vitamiini vaikuttaa? Sillä on monta hyötyä kehossa, mutta tärkeimpiä ovat iho, näkö, immuunipuolustus ja limakalvot. 

A-vitamiini imeytyy elimistöön suolistossa ja se varastoituu pääosin maksassa. Elimistö muuntaa itse A-vitamiinia beettakaroteenista. Beetakaroteeni on ainakin itselleni tuttu, sen hyvästä lähteestä, porkkanasta. Minulle sanottiin jo nuorena pitkin kevättä, että muista syödä paljon porkkanaa, niin et pala niin helposti kesällä.  

Mistä A-vitamiinia saadaan?  

Karotenoidien lähteitä ovat tummankeltaiset ja oranssit kasvikset. Eli hyviä lähteitä vihanneksista on tietysti porkkana, mutta myös paprikasta, parsakaalista, kesäkurpitsasta ja pinaatista saa runsaasti karotenoideja. Lisäksi hyviä lähteitä ovat maksa, munankeltuainen sekä ravintorasvat. Karotenoidit ovat A-vitamiinin esiasteita, joihin beetakaroteenikin kuuluu.  

Vitamiinit-B 

B-vitamiinit ovat vesiliukoisia vitamiineja. B-vitamiineihin kuuluvat tiamiini (B1), riboflaviini (B2), niasiini (B3), pantoteenihappo (B5), B6-vitamiini, biotiini (B7), foolihappo (B9) ja Kobalamiini (B12) Näillä jokaisella on tärkeä tehtävä kehossamme. Koska jokaisella on omat ominaisuutensa, yhteisten toimintojen lisäksi, näitä on hyvä käydä b- vitamiinit läpi yksitellen. 

Tiamiini B1 

Tiamiini toimii koentsyyminä, mikä tarkoittaa molekyylejä, joilla on tietty tehtävä. Tiamiini edesauttaa kehossa jopa 25 aineenvaihduntaan liittyvää entsyymijärjestelmää. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi tiamiinilla on keskeinen rooli energian tuotannossa sekä hiilihydraattien aineenvaihdunnassa. 

Tiamiinia saadaan hyvin ravinnosta. Hyviä tiamiinin lähteitä ovat pavut, siemenet, täysjyvävilja, sianliha, jotkin kalat, palkokasvit, peruna ja maitotuotteet.  

Riboflaviini B2 

Tämä vitamiini on välttämätön kehollemme. Myös tämä B-vitamiini toimii koentsyyminä eli hapetuspelkistymisreaktiona kehossamme. Riboflaviini toimii lisäksi hiilihydraattien, proteiinien ja rasvahappojen aineenvaihdunnassa osaltaan tärkeänä tekijänä. Riboflaviinilla toimii myös rasvahappojen hajottamisessa sekä niiden tuotannossa elimistössä.  

B2 vitamiinia esiintyy kaikessa elollisessa, mutta eniten sitä esiintyy proteiinipitoisissa ruuissa, kuten pavuissa, maitotuotteissa, täysjyväviljassa, kananmunassa, pavuissa ja lihassa. Käytännössä, jokaisella on hyvät mahdollisuudet saada riittävästi riboflaviinia.  

Niasiini B3 

Myös tämä vitamiini toimii koentsyyminä ja se toimii kehossamme hapetusreaktiossa. Niasiinin vaikutukset kohdistuvat toimintoihin, jossa koentsyymit mahdollistavat hiilihydraattien, valkuaisaineiden ja rasvojen hyödyntämisen energiaksi. 

Niasiinia saadaan pääsääntöisesti ravinnosta. Yleisimpiä lähteitä ovat täysjyväviljat, pähkinät, pavut, kala, liha sekä maito. Tämän vuoksi tarvitset vain harvoin ravintolisiä niasiinin saantiin. 

Pantoteenihappo B5 

Myös tämä vitamiini toimii kehossamme koentsyyminä. Sen tehtävänä on edistää esimerkiksi hiilihydraattien, valkuaisaineiden sekä rasvahappojen aineenvaihduntaa kehossamme. Sen tärkeitä tehtäviä on myös ylläpitää sekä korjata solujamme, vapauttaa varastoitua energiaa ja se myös osallistuu välttämättömien rasvahappojen valmistamiseen ja pilkkoontumiseen sekä hormonien muodostumiseen.  

Pantoteenihappoa esiintyy kaikissa elävissä soluissa. Näin ollen on miltei mahdotonta saada liian vähän pantoteenihappoa. Parhaimmat lähteet  ovat täysjyvävilja, sisäelimet, kananmunan keltuainen, juusto, liha, vihannekset, palkokasvit sekä oluthiiva.  

Vitamiini B6 

Koska B6 vitamiini toimii kehossamme koentsyyminä, samalla se kuuluu myös välttämättömiin vitamiineihin. B6 vitamiini muuntautuu aktiiviseen muotoon vasta imeytymisvaiheessa. Ilman muutosta keho ei pystyisi hyödyntämään sitä. Sen tärkein tehtävä on olla mukana esimerkiksi proteiinin ja hiilihydraattien aineenvaihdunnassa tuottamassa energiaa. Se myös tuottaa hermonvälittäjäaineita ja toimii hormonitoiminnan sääntelyssä yleisesti. Se vaikuttaa myös hemoglobiinin ja punasolujen muodostumisessa, minkä takia B6 vitamiinin puutostila saattaa aiheuttaa anemiaa.  

Mistä B6 vitamiinia saadaan? Hyviä lähteitä ovat täysjyvävilja, sianliha, siipikarja, rasvainen kala, maito, munankeltuainen, saksanpähkinät, hiiva, linssit, kesäkurpitsat sekä banaanit. B6 vitamiinin riittävä saanti on mahdollista saavuttaa monipuolisella ruokavaliolla, mutta moni joutuu usein syömään ravintolisiä, saavuttaakseen päivittäisen annoksen.  

Biotiini B7 

Jälleen välttämätön vitamiini ihmisille, mutta myös eläimille. Se esimerkiksi vaikuttaa rasvahappojen tuotannossa. Lisäksi se vaikuttaa valkuaisaineiden, hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihdunnassa. Biotiinin ominaisuuksiin kuuluu luoda tarttumapinta luun pintaan, jotta kalkki voi paremmin tarttua sen pintaan, jäädä siihen kiinni sekä luutua siihen kiinni.  

Biotiinia saadaan ravinnosta varsin kattavasti. Hyviä lähteitä on esimerkiksi pähkinät, soijapapu, hiivalla kohotetut leivät, maksa, munuaiset, kananmunan keltuainen ja viljat. Biotiini on myös ainut vitamiini, jolle ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta. Silti, sen syönnillä on hyötyä. Jos käyttää lisävalmistetta, se vaikuttaa kynsiin, hiuksiin ja ihoon.  

Foolihappo B9 

Foolihapolla on monipuolisia hyötyjä. Painottaakseni foolihapon terveyshyötyjä kerron, että EU:n ulkopuolella 51 maassa lisätään foolihappoa elintarvikkeisiin, jotta puutostiloja ei pääse niin helposti muodostumaan. Mihin foolihappo auttaa? Foolihapon käytöllä voit vähentää riskiä sairastua masennukseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Se ehkäisee aivohalvausta sekä valtimonkovetustautia.  

Mitä eroa on folaatilla ja foolihapolla? Siinä, missä folaatti on kasveissa luonnollisesti oleva vitamiinimuoto, niin foolihappo on synteettisesti tuotettu valmiste. Parhaita lähteitä folaatille ovat vihreät kasvikset, kuten salaatti, pinaatti, parsakaali, palkokasvit, herneet ja pavut. Lisäksi maapähkinä, porkkana, täysviljatuotteet, liha, maksa, munuaiset sekä maitotaloustuotteet sisältävät foolihappoa.  

Kobalamiini B12 

Tämä vitamiini, kuten kaikki muutkin B-vitamiinit, on myös koentsyymi. Kobalamiini toimii veren muodostumisen yhteydessä eli auttaa tuottamaan puna- ja valkosoluja. Eli B12 vitamiini on tärkeä elimistömme ylläpitämisessä.  

“Tiesitkö, että B12 vitamiini on muun muassa sellainen vitamiini jota elimistö tuottaa itse ravinnosta suolistossa?” 

Tämä on niitä vitamiineja, joita muutoin ei pysty valmistamaan. Jopa lisävalmisteet valmistetaan bakteerikantoja käyttäen. B12 vitamiinia tarvitaan foolihapon muuttamiseksi kehossa toimivaan muotoon.  

Hyviä B12 vitamiinin lähteitä ovat maksa, kala, liha ja maitotuotteet. Eli hyvin pitkälti eläinperäiset lähteet toimivat hyvinä lähteinä. Kasvissyöjiä suositellaankin käyttämään B12 lisävalmistetta turvatakseen riittävän saannin.  

Vitamiini-C 

C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini. Se on tärkeä vitamiini kehon toiminnassa. C-vitamiinin tärkeimpiä tehtäviä kehossamme on auttaa luita kasvamaan sekä uusiutumaan. Se tekee hyvää hampaille, iholle sekä muille kudoksille. C-vitamiini vaikuttaa myös vahvasti proteiinien aineenvaihduntaan. C-vitamiini auttaa kollageenia toimimaan, joka tekee ihosta kimmoisan ja helpottaa ihon paranemista vammasta tai haavasta. 

Koska C-vitamiini on tärkeä antioksidantti, se auttaa estämään kehomme soluja hapettumasta. Sen tärkeä tehtävä on auttaa kehoamme parantamaan immuunipuolustustamme. C-vitamiini helpottaa kasvikunnan tuotteista saatavan raudan imeytymistä. C-vitamiinia saadaan erityisesti värikkäistä hedelmistä, marjoista sekä vihanneksista. C-vitamiinia suositellaan saatavan päivittäin, koska se ei juurikaan varastoidu elimistöömme.  

Vitamiini-D 

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. Niistä tärkein D-vitamiini on D3-vitamiini. Todennäköisesti kaikki meistä tietävät, että D3-vitamiinia saadaan runsaasti auringosta ja se varastoituu kehoomme myöhempää käyttöä varten. Koska varastot eivät Suomessa kestä kuin muutamia kuukausia syksyn alkaessa, niin sitä tulee saada myös ravinnosta. 

Sen tärkeimpiä tehtäviä on auttaa kalsiumin imeytymistä luustoon… 

…auttaa ylläpitämään vireystilaa ja se vaikuttaa mielialaan. D-vitamiini huolehtii kehomme immuunipuolustuksesta, säätelee sokeripitoisuutta eli sokeriaineenvaihduntaa ja parantaa unen laatua.  

D-vitamiinien hyviä lähteitä ovat kala, D-vitamiinilla täydennetyt elintarvikkeet, kuten maitotuotteet ja kasvirasvalevitteet. D2-vitamiini on kasvisperäisestä lähteestä saatava vitamiini ja sitä ei ole saatavilla elintarvikkeista juuri ollenkaan. Tästä poikkeuksena kanttarelli ja torvisienet.  

Vitamiini-E 

Elimistön tärkein rasvaliukoinen antioksidantti on E-vitamiini. Se suojaa kehoamme hapettumiselta. Koska se ehkäisee vapaita radikaaleja ja niiden toimintaa kehossa, se käytännössä katsoen hidastaa ikääntymistä. Tämähän on hyvä uutinen. Miksi sitä ei käytetä enemmän? Sitä on vaikea mennä arvailemaan. 

Mistä tätä tärkeää vitamiinia sitten saamme? Esimerkiksi pähkinät ja siemenet, kasviöljyt, täysjyvävilja sekä tietyissä merenelävissä ja eläinkunnan tuotteissa. E-vitamiinia saa myös ravintolisänä, mutta yleensä ravinnosta saatu riittää normaaliruokavalioisella.  

Vitamiini-K 

K-vitamiini jaotellaan kahteen: K1-vitamiiniksi ja K2-vitamiiniksi. Kyseessä on rasvaliukoinen vitamiini. K-vitamiinit yhdessä antavat vaikutuksen normaaliin veren hyytymiseen sekä luuston terveyteen. K-vitamiini toimii välittäjäaineena, jotta munuaiset, luukudoksesta ja verestä peräisin olevat 14 eri proteiinia voivat sitoa itseensä kalsiumia. Samalla tavalla ajatellen, K-vitamiini poistaa verestä kalsiumia huoltaen verisuoniamme ja estäen niiden kalkkeutumisen.  

Näitä vitamiineja saadaan ravinnosta hieman eri lähteistä. K1-vitamiinia saa syömällä vihreitä kasviksia. K2-vitamiinia saat fermentoiduista eli hapatetuista maitotaloustuotteista, kuten rasvaiset juustot, rahkat, jugurtit ja lisäksi sitä saa nattosta 

Nyt on käyty vitamiinit läpi, toivottavasti tiedät nyt vitamiineistä enemmän kuin ennen.

Puutostila-ja-sen-tunnistaminen-on-tarkeaa.-Monipuolinen-ruokavalio-turvaa-kehosi-ravintotasapainon-ja-estaa-sinua-sairastumasta.

Puutostila ja sen tunnistaminen

Puutostila ja sen tunnistaminen on tärkeää tervehtymiselle. Puutostiloja ei välttämättä ole vain yksi tai kaksi vaan niitä voi olla kymmeniä, joilla voi olla samoja oireita. Koska olemme yksilöitä niin puutostilat ovat myös yksilöllisiä. Tiedätkö sinä saatko riittävästi ravintoa vai oletko aliravittu?

A-vitamiini kehomme turvaksi. A-vitamiinilla saat pidettyä kehosi kunnossa.

A-vitamiini kehomme turvaksi

A-vitamiini kehomme turvaksi. A-vitamiini on tärkeä kehomme rakennusaine, joka auttaa elimistöämme toimimaan oikein. Apuja saat silmiin, ihoon, luustoon ja immuunipuolustukseen.

Vitamiinit- tärkeät elimistölle terveyden kannalta

Vitamiinit – esittelyssä a-, b-, c-, d,- e- ja k –vitamiinit

Olen kirjoitellut perustietoja näissä ensimmäisissä postauksissani, koska uskon perustiedon olevan tarpeen, kun siirrytään syventävään tietoon. Tärkeää on myös ymmärtää, mitä vitamiineja on olemassa ja, mikä niiden tarkoitus on kehomme hyvinvoinnissa. Siksi onkin tärkeää käydä läpi vitamiinit. Vitamiinit- esittelyssä a-, b-, c-, d,- e- ja k –vitamiinit  Tässä postauksessa kerron sinulle vitamiinien a, b, c, d, e ja k pintatietoa. Tämäkin postaus aloittaa sarjan postauksia, jossa vuoden aikana… Lue lisää »Vitamiinit – esittelyssä a-, b-, c-, d,- e- ja k –vitamiinit